Corona bedreigt de start van het nieuwe seizoen

25 januari 2021 11:38

De voorzitters Rik Jansen (Assendelft), Jan Ootes (Wognum) en Kees Komen (Venhuizen) moesten vorig jaar met pijn in het hart hun kortebaan vanwege het coronavirus annuleren. De enige positieve boodschap die zij op dat moment konden brengen, was het plan om in 2021 als nooit tevoren terug te keren. Dat voornemen is er nog steeds, maar de realiteit leert dat het een race wordt tegen de klok.

Van annuleren willen zij nog niets weten. Jansen en Ootes hebben zich samen met hun afzonderlijke besturen afgevraagd hoe lang zij daadwerkelijk nodig hebben om te organiseren. Daar kwam uit dat begin maart de knoop moet worden doorgehakt. Tot zo lang stellen zij de beslissing uit. De organisaties zien de problemen, maar zien ook het licht aan de horizon. Met het gemuteerde virus uit Engeland lijken de problemen nu alleen maar groter te worden, maar beiden zijn ervan overtuigd dat het ook zomaar kan omslaan. Met een beetje geluk zijn er in april al veel kwetsbare mensen gevaccineerd, dus beschermd. Wie weet wat er dan in mei mogelijk is.

Financieel

Financieel denken zij het te kunnen redden. Jansen zegt namens Assendelft: “Ja, dat is wel een dingetje. Vorig jaar zijn wij als nieuwe organisatie begonnen en hebben dan ook geen vlees op de botten. De toeloop van ‘vrienden’ is echter overweldigend. De kortebaan in Assendelft leeft. Wanneer het mag, gaat het lukken.” Ook Wognum voorziet geen financiële problemen. “Wij hebben elk jaar de steun van 170 sponsoren. Daar zullen ervan afvallen. Die komen volgend jaar wel weer terug. Dan doen wij het dit jaar maar met minder.”

Met diezelfde gedachte is het bestuur in Venhuizen begonnen met de organisatie. Alleen de overheid kan ze een halt toeroepen. Komen: “Wij zijn inmiddels Immaterieel Erfgoed. Dan heb je de plicht jaarlijks te organiseren. Echter, dat is niet onze enige drijfveer. Wij krijgen vanuit het dorp zoveel reacties en impulsen om het evenement vooral door te laten gaan. Daar kunnen en willen wij geen weerstand tegen bieden.”

Verplaatsen geen optie

De organisaties kunnen vermoedelijk niet uitwijken naar een datum later in het seizoen. Komen: “Door de voorzitter van de provinciale veiligheidsraad is ons dat verboden. Het kan niet zo zijn dat er in het laatste halfjaar overal feesten worden georganiseerd. De kortebaansport is geheel afhankelijk van elkaar. Eigenaren, trainers en deelnemers moeten kunnen plannen. De maand mei is historisch gezien de start van het kortebaanseizoen. Met elkaar moeten wij er alles aan doen dit waar te maken.”

Wij krijgen vanuit het dorp zoveel reacties en impulsen om het evenement vooral door te laten gaan. Daar kunnen en willen wij geen weerstand tegen bieden

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.