De beste vierjarige paarden sinds 1997 – deel 2

14 december 2015 10:17

Tijdens het kortebaanseizoen van 2016 profiteren de vierjarige paarden voor het twintigste jaar op rij van een startontheffing van vijf meter. De jonge beginnelingen starten sinds 1997 niet meer vanaf de basisafstand, maar vanaf 270 of 295 meter. Veel paarden begonnen al op vroege leeftijd op de kortebaan en groeiden later uit tot toonaangevende sprinters. Maar wat waren de afgelopen negentien seizoenen de beste vierjarigen? De redactie van Kortebaandraverijen.nl stelde een Top 50 samen, gerangschikt op basis van de winsom die deze ‘rookies’ op vierjarige leeftijd bij elkaar draafden. Deel 2: de nummers 45 t/m 41.

45. Nandoe Enzelens (2000)
De pupil van Rob de Vlieger, in 1999 nog deelnemer aan de ‘Derby der driejarigen’ op Duindigt, groeide tussen 2000 en 2006 uit tot een legendarische sprinter. De ruin behaalde maar liefst 24 keer een finale en liep ruim 40 mille aan prijzengeld bij elkaar. Met dat bedrag is hij nog steeds de beste Nederlandse gefokte kortebaner van de afgelopen twintig jaar. Tijdens zijn eerste seizoen kwam hij pas laat in actie, maar deed zich direct gelden. Na een tweede plaats in Heemskerk volgde een mooie overwinning in Hillegom. Met een vierde plaats in Lisse bracht hij zijn winsom tijdens zijn debuutseizoen op € 3.448. Uiteindelijk won Nandoe Enzelens zeven kortebanen en werd zeventien keer (!) tweede.

44. Anabaa Blue (2014)
Trainer Hans Bot moest het nodige geduld hebben met Anabaa Blue. De merrie werd al vroeg in het seizoen twee keer derde, in Egmond aan den Hoef en Hoofddorp, maar kreeg het niet voor elkaar om een finale te halen. In Medemblik, na een serie van mislukte starts, sloeg ze opeens onverbiddelijk toe. Het koersverloop zat mee, maar in de finale moest de combinatie met John de Leeuw op de sulky alle zeilen bij zetten. Tegenstander Edo Venus maakte tijdens de kamprit al snel zijn vijf meter startachterstand goed, maar moest zich na een adembenemende eindsprint van Anabaa Blue op de meet toch gewonnen geven. Het bleek echter een eenmalige opleving; tijdens de laatste kortebanen van het seizoen vloog de merrie er telkens vroeg uit. Haar winsom als vierjarige bleef daarom steken op € 3.550.

43. Willie Luciano (2008)
Zelden begon een kortebaancarrière zo spectaculair als die van Willie Luciano. De merrie maakte zonder enig verwachting haar debuut tijdens het Nederlands kampioenschap in Schagen, maar na afloop van de koers werd zeer verrassend het Wilhelmus voor haar en pikeur Wim van der Mespel gespeeld. Met een tweede plaats in ’t Zand bracht ze haar seizoentotaal op € 3.550. Een jaar later eiste ze zonder ook maar één kortebaan te winnen de titel ‘Kortebaanpaard 2009’ op; de prijs voor de beste kortebaner van het jaar. In 2010 verhuisde ze naar Rob de Vlieger en won ze in Santpoort haar tweede en laatste kortebaan. Na het seizoen van 2012 nam ze na 64 starts en een winsom van bijna 15 mille afscheid van de drafsport.

42. Yfrie Beemd (2009)
De pupil van trainer Wim van Buytene leerde elke kortebaan iets bij. Per keer werd de dochter van Greet Buitenzorg, halverwege de jaren ’90 een zeer gerespecteerde sprinter op de kortebaan, sterker en dat culmineerde in een fraaie overwinning in Heemskerk. Een mooie beloning voor het geduld dat Van Buytene heeft gehad met de merrie. Eerder was ze in Noordwijk ook al dicht bij een overwinning geweest, maar ging het tijdens de vierde omloop mis. Een derde plaats was het hoogst haalbare. In totaal verdiende Yfrie Beemd tijdens haar eerste seizoen € 3.720. Na het kortebaanseizoen van 2014 verhuisde ze naar Malta. In totaal liep ze 45 kortebanen en kwam tot € 5.240 aan prijzengeld.

41. Elma Alki (2015, foto)
Andries van der Blonk baalde na afloop van de kortebaan in Vroomshoop als een stekker. Elma Alki tikte weliswaar als tweede aan, maar volgens haar pikeur had er meer ingezeten. “Deze kortebaan hadden we eigenlijk moeten winnen. Desalniettemin ben ik dik tevreden. Ondanks dat we niet speciaal geoefend hebben, heeft ze zich bewezen. We hebben er weer eentje.” Van der Blonk had het goed gezien, maar moest heel lang wachten op de definitieve bevestiging. Zelfs zo lang, dat de trainer uit Assendelft zijn talent nog voor het einde van het seizoen verkocht aan de Vrienden van IJmuiden. Zij stalden de merrie bij Rob de Vlieger en hij bracht direct het beste in haar boven. Tijdens de laatste kortebaan van 2015 in ’t Zand greep de vosmerrie met groot machtsvertoon de overwinning, wat haar winsom op € 3.750 bracht. Van der Blonk had het inderdaad bij het rechte eind, maar het was pikeur Jan Thijs de Jong die met de eer ging strijken.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.