De beste vierjarige paarden sinds 1997 – deel 4

21 december 2015 14:54

Tijdens het kortebaanseizoen van 2016 profiteren de vierjarige paarden voor het twintigste jaar op rij van een startontheffing van vijf meter. De jonge beginnelingen starten sinds 1997 niet meer vanaf de basisafstand, maar vanaf 270 of 295 meter. Veel paarden begonnen al op vroege leeftijd op de kortebaan en groeiden later uit tot toonaangevende sprinters. Maar wat waren de afgelopen negentien seizoenen de beste vierjarigen? De redactie van Kortebaandraverijen.nl stelde een Top 50 samen, gerangschikt op basis van de winsom die deze ‘rookies’ op vierjarige leeftijd bij elkaar draafden. Deel 4: de nummers 35 t/m 31.

35. Ubina Limburgia (2006)
Zelden kende een vierjarige deelnemer op de kortebaan zo’n overdonderende entree als Ubina Limburgia. De kleine merrie won haar eerste twee kortebanen en dat terwijl ze op de langebaan bepaald geen hoogvlieger was. Gerrit Bosman kocht de merrie voor een klein prijsje, maar Ubina verdiende dat aankoopbedrag binnen een mum van tijd terug. In Warmond reed Lindsey Pegram haar naar de finale en maakte John de Leeuw het karwei af. In een snikheet Stompwijk reed Pegram zelf de ereronde nadat Private Dancer tijdens de eindstrijd was verslagen. Daarna sloeg het noodlot toe. De merrie kreeg te maken met een virus en kwam gedurende het seizoen enkel nog in Heemskerk in actie, waar ze de derde omloop haalde. In drie starts verdiende ze dat jaar € 4.750. In 2007 raakte ze zwaar geblesseerd, maar maakte in 2008 toch haar rentree. In totaal kwam ze tijdens drie seizoenen 26 keer in actie op de kortebaan, maar dat hadden er, met minder pech, veel meer kunnen zijn.

34. Koral Prise (1997)
De merrie kwam tijdens haar eerste seizoen op de kortebaan acht keer in actie en groeide langzaam maar zeker uit tot één van de beste vierjarige paarden van 1997. In Noordwijk bereikte ze met Dion Tesselaar op de sulky de finale, maar moest het daarin afleggen tegen leeftijdsgenoot Larry Bird met Huib van den Heuvel. Diezelfde Van den Heuvel was later dat seizoen verantwoordelijk voor haar enige twee overwinningen op de kortebaan, in Hillegom en Roden. Met een derde plaats in ’t Zand bracht ze haar seizoentotaal op € 4.856. Een jaar later kwam ze voornamelijk in actie op de langebaan in Groningen, maar bereikte ze in Roden opnieuw de finale. Het drafsportjaar van 1999 ging grotendeels aan haar neus voorbij, maar in 2000 maakte ze haar rentree op de kortebaan. Onder de vleugels van Jacques Geluk kwam ze in twaalf starts tot een derde plaats in Nootdorp en een vijfde plaats in Noordwijk.

33. Standby Zero A (2004)
De vierjarige hengst in eigendom van de Vrienden van Heemskerk debuteerde vrij anoniem in Wognum (tweede omloop), maar zette met Ruud Pools op de sulky tijdens zijn tweede start in Venhuizen de zaken direct naar zijn hand. Na enkele mindere starts leverde hij in IJmuiden een topprestatie door achtereenvolgens Nelco Express, Adonis Guard, German Diabolo en Xanthos te verslaan. Stuk voor stuk paarden die één of meer kortebanen hadden gewonnen of -in het geval van Xanthos- gingen winnen. Later dat seizoen haalde hij nog de finale in Heemskerk waarin Maestro Vica een maatje te groot bleek. Door vijfde plaatsen in Warmond, Zandvoort en Zwanenburg kwam Standby Zero A uit op een seizoenwinsom van € 4.925. In 2005 kwam hij nog vier keer in actie op de kortebaan, maar meer dan een vierde plaats in Bennebroek zat er niet in.

32. Wala Alki (2008)
De pupil van trainer Rob de Vlieger behoort tot het selecte gezelschap dat een debuut op de kortebaan in een overwinning wist om te zetten. In Amsterdam-Noord bleef ze met ogenschijnlijk gemak de concurrentie voor en won met John Dekker op de sulky haar eerste kortebaan. Bijzonder was dat haar twee jaar oudere zus Utah Alki in 2006 hetzelfde huzarenstukje had uitgehaald. Met derde plaatsen in Santpoort en Schagen en een tweede plaats in Lisse bracht ze haar seizoentotaal op € 4.950. Daarna was ze een jaar uit de roulatie, maar maakte in 2010 haar rentree op de kortebaan. In Zandvoort won ze haar tweede en laatste kortebaan. Een jaar later maakte ze de overstap naar Willem Rutgers, die nog lang plezier van haar had. In 2014 nam Wala Alki definitief afscheid van de drafsport, na 70 keer op de kortebaan te zijn gestart.

31. Cycloon Frejo (2013) (foto)
Als driejarige kwam de ruin in actie tijdens de Derby C. Een jaar later maakte hij zijn kortebaandebuut in Santpoort. In Bemmel leek hij op weg naar de overwinning, maar zaten galoppades hem op de beslissende momenten dwars. In De Lier was het eindelijk raak. In eerste instantie leek een galoppade hem tijdens de kamprit van de finale fataal, maar omdat ook Andrea Swagerman in gewonnen positie van de benen ging, kreeg de pupil van Jolanda van Strien een herkansing. Die pakte hij met beide handen en zijn eerste kortebaanoverwinning was een feit. In Schagen deed hij het geheel op eigen kracht en bleek hij cracks als Black Beauty Venus, Attila en Yankee Attack voor. Zijn daaropvolgende starts gingen door galoppades keer op keer de mist in, waardoor hij bleef steken op een winsom van € 5.100. De afgelopen twee seizoenen kwam hij niet meer in actie op de kortebaan, mede doordat hij op de langebaan in Gelsenkirchen met regelmaat zijn prijzen pakte.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.