De beste vierjarige paarden sinds 1997 – deel 3

21 december 2015 14:31

Tijdens het kortebaanseizoen van 2016 profiteren de vierjarige paarden voor het twintigste jaar op rij van een startontheffing van vijf meter. De jonge beginnelingen starten sinds 1997 niet meer vanaf de basisafstand, maar vanaf 270 of 295 meter. Veel paarden begonnen al op vroege leeftijd op de kortebaan en groeiden later uit tot toonaangevende sprinters. Maar wat waren de afgelopen negentien seizoenen de beste vierjarigen? De redactie van Kortebaandraverijen.nl stelde een Top 50 samen, gerangschikt op basis van de winsom die deze ‘rookies’ op vierjarige leeftijd bij elkaar draafden. Deel 3: de nummers 40 t/m 36.

40. Classic Groenhof (2013)
Als driejarige doorliep Classic Groenhof het klassieke circuit op de langebaan en kwam onder andere in actie tijdens de Merrie Derby C. Een jaar later maakte ze in Middenbeemster haar debuut op de kortebaan. Met Lindsey Pegram op de sulky bleek ze aanleg te hebben en na vijfde plaatsen in Middenbeemster en Enkhuizen haalde ze in Lisse haar eerste finale. Tijdens die eindstrijd bleek Black Beauty Venus een maatje te groot, maar in ’t Zand boekte Classic Groenhof een onaangevochten overwinning. Ze sloot het kalenderjaar af met twee zeges en vier tweede plaatsen op de langebaan. Daarna werd abrupt een punt achter haar drafsportcarrière gezet en maakte ze in 2015 haar debuut in de fokkerij. Momenteel is ze drachtig van Timoko. In totaal liep Classic Groenhof op de kortebaan € 3.775 bij elkaar.

39. Wannabelikechanna (2008)
Ook Wannabelikechanna maakte na haar actieve loopbaan de overstap naar de fokkerij. Zo beviel ze in 2014 van een dochter van Virgill Boko, Hurricane BB genaamd, gefokt door haar voormalig trainer Andries van der Blonk. De merrie begon in 2008 veelbelovend aan haar kortebaancarrière. Zo werd ze derde in Zandvoort, maar daarna volgde een serie van mislukte starts. In Noordwijk keerde het tij. Waar vrijwel iedereen een zesde opeenvolgende overwinning van Viva’s Limburgia verwachtte, sloeg de merrie, gereden door Frans van der Blonk, hard toe. Ze versloeg tijdens de finale de toen eveneens vierjarige Walkover, die net buiten deze top 50 valt. Het bleek helaas een eenmalige opleving, hoewel ze in Lisse nog als vierde finishte. In ’t Zand liep ze dat jaar haar vijftiende en laatste kortebaan, waar ze met een plek in de derde omloop haar seizoenswinsom op € 3.780 bracht.

38. Be the best Norg (2012) (foto)
Tijdens zijn eerste kortebaan gaf Be the best Norg direct zijn visitekaartje af. Hoewel hij de sprintdiscipline nog onder de knie moest krijgen, wist hij tijdens de tweede omloop totalisatorfavoriet Tusee JL te verslaan. Met een plek in de derde omloop mochten eigenaar Marco Menger en pikeur Cees Imming meer dan tevreden zijn. Wim van der Mespel nam de plek van Imming over en ging op jacht naar de eerste overwinning van de ruin. Dat lukte in een kletsnat Bemmel. Een heuse wolkbreuk legde de koers zelfs even plat, maar door de plassen heen versloeg de ruin tijdens de finale At Full Speed. Na opnieuw een vijfde plaats in Purmerend volgde een finaleplaats in ’t Zand, waar een ontketende Zero Option Lane een duidelijke maat te groot was. Het was direct zijn laatste start op de kortebaan, waar hij in totaal € 4.020 bij elkaar draafde.

37. Manhattan South (2002)
Ruud Pools was tijdens de jaren ’90 de absolute koning op de kortebaan, maar vlak na de millenniumwisseling werd winnen minder vanzelfsprekend. Halverwege het seizoen van 2002 had de gewezen kortebaankampioen zelfs nog geen enkele keer gewonnen. Daar kwam verandering in toen Manhattan South op de kortebaan verscheen. De Amerikaan debuteerde in Santpoort en legde direct achter Nandoe Enzelens beslag op de tweede plaats. Na een derde plaats in Zwanenburg volgde een fraaie overwinning in Schagen, Pools’ zevende op rij op de Nieuwstraat. Met een derde plaats in ’t Zand bracht hij zijn winsom als vierjarige op € 4.575. Een jaar later groeide de Amerikaanse ruin uit tot één van de toppers van het seizoen met overwinningen in Wognum, Stompwijk, Santpoort en Zwanenburg. Met dik 13 mille op de teller nam de ruin na dit seizoen afscheid van de kortebaansport.

36. Keegan Boko (1997)
De hengst was een bovengemiddelde haververdiener op de langebaan, toen hij in Schagen zijn debuut maakte op de kortebaan. Trainer Hugo Langeweg was die middag zijn pikeur, maar ook hij kon niet voorkomen dat de debuterende Keegan Boko het af moest leggen tegen de sterke Jollification. Tijdens zijn tweede start nam Langeweg’s eerste luitenant Ruud Pools de honneurs waar en dat leverde een mooie overwinning op in Purmerend. Na een mislukte start in Medemblik haalde de Smokin Yankee-nazaat de finale in Roden, maar moest het daarin af leggen tegen de eveneens vierjarige Koral Prise. Met een sterke overwinning in ’t Zand sloot Keegan Boko zijn eerste seizoen op de kortebaan af, met een winsom van € 4.628. Een jaar later won hij oppermachtig in Stompwijk. Na een tweede plaats in Nootdorp liep hij tegen een starthandicap aan. In 1999 kwam hij nog enkele keren in actie, maar verder dan twee troostfinales kwam hij niet.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.