De beste vierjarige paarden sinds 1997 – deel 5

22 december 2015 22:47

Tijdens het kortebaanseizoen van 2016 profiteren de vierjarige paarden voor het twintigste jaar op rij van een startontheffing van vijf meter. De jonge beginnelingen starten sinds 1997 niet meer vanaf de basisafstand, maar vanaf 270 of 295 meter. Veel paarden begonnen al op vroege leeftijd op de kortebaan en groeiden later uit tot toonaangevende sprinters. Maar wat waren de afgelopen negentien seizoenen de beste vierjarigen? De redactie van Kortebaandraverijen.nl stelde een Top 50 samen, gerangschikt op basis van de winsom die deze ‘rookies’ op vierjarige leeftijd bij elkaar draafden. Deel 5: de nummers 30 t/m 26.

30. My Lady A (1999)
Drie paarden uit deze lijst staan weliswaar tussen de beste vijftig vierjarige paarden sinds 1997, maar wisten vanaf 270 of 295 meter geen kortebaan te winnen. Ook My Lady A maakt deel uit van dit trio. De merrie draafde, meestal gereden door de legendarische Guus Knijnenburg, tijdens haar eerste jaar op de kortebaan € 5.102 bij elkaar, onder andere door de finales van Purmerend en Lisse te halen. Beide keren lag de ongenaakbare Mister Diamond dwars, de beste vierjarige van dat seizoen en hoog in de lijst terug te vinden. Uiteindelijk bleef de merrie tot en met het seizoen van 2004 actief op de kortebaan en verdiende zelfs zoveel prijzengeld, dat ze te maken kreeg met een starthandicap. Opvallend: dat deed ze zonder ook maar één kortebaan te winnen. Zelfs met die extra meters bleef ze finales halen, maar zonder succes. Slechts één keer reed de merrie een ereronde: in 2001 won ze met John de Leeuw op de sulky de Megasprint over 700 meter op Alkmaar.

29. Amigo Toscana (2011)
Tijdens de Derby A kreeg Amigo Toscana geen kans zich te bewijzen. Een opmars vanuit het achterveld eindigde in een ‘scrimmage’ en direct was hij kansloos. Als vierjarige maakte de ruin zijn debuut in Zwanenburg, waar hij tijdens de eerste omloop werd uitgeschakeld. Ook in Egmond aan den Hoef kwam hij niet ver (tweede omloop), zodat de Pim Wielinga-nazaat zonder verwachtingen aan de kortebaan van Wateringen begon. Op de Kerklaan bleek hij wel degelijk over sprintkwaliteiten te beschikken en won met Wim van Buytene op de sulky zijn eerste kortebaan. In zijn daaropvolgende vijf starts speelde hij geen rol van betekenis, maar dat veranderde toen Aad Pools op de sulky plaatsnam. De pupil van trainer Jan van Dooyeweerd steeg in Hillegom ver boven zichzelf uit en won opnieuw. Ook in Lisse leek Amigo Toscana op de bloemen af te stevenen, maar was Giovanni tijdens de eindstrijd te sterk. In totaal verdiende de ruin € 5.550. In 2012 verhuisde hij naar Zweden.

28. Caretto As (2006)
De Duitse ruin, afkomstig uit het entrainement van Hennie Grift, maakte laat in het seizoen zijn debuut op de kortebaan. Het bleek voor de Diamond Way-nazaat geen beletsel om een flinke stempel op het seizoen te drukken. Na een vierde plaats tijdens zijn debuut in Zwanenburg volgde een mooie overwinning in Schagen, waarin Aad Pools tijdens de eindstrijd spreekwoordelijk afrekende met dochter Manon, die Timmy Haleryd naar de finale had geloodst. Door te winnen in Enkhuizen bezorgde hij zijn eigenarengroep Stal de Groningers zelfs het nationaal kampioenschap. Met een derde plaats in Roden kwam hij dat seizoen uit op een bedrag aan gewonnen prijzengeld van € 5.600. In 2007 was Caretto As de koning van het voorseizoen. Hij won achtereenvolgens in Hoogkarspel, Egmond aan den Hoef en Zandvoort. Door een derde plaats in Voorschoten liep hij tegen een starthandicap aan. Voor de verplichte extra meters in het startvak had de pupil van Aad Pools slechts elf kortebanen nodig gehad. Na het seizoen verhuisde hij naar Denemarken.

27. Ulliano Way (2006)
De halfbroer van Caretto As is het derde paard in deze lijst dat als vierjarige geen kortebaan wist te winnen. Dat maakte de pupil van trainer Rob de Vlieger overigens in het verdere verloop van zijn sprintcarrière helemaal goed. Als vierjarige kwam Ulliano Way tijdens de beslissende fase steeds net tekort. Zo haalde hij drie finales (in Voorschoten, De Lier en op het gras van Duindigt), maar wist er geen één te winnen. Toch haalde hij tijdens zijn vijftien starts negen keer minstens de derde omloop. Daarmee verdiende hij dat seizoen € 5.625. In 2007 won hij met John Dekker op de sulky in Amsterdam-Noord, Stompwijk en Noordwijk. Na twee jaar niet te hebben gekoerst, maakte hij in 2010 zijn rentree en won nog eens een drietal kortebanen, in Stompwijk, Voorschoten en Schagen. Het leverde hem zelfs de titel ‘Kortebaanpaard 2010’ op en bezorgde zo zijn vaste rijder Jan Thijs de Jong het kampioenschap bij de leerlingpikeurs. Momenteel geniet de veertienjarige Ulliano Way van een heerlijke oude dag bij zijn voormalig verzorgster en eigenaresse Daphne van der Voort.

26. Yours or mine (2009) (foto)
Wim van der Mespel heeft zich gespecialiseerd in het winnen van kortebanen vanaf 270 of 295 meter, vaak ook nog eens met een outsider. De overwinning die de kortebaankampioen van 2011 met de toenmalig pupil van Marieke Willems boekte tijdens haar debuut in Helmond was zo’n huzarenstukje. De merrie startte aan een uitbetaling van 80 tegen 1, maar legde toch zo’n beetje de gehele kortebaantop haar wil op en bezorgde haar pikeur een prachtige 24e verjaardag. Na een derde plaats in Warmond en een serie van mislukte starts nam Josette Pools de plek van Van der Mespel over. In Roden zorgde de nieuwe combinatie voor een mooie stunt door Wyard Beuckenswyk, de snelle stalgenoot van Yours or mine, tijdens de finale voor te blijven. Hierdoor kwam haar totaal op € 5.650, een bedrag dat een jaar later door een vierde plaats in Purmerend iets werd verhoogd. In 2011 verhuisde de merrie naar Slovenië.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.