De beste vierjarige paarden sinds 1997 – deel 6

4 januari 2016 13:29

Tijdens het kortebaanseizoen van 2016 profiteren de vierjarige paarden voor het twintigste jaar op rij van een startontheffing van vijf meter. De jonge beginnelingen starten sinds 1997 niet meer vanaf de basisafstand, maar vanaf 270 of 295 meter. Veel paarden begonnen al op vroege leeftijd op de kortebaan en groeiden later uit tot toonaangevende sprinters. Maar wat waren de afgelopen negentien seizoenen de beste vierjarigen? De redactie van Kortebaandraverijen.nl stelde een Top 50 samen, gerangschikt op basis van de winsom die deze ‘rookies’ op vierjarige leeftijd bij elkaar draafden. Deel 6: de nummers 25 t/m 21.

25. Yff de Legume (2009)
Hoewel de hengst tijdens zijn eerste kortebaan (in Hattemerbroek) niet verder kwam dan de tweede omloop, de hengst verloor van de latere winnaar Neeroson, wist zijn trainer Cees Imming direct wat voor vlees hij in de kuip had. “We startten de eerste rit en ik wist niet wat me overkwam. Zoiets had ik nog nooit voor mijn kar gehad”, liet de trainer uit Callantsoog later dat seizoen weten. Ook Wim van der Mespel, die Yff de Legume tijdens zes van zijn in totaal dertien starts begeleidde, was vol lof. “Hij maakt tijdens de eerste meters enorm veel snelheid. John de Leeuw noemt hem een ‘naaimachientje’. Tak-tak-tak en weg. Hij gaat van nul naar alles binnen twintig meter.” Die bliksemstart legde Yff de Legume geen windeieren. Met Van der Mespel op de sulky werd hij tweede in Noordwijk en Schagen en won hij in Purmerend. Ook in Lisse leek hij op weg naar de bloemen, maar werd hij tijdens de finalefase teruggetrokken. Met die vierde plaats bracht hij zijn seizoentotaal op € 5.720. Na dat seizoen kwam hij niet meer op de kortebaan in actie.

24. Barbert (2015, foto)
Nog voordat de Amerikaanse hengst één meter op de kortebaan had gelopen, waren er grote verwachtingen. Die maakte de pupil van trainer Henk Grift meer dan waar. Voor zijn eerste start in Assendelft werd hij nog geschrapt, maar tijdens zijn werkelijke debuut in Vroomshoop liet hij met Harry Pools op de sulky direct zien wat hij waard was door sterk te winnen. Daarna volgde een wisselvallig seizoen, waarin hij sterke koersen regelmatig afwisselde met matige optredens. In Hoofddorp liep hij zo’n sterke koers, maar was de weg naar de finale te zwaar geweest om Edo Venus voor te blijven. In Schagen was het wél raak en bezorgde hij John de Leeuw de overwinning. Daarna volgde een onvermijdelijke starthandicap. In de vier koersen die Barbert vervolgens liep, kwam hij, mede door ongunstige lotingen, geen enkele keer verder dan de tweede omloop. Zodoende bleef zijn winsom voorlopig steken op € 6.225, een bedrag dat, gezien het aanwezige talent, volgend seizoen snel zal oplopen.

23. Larry Bird (1997)
De Duitse hengst is de pionier van deze ranglijst. De sprinter uit Stal Smeding was namelijk de eerste die met de startontheffing voor vierjarigen een kortebaan wist te winnen. Dat was in Joure, waar hij de verrassende Ibintulu met Eelke Kruis tijdens de finale achter zich liet. Eerder was hij al tijdens zijn debuut in Venhuizen als vierde gefinisht. In Zandvoort won hij opnieuw, onder andere door echte kortebaancracks als Jollification en Ido Baldwin te verslaan. In een tropisch De Lier liet de combinatie met Huib van den Heuvel op de sulky zich tijdens de eindstrijd verrassen door V.G. Grundy’s met Bert Post, maar in Noordwijk nam het duo op gepaste wijze revanche door afgetekend te winnen. Na die koers liep de hengst, vernoemd naar de NBA-legende van de Boston Celtics, tegen een starthandicap aan. Met een vierde plaats in Enkhuizen bracht hij zijn seizoentotaal op € 6.353. Na dit succesvolle seizoen verhuisde hij naar Jacques Geluk. In totaal kwam hij 39 keer op de kortebaan in actie en zwaaide in 2000 af.

22. Supermatic (2004)
De ruin was voor het kortebanen in de spreekwoordelijke wieg gelegd. Zijn moeder Heli Marco won in 1994 vier kortebanen. Haar moeder, Uncrowned, was op haar beurt ook al succesvol geweest op de kortebaan. Dat Supermatic over de juiste sprintgenen beschikte, bleek direct tijdens zijn debuut in Voorschoten, waar hij tweede werd. Na ereplaatsen in Beverwijk en Hoorn bezorgde de door Cees Hetteling gefokte ruin in Schagen zijn eigenaar Henk Geels een zege tijdens zijn thuiswedstrijd. In Roden zette Supermatic de kroon op het seizoen door Nederlands kampioen te worden. Daarmee herhaalde de geschiedenis zich, want zijn moeder had tien jaar eerder in Beverwijk ook al als vierjarige het NK gewonnen. Met een plek in de derde omloop in ’t Zand kwam zijn jaarwinsom op € 6.550. Hoewel zijn pikeur Robin Bakker verwachtte dat Supermatic ook vanaf de basisafstand een rol kon blijven spelen, viel dat in de praktijk niet mee. In 2005 en 2006 kwam hij nog twaalf keer in actie en liep twee keer in het prijzengeld.

21. Roodnoot Jansara (2003)
De zwartbruine ruin kwam als vierjarige niet vaak in actie op de kortebaan, maar drukte desondanks een dikke stempel op het seizoen. In Venhuizen versloeg hij tijdens de derde omloop de latere winnaar Le Bon Kievitshof, die daarna het geluk had om te worden bijgeloot. Uiteindelijk finishte Roodnoot Jansara als vierde. Omdat de ruin ook veelvuldig op de grasbanen in actie kwam, duurde het tot de kortebaan van Enkhuizen voordat hij zijn eerste finale haalde. Tijdens die eindstrijd was de eveneens vierjarige Rimola te sterk, maar in Lisse was het wel raak. De pupil van Bas Crebas, gereden door Cees Imming, legde achtereenvolgens Super Can Read, Nandoe Enzelens, Lino Hawai, Navy Blue en opnieuw Lino Hawai over de knie en bezorgde zo zijn trainer z’n eerste kortebaanoverwinning. In ’t Zand was het opnieuw bingo en kroonde de ruin zich tot Nederlands kampioen. Roodnoot Jansara draafde tijdens zijn eerste seizoen op de kortebaan € 6.975 bij elkaar. Na een vierde plaats in Assendelft een jaar later, raakte hij geblesseerd. Daarna haalde hij niet meer het niveau van zijn eerste jaar op de kortebaan.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.