De beste vierjarige paarden sinds 1997- deel 1

14 december 2015 08:43

Tijdens het kortebaanseizoen van 2016 profiteren de vierjarige paarden voor het twintigste jaar op rij van een startontheffing van vijf meter. De jonge beginnelingen starten sinds 1997 niet meer vanaf de basisafstand, maar vanaf 270 of 295 meter. Veel paarden begonnen al op vroege leeftijd op de kortebaan en groeiden uit tot toonaangevende sprinters. Maar wat waren de afgelopen negentien seizoenen de beste vierjarigen? De redactie van Kortebaandraverijen.nl stelde een Top 50 samen, gerangschikt op basis van de winsom die deze ‘rookies’ op vierjarige leeftijd bij elkaar draafden. Deel 1: de nummers 50 t/m 46.

50. Monet Hanover (1997)
De Amerikaanse hengst maakte pas laat tijdens het seizoen van 1997 zijn debuut. Al snel werd duidelijk dat Aad Pools een nieuw talent op stal had staan. Na klasseringen in Noordwijk (5e plaats), Heemskerk (3e plaats) en Purmerend (5e plaats) won de Giant Victory-nazaat in Enkhuizen zijn eerste kortebaan. Monet Hanover verdiende tijdens zijn eerste seizoen op de kortebaan € 2.791. Een jaar later werd hij Nederlands kampioen in Zandvoort en reed hij ook in Beverwijk een ereronde. In 1999 won hij in Assendelft zijn vierde en laatste kortebaan. Na het seizoen van 2001 nam de hengst definitief afscheid van de drafsport. In vijf seizoenen op de kortebaan liep de hengst in totaal ruim 15 mille bij elkaar.

49. Zam Avon (2010) (foto)
De pupil van trainer en pikeur Wim van Buytene behaalde tijdens zijn eerste drie starts op de kortebaan telkens de tweede omloop, maar was daarna steeds foutief. In Warmond liet de ruin deze misstappen achterwege en snelde naar een sensationele overwinning. De winnende uitbetaling bedroeg bijna 110 tegen 1; de op één na hoogste uitbetaling sinds 2007. Na een derde plaats in Stompwijk wist Zam Avon zich in 2010 niet meer te klasseren, waardoor hij uitkwam op een seizoenwinsom van € 2.800. In de daaropvolgende vijf seizoenen liep hij slechts sporadisch in het prijzengeld. Met een winsom van € 4.375 kondigde Van Buytene na de kortebaan in Lisse van dit jaar zijn afscheid aan.

48. Eluna di Quattro (2015)
Na de kortebaan van Vroomshoop leek de merrie een mooie kortebaanzomer tegemoet te gaan. De nieuwe troef van Willem Rutgers gaf Andrea Swagerman dermate sterk partij, dat een overwinning een kwestie van tijd leek. Het liep echter anders. Ze wisselde snelle ritten te vaak af met galoppades, dit tot ontsteltenis van haar vaste pikeur Wim van der Mespel. Pas in Roden, de op twee na laatste kortebaan van het seizoen, loste de merrie met een overwinning haar belofte in. Door een vierde plaats in ’t Zand bracht ze haar seizoentotaal op € 2.980.

47. Olisa de Legume (2001)
Tijdens het seizoen van 2001 domineerden de oudere paarden, vaak al opgescheept met een starthandicap. Ido Baldwin, Nandoe Enzelens, Mr Postman en met name Mister Diamond verdeelden onderling de prijzen. Ondanks dat er maar liefst tien verschillende vierjarigen in het prijzengeld liepen, wisten de beginnelingen tijdens dat seizoen slechts twee kortebanen te winnen. Odet de Bloomerd (haalde de lijst net niet) won in Roden en Olisa de Legume won in Hoorn door de eveneens vierjarige On Y Va tijdens de finale te verslaan. Doordat de merrie onder de hoede van Cees Imming ook al in Wognum de finale had gehaald, kwam ze uit op een winsom van € 3.019. Met dat bedrag was ze de beste vierjarige sprinter van 2001.

46. Nero Sas (2011)
In deze lijst van de vijftig meest winnende vierjarigen sinds 1997 staan drie paarden die als vierjarige geen kortebaan wonnen. Nero Sas is er daar één van. De Italiaanse hengst, nakomeling van tweevoudig langebaanmiljonair Abano As, haalde drie keer de vierde omloop en wist daarvan twee keer daadwerkelijk door te dringen tot de finale. Beide keren, in Zwanenburg en in Purmerend, lag Wim van der Mespel met een deelnemer dwars (respectievelijk Zephir en Arctic Challenge) en werd de hengst tweede. In Helmond liep hij wellicht zijn beste koers, maar was stalgenoot Tusee JL tijdens de halve finale te sterk en was een derde plaats het hoogsthaalbare. Na zijn tweede plaats in Purmerend startte Nero Sas nog zes keer op de kortebaan, waarvan drie keer in 2012. Geen enkele keer kwam de hengst verder dan de tweede omloop, waardoor zijn winsom op de kortebaan bleef steken op € 3.050.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.