De beste vierjarige paarden sinds 1997 – deel 9

6 januari 2016 16:12

Tijdens het kortebaanseizoen van 2016 profiteren de vierjarige paarden voor het twintigste jaar op rij van een startontheffing van vijf meter. De jonge beginnelingen starten sinds 1997 niet meer vanaf de basisafstand, maar vanaf 270 of 295 meter. Veel paarden begonnen al op vroege leeftijd op de kortebaan en groeiden later uit tot toonaangevende sprinters. Maar wat waren de afgelopen negentien seizoenen de beste vierjarigen? De redactie van Kortebaandraverijen.nl stelde een Top 50 samen, gerangschikt op basis van de winsom die deze ‘rookies’ op vierjarige leeftijd bij elkaar draafden. Deel 9: de nummers 10 t/m 6.

10. Co Swagerman (2013)
Het duurde even voordat Frans en Andries van der Blonk hun pupil hadden waar ze hem hebben wilden. De ruin won weliswaar in Wognum tijdens zijn derde start, maar daarna volgde een periode waarin het trainersduo uit Assendelft op zoek moest naar de juiste balans. In Voorschoten volgde na een serie van vier mislukte starts zege nummer twee. Daarna had de nakomeling van Ufo Kievitshof de pech om drie keer op rij tijdens de eerste omloop tegen de latere (halve) finalist te loten, maar vanaf Middenbeemster (zege nummer drie) ging hij met zevenmijlslaarzen op weg naar de titel ‘Kortebaanpaard 2013’. Dat lukte net niet. Door een griepje een week voor de slotdraverij in ’t Zand had Co conditioneel in moeten leveren en dat brak hem tijdens de halve finale op. Wanneer hij de finale had gehaald, was de titel een feit geweest. Dit gemis maakte hij een jaar later helemaal goed, door met een straatlengte voorsprong het kampioenschap binnen te slepen. Vorig jaar bleek hij ook uitstekend uit de voeten te kunnen op de Nederlandse grasbanen.

9. Tantiffy Oostland (2005)
Dat geduld wordt beloond, bewees Jacques Geluk tijdens het seizoen van 2005 met Tantiffy Oostland. Tijdens de eerste elf kortbanen van de merrie werd ze twee keer derde en vier keer vijfde. In vergelijking met andere vierjarigen in deze ranglijst geen grootse prestaties. Tot die ene memorabele dag in Beverwijk. Hot Water leek op de Breestraat op weg naar zijn vijfde opeenvolgende zege, maar daar dacht de merrie met Robin Bakker op de sulky anders over. Ze bezorgde de sterke Zweed zijn eerste nederlaag. Het bleek de aanzet voor een sterke periode van de merrie. Ze werd tweede in Noordwijk en won in Heemskerk (waar ze tijdens de tweede omloop opnieuw te sterk was voor Hot Water) en Purmerend. Na de koers over de Nieuwstraat begon het lange seizoen zijn tol te eisen. De merrie kwam dat jaar maar liefst negentien keer in actie op de kortebaan waarin ze € 10.433 bij elkaar draafde. Een jaar later liep ze al snel tegen een starthandicap op. In 2007 liep ze in Hillegom haar laatste kortebaan.

8. United Kievitshof (2006)
Zelden was een vierjarige sneller dan de pupil van trainer en pikeur Aad Pools. Wanneer de Armbro Goal-nazaat het op zijn heupen kreeg, was de concurrentie kansloos. Helaas was de ruin niet altijd even betrouwbaar. Na een geslaagd debuut in Bennebroek, waar Timothy’s Way tijdens de finale werd verslagen, volgde een matige reeks. Weliswaar werd de ruin derde in IJmuiden en tweede in Santpoort, maar daar stonden vroege uitschakelingen in Egmond aan den Hoef en Beverwijk tegenover. Vanaf de kortebaan in Noordwijk had Pools hem zoals hij hem hebben wilde. Het resulteerde in drie opeenvolgende overwinningen. Naast Noordwijk won hij ook in Roden en ’t Zand, wat zijn winsom op € 10.590 bracht. Die laatste zege leverde hem ook nog eens de titel ‘Kortebaanpaard 2006’ op, mede doordat Utah Alki voor deze kortebaan werd uitgeloot. In 2007 had de ruin moeite om in vorm te komen. Keer op keer schakelde hij zichzelf uit met galoppades. Een kleine aanpassing aan het hoofdstel zorgde ervoor dat hij won in Santpoort. Die overwinning leverde een starthandicap op, waarna hij naar Denemarken verhuisde.

7. Gail Devers (2000)
Het seizoen van 2000 werd gedomineerd door twee paarden: Apache en Gail Devers. Wanneer zij aan de start verschenen, was voor de concurrentie de tweede plaats het hoogst haalbare. Waar Apache zijn eerste kortebanen al vroeg in het seizoen won, debuteerde de Zweedse merrie met een vierde plaats pas halverwege augustus in Noordwijk. Daarna volgde met Ruud Pools op de sulky een formidabele reeks van vijf opeenvolgende overwinningen. In Hoorn versloeg ze Mr Postman tijdens de finale, in Heemskerk de eveneens vierjarige Nandoe Enzelens, in Purmerend Adonis Guard, in Enkhuizen Braque Mourotais en in Lisse vanaf de basisafstand Sharp Witted. Geen misselijk rijtje tegenstanders dus. Het leverde haar een winsom op van € 10.665. Daarna legde haar trainer Hugo Langeweg het accent op de langebaan en ook daar kon ze uitstekend uit de voeten. Zo bezorgde ze Hugo Langeweg jr. op 24 juni 2001 zijn eerste overwinning. In 2002 liep ze haar laatste kortebanen en bewees ze met een tweede plaats in Noordwijk het sprinten nog niet te zijn verleerd.

6. Attila (2011, foto)
Wanneer Cees Hetteling de ruin in Egmond aan den Hoef voor een tweede keer wil inspannen om hem tussen de omlopen door te laten werken, grijpt Ruud Pools in. “Dat hoeft niet, Cees. Deze kan het al”, was Pools’ verklaring. Hij had het goed gezien. Tijdens zijn eerste start sneuvelde Attila weliswaar tijdens de eerste omloop, maar gaf tegen Le Dream wel een fraai visitekaartje af. In Santpoort was het daarna wél raak, gevolgd door een tweede plaats in Nootdorp. Na een vierde plaats tijdens het Nederlands kampioenschap in Bemmel kreeg de ruin twee weken rust om te kunnen pieken tijdens Hetteling’s thuiswedstrijd in Schagen. De missie slaagde, maar Attila had wel direct een starthandicap te pakken. Het leek hem niet te deren. De ruin werd derde in Purmerend, vijfde in Medemblik en tweede in Roden. In ’t Zand gaf hij zijn debuutseizoen extra glans door zijn derde overwinning te boeken, die zijn jaarwinsom op € 10.800 bracht. Een jaar later won hij opnieuw drie keer. Attila startte inmiddels 48 keer op de kortebaan en verdiende bijna 24 mille.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.