‘Dacht dat hij niet voor mij wilde lopen’

10 juli 2015 10:14

Prince of Moor won donderdag in Egmond aan den Hoef zijn derde kortebaan, maar het was voor het eerst dat John de Leeuw de ereronde reed met de ruin. De kampioen bij de pikeurs dacht lang dat de troef van Stal de Groningers zich niet voor 100 procent voor hem wilde geven.

Zijn eerste overwinning boekte Prince of Moor twee jaar geleden in Venhuizen. Nadat De Leeuw de ruin al een aantal keren had gereden, was het uitgerekend gastrijder Manon Pools die de overwinning boekte. Vorig jaar won Prince of Moor in Wognum. Hij begon de koers toen met De Leeuw op de sulky. Maar nadat hij in de tweede omloop tegen zijn andere paard Selim lootte, ging Wim van der Mespel verder met de uiteindelijke winnaar.

“Ik heb altijd het idee gehad dat hij niet voor mij wil lopen. Als ik dan een andere kon rijden, dan deed ik dat. Nu had ik de keuze uit drie paarden en leek Prince of Moor mij samen met Selim de beste optie. Vandaag heeft hij laten zien dat hij het wel wil. Ik denk dat ik hem altijd op de verkeerde momenten heb gereden”, vertelde De Leeuw.

Lucht

De kampioenspikeur was onder de indruk van het doorzettingsvermogen van Prince of Moor. “Hij heeft laten zien lucht te hebben. Hij blijft gaan, ondanks twee of drie zware ritten. Dat is bij anderen wel anders. In de finale merkte ik dat ook Zero Option Lane zijn kruit grotendeels had verschoten. Ik heb Prince of Moor daarom rustig op de benen gezet. Als hij eenmaal zijn loop had gevonden, kon ik wellicht strijd geven. Dat pakte goed uit.”

Voor en zelfs tijdens de koers werd er nog volop gezocht naar de juiste manier om Prince of Moor in de baan te brengen. “Hij is vooraf behandeld aan zijn voorvoeten. Ook hebben we hem na de eerste ritten een Franse kap en nieuwe ijzers gegeven. Vooral dat laatste heeft geholpen. Hierna was hij zeker 70 procent beter.”

Dat Prince of Moor een herkansing kreeg in de eerste omloop was opmerkelijk, vond ook De Leeuw. “Het gebeurt bijna nooit dat een beslissing wordt herzien. Ze zeiden dat hij gesprongen had, maar dat was zeker niet het geval. De keurmeester aan de finish gaf uiteindelijk toe dat hij fout zat. Gelukkig draaiden ze het daarna terug. Al vond ik het wel gek dat de hele rit opnieuw moest. Als hij niet heeft gesprongen, dan heb ik de rit toch ook gewonnen?”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.