De beste pikeurs: Ruud Pools (nr.4)

5 maart 2015 11:45

De afgelopen tien jaar, in de periode tussen 2005 tot en met 2014, werden er 266 kortebanen verreden. Welke vijf pikeurs reden het vaakst een ereronde na afloop van de koers? Kortebaandraverijen.nl kijkt in vijf delen terug op tien jaar topsport met de vijf meest succesvolle pikeurs vanaf 2005. Met 30 overwinningen op de vierde plaats: Ruud Pools.

Vanaf 1995 tot en met het kortebaanseizoen van 2000 was Ruud Pools de absolute alleenheerser op de kortebaan. In dienst bij het entrainement van Hugo Langeweg reeg de pikeur uit Heiloo de overwinningen aaneen. In deze zes seizoenen reed Pools maar liefst 55 (!) ererondes na afloop van een kortebaan. Het leverde hem zes keer op rij de Gouden kampioenshelm op, een record.

Tijdens de afgelopen tien kortebaanseizoenen liet Pools zich ‘slechts’ één keer tot kampioenspikeur kronen. Pools wisselde van werkgever, hij kwam in dienst bij entrainement Jan van Dooyeweerd, en liet zelfs zo nu en dan een kortebaan, voor andere prioriteiten, aan zich voorbij gaan. Zo was hij in 2005 in principe de eerste man achter de snelle Hot Water, maar waren het Robin Bakker en John de Leeuw die hem naar overwinningen in respectievelijk Wognum en Den Ilp stuurden. In Sassenheim nam Pools zelf de leidsels ter hand en bleef de sterke afvaardiging van Rob de Vlieger, bestaande uit Maestro Vica en Nandoe Enzelens voor. Ook in Zandvoort was de combinatie de sterkste. In Beverwijk bleef Hot Water echter verstoken van een vijfde zege op rij. Tantiffy Oostland zorgde voor een dijk van een verrassing door de torenhoge favoriet tijdens de finale te verslaan. Pools kreeg zijn revanche in Noordwijk, waar hij tijdens de eindstrijd met Dr.Snuggels te sterk was voor de toen vierjarige pupil van Jacques Geluk.

Hattrick

In 2006 maakte Pools voor het eerst kennis met Short Trip. De imposante ruin dreef zijn stuurman regelmatig tot wanhoop, want eenmaal vertrokken vanuit het startvak gaf hij er al snel de brui aan en sprong in galop. In Wognum echter, was hij volledig in zijn element. Hij won op de Kerkstraat maar liefst drie edities op rij, een unieke prestatie. In 2006 werd in de stromende regen Porsto R tijdens de finale verslagen, een jaar later Laros Welderman. In 2008 werd Stick Bamboo slachtoffer van zijn dadendrang. In totaal zegevierde Short Trip vijf keer. Met Pools op de sulky won Short Trip in 2006 ook nog in Egmond aan den Hoef.

In 2007 had Pools ook de beschikking over Vien H, de enige vierjarige die zich dat seizoen kon meten met de kortebaantop. In Sassenheim leverde dat een spectaculaire overwinning op, doordat de merrie op weg naar de eindstrijd enkel voormalige kortebaanwinnaars versloeg. Vien H raakte echter geblesseerd en meldde zich pas half september weer in Hillegom, waar de merrie tijdens de finale te sterk was voor Timothy’s Way. Ook het slotakkoord in ’t Zand was voor de sterke combinatie. Haar laatste zege op de kortebaan boekte ze tijdens de seizoenouverture van 2008 in Assendelft, waar Pools zijn beide paarden, naast Vien H ook Neeroson, naar de finale reed.

Na de zeer bijzondere hattrick van Short Trip in Wognum brak voor Pools op de kortebaan een periode van ‘droogte’ aan. Op de langebaan passeerde hij echter een bijzondere mijlpaal; die van 2.500 overwinningen. Enkel grootmeesters als Jan Wagenaar en zijn voormalige werkgever Hugo Langeweg hadden op dat moment, oktober 2008, vaker gewonnen. In 2009 reed Pools slechts één ereronde op de kortebaan. In Lisse nam hij halverwege de koers plaats achter Umberto, nadat Wim van der Mespel met zijn twee deelnemers tegen zichzelf had geloot. Hoewel Pools de overwinning relatief eenvoudig binnensleepte, kwam de zege op naam van de Leidschendammer. Hetzelfde overkwam hem tot twee keer toe in 2005, waar Pools als invaller voor John de Leeuw Deliberate Dust en Private Dancer in respectievelijk Hillegom (het Nederlands kampioenschap) en Lisse naar de bloemen reed.

Gouden Helm

Pools moest ruim twee jaar op een overwinning wachten, maar piekte op het juiste moment. Met de sterke Yke Starlake (Pools werkte inmiddels voor diens trainer Ton de Groot) kroonde hij zich in Venhuizen tot kampioen van Nederland. Tegenstander Viva’s Limburgia had tot dat moment nog geen enkele finale verloren, maar was niet bij machte om de combinatie van de Nederlandse titel af te houden. Ook in Sassenheim wisten zij te winnen door Kaizarda Laurelton te verslaan. Met de vierjarige Zero Option Lane moest Pools lang wachten op een overwinning. De combinatie werd drie keer tweede, maar een ereronde ontbrak. Pas in Lisse was het raak. Daarmee sloeg Pools een onvervalste dubbelslag, want een dag eerder wist hij ook al in Roden te winnen met Tusee JL. Door deze twee opeenvolgende zeges nam Pools de leiding in het pikeursklassement over van Wim van der Mespel. In ’t Zand kwam Van der Mespel nog heel dichtbij, maar uiteindelijk kwam hij één schamel puntje tekort om Pools van zijn elfde kampioenschap op de kortebaan af te houden.

Met de ‘Gouden Helm’ weer in het bezit beleefde Pools oude tijden. In 2011 won hij liefst zes kortebanen. Met de vierjarige Attila was hij de sterkste in Santpoort, Schagen (foto) en ’t Zand. Met Zero Option Lane won Pools op de boulevard in IJmuiden en met Yankee Attack in Noordwijk. De zege met Umberto in Warmond was er één ‘op papier’; nichtje Manon Pools nam tijdens de laatste twee omlopen de honneurs achter Umberto waar. Ondanks dat Pools meer kortebanen won dan een jaar eerder, moest hij de titel nu wel aan Van der Mespel laten.

Uit de zeges van Attila blijkt de perfecte samenwerking tussen Pools en Cees Hetteling. De trainer bereidt de paarden voor en Pools maakt het karwei af op de baan. Het leverde tot dusver twaalf overwinningen op. Attila won in 2012 voor de tweede keer in Santpoort en Schagen. Qualva Nonantais won datzelfde jaar in Medemblik en was vorig jaar de sterkste in een kletsnat Assendelft. Origan du Bois won in 2013 met het nodige fortuin in Egmond aan den Hoef. Evison was na een loodzwaar koersverloop de sterkste in Beverwijk. Het voorlopig laatste talent dat voortkomt uit deze samenwerking is Donate Groenhof. De merrie won bij haar debuut in Warmond en gaf dit een vervolg in De Lier en Schagen. Ook vanaf de basisafstand liet ze zien met de top mee te kunnen doen. Het kan bijna niet anders dat Pools ook dit jaar weer met de merrie gaat scoren!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.