De beste vierjarige paarden sinds 1997 – deel 8

6 januari 2016 16:08

Tijdens het kortebaanseizoen van 2016 profiteren de vierjarige paarden voor het twintigste jaar op rij van een startontheffing van vijf meter. De jonge beginnelingen starten sinds 1997 niet meer vanaf de basisafstand, maar vanaf 270 of 295 meter. Veel paarden begonnen al op vroege leeftijd op de kortebaan en groeiden later uit tot toonaangevende sprinters. Maar wat waren de afgelopen negentien seizoenen de beste vierjarigen? De redactie van Kortebaandraverijen.nl stelde een Top 50 samen, gerangschikt op basis van de winsom die deze ‘rookies’ op vierjarige leeftijd bij elkaar draafden. Deel 8: de nummers 15 t/m 11.

15. Winsome Bo Bo (2008)
De hengst van trainer Cees Hetteling had een duidelijk voorliefde voor asfaltbanen. Deelnames op de klinkers van Santpoort en Schagen eindigden in een sof. Daarentegen leverden vier van zijn vijf deelnames op asfalt een finaleplaats op. Na een mislukte debuut in Santpoort won de combinatie met John de Leeuw op de sulky zijn eerste kortebaan in Bemmel. Na een vroege uitschakeling in Schagen volgde opnieuw victorie; nu in Heemskerk, waar hij leeftijdsgenoot Wietse Charisma tijdens de eindstrijd versloeg. Ook in Enkhuizen leek Winsome Bo Bo op weg naar de bloemen, maar lag een buitenaardse Viva’s Limburgia tijdens de finale dwars. In Lisse sloot de hengst in eigendom van Casper Veldink zijn eerste seizoen op de kortebaan af met een overwinning en een winsom van € 8.200. Na dit seizoen verhuisde hij naar het buitenland en kwam gedurende 2009 enkel in actie op de langebanen in Zweden en Duitsland. Na terugkomst kwam hij in 2010 en 2011 in totaal nog tien keer in actie op de kortebaan, maar bereikte tijdens deze starts slechts twee keer de tweede omloop.

14. Rimola (2003)
Nadat het Belgische talent als derde finishte In Nootdorp, beloofde haar trainer Aad Pools snel een kortebaan te winnen met zijn nieuwste aanwinst. ‘Mister kortebaan’ hield woord; slechts vier dagen later was het raak. In De Lier moest de merrie tot het uiterste om My Lady A tijdens de finale te verslaan. Na derde plaatsen in Noordwijk en Schagen, won ze in Hillegom haar tweede kortebaan door stalgenoot Le Bon Kievitshof voor te blijven. In Enkhuizen volgde overwinning nummer drie, nadat Roodnoot Jansara tijdens de eindstrijd werd verslagen. Logischerwijs startte Rimola als de grote favoriet voor de kortebaan in Lisse, maar eindigde uiteindelijk als vierde. Een heuse uitputtingsslag tegen Mr Postman, die maar liefst vijftien (!!) meter moest geven op zijn zes jaar jongere tegenstrever, was de oorzaak van een, qua resultaat, minder optreden. Uiteindelijk verdiende de merrie € 8.265 tijdens haar eerste jaar. Na dit seizoen verhuisde Rimola, in eigendom van Ger Luigies, naar het entrainement van Cees Imming. In 2005 liep ze haar laatste koersen.

13. Lino Hawai (2002)
Nadat de ruin in Zandvoort met Cees de Leeuw de derde omloop bereikte, verhuisde hij naar Aad Pools. Onder zijn vleugels groeide Lino Hawai uit tot een legendarische sprinter. Na een vierde plaats in Voorschoten volgden overwinningen in Zwanenburg, Medemblik (NK) en Lisse. Alleen in Heemskerk moest hij tijdens de finale zijn meerdere erkennen in Mr Postman. Lino Hawai verdiende tijdens zijn eerste seizoen € 8.750 aan prijzengeld en voegde daar in de daaropvolgende vier seizoenen ruim 22 mille aan toe. Na zeges in Assendelft en Den Ilp liep hij in 2003 tegen een starthandicap aan. Hij bleef echter winnen. In Warmond en Hoorn was hij de beste, terwijl hij in Beverwijk en Lisse als tweede finishte. Na een overwinning in Voorschoten (2004) gaf Pools de teugels over aan dochter Manon. Die wist tijdens haar debuut in Enkhuizen direct te winnen. Het was Lino’s negende en laatste zege. In 2005 (Zwanenburg) en 2006 (Purmerend) draafde hij zijn laatste finales, waarna hij van een welverdiend pensioen kon gaan genieten.

12. Donate Groenhof (2014)
De merrie van trainer Cees Hetteling liep de afgelopen twee seizoenen zeventien kortebanen en haalde tijdens die starts maar liefst dertien keer de vierde omloop. Slechts twee keer bleef ze buiten het prijzengeld. Van de dertien keer dat ze de halve finale haalde, won ze acht keer en werd drie keer tweede. Het zijn indrukwekkende cijfers van Donate Groenhof, die in Warmond, de editie van 2014, bij haar debuut met Ruud Pools op de sulky direct wist te winnen. Na een mislukte start in Nootdorp, de enige keer dat de merrie tijdens haar loopbaan niet de tweede omloop haalde, volgde een vierde plaats in Beverwijk. Na opeenvolgende zeges in De Lier en Schagen volgde de onvermijdelijke starthandicap. Vanaf de basisafstand werd ze derde in Purmerend en tweede in ’t Zand. Zo kwam ze uit op een seizoenswinsom van € 8.925. In 2015 ging het succesverhaal verder. Ze haalde zes finales op rij, waarvan ze er slechts één verloor. In 2016 gaat ze, vanaf 280 of 305 meter, op jacht naar nog meer overwinningen.

11. Zero Option Lane (2010)
Jan van Dooyeweerd wist het voor aanvang van het kortebaanseizoen van 2010 zeker: hij had de beste kortebaner van dat jaar op stal staan. De trainer baseerde zijn voorspelling op de Hengsten en Ruins Sprint Stakes voor driejarigen in Wolvega van 2009, een koers met bijna 10 mille aan prijzengeld, die Zero Option Lane sterk won. Van Dooyeweerd kreeg bijna gelijk. Zero Option Lane scoorde net zoveel punten als Ulliano Way, maar omdat laatstgenoemde een keer vaker had gewonnen, won hij het klassement ‘Kortebaanpaard 2010’. Zero Option Lane won dat jaar twee kortebanen, in Medemblik en vanaf de basisafstand in Lisse, maar grossierde vooral in ereplaatsen. Zo werd hij tweede in Amsterdam-Noord, IJmuiden en Enkhuizen en derde in Egmond aan den Hoef en Noordwijk. Het leverde een seizoentotaal op van € 9.175. Inmiddels heeft Zero Option Lane zijn zesde seizoen op de kortebaan achter de rug. Hij kwam al 72 keer in actie, won in totaal negen keer, werd in 2014 Nederlands kampioen in Voorschoten en verdiende inmiddels bijna 35 mille aan prijzengeld. En nog altijd is de ruin van De Vrienden van Wim Schaik niet uitgekoerst!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.