Contador gaat met pensioen

9 januari 2020 14:55

De drafsportloopbaan van Contador is ten einde. De tienjarige ruin is na het afgelopen seizoen verkocht zonder papieren en mag gaan genieten van een welverdiend pensioen. De kortebaan neemt afscheid van één van zijn snelste deelnemers, die gek genoeg geen enkele kortebaan wist te winnen.

De beslissing om te stoppen met Contador komt niet als een verrassing. Na een aardige eerste seizoenshelft kwam hij tijdens zijn laatste vijf starts geen enkele keer verder dan de tweede omloop. De keren dat hij wel wist door te dringen tot de beslissende fase van de koers leek hij het zomaar op te geven en vergooide daarmee zijn kansen op een overwinning.

Met zijn pensioen verliest de kortebaan een smaakmaker, die zich op een goede dag kon meten met de absolute top. Zo was hij vorig seizoen seizoen te sterk voor Calistokingsdeep (Egmond aan den Hoef), Eliot Charisma (Bemmel) en Southwind Raptor (Middenbeemster). In Venhuizen had hij bijna Nederlands kampioen Doc Holiday te pakken, maar stuitte Contador op een weinig coulante jury.

Contador met drie generaties Pools (foto’s: Josette Pools)

Met zijn vervroegde pensioen verliest Josette Pools haar ‘rijpaard’, met wie ze er vaak op uit trok. “Ik heb er inderdaad heel wat kilometers met hem op zitten”, vertelt de spil van de stal van Aad Pools. “Door de bossen en de duinen en over het strand; we hebben het afgelopen jaar misschien wel vierhonderd kilometer afgelegd.”

Flexibel

Pools kan de beslissing om te stoppen met Contador begrijpen, maar heeft het gevoel dat er tijdens de drie seizoenen dat Contador in Heiloo op stal stond meer had ingezeten. “Contador was niet te peilen. Hij kon een grootheid kloppen, maar het een omloop later ook zomaar laten lopen. Dat merkte je al op het stalterrein, dan was hij minder relaxed en voelde je het eigenlijk al aankomen. Dat was frustrerend, want je wist dat hij het kan. Hij is altijd fris en flexibel geweest en werd eigenlijk nooit moe. Jammer dat hij nooit een kortebaan heeft kunnen winnen. Hij was er goed genoeg voor.”

Toch toont Pools zich ook kritisch. “Wat ook heeft meegespeeld bij het stoppen met Contador is de niet altijd consequente jurering. Het lag vaak genoeg aan hem zelf, maar er zijn verschillende momenten geweest dat er niets aan de hand was, maar hij toch werd uitgeschakeld. Ik denk daarbij aan Venhuizen en Egmond aan den Hoef. Wanneer deze incidenten niet hadden plaatsgevonden, was het misschien wel anders gelopen.”

Contador kan nu gaan genieten van een welverdiend pensioen. “We hebben nauwkeurig een nieuwe eigenaar uitgekozen, die goed voor hem zal zorgen. Hij komt ook niet bij een handelaar terecht, dus hij kan lekker van zijn oude dag gaan genieten. Ondanks dat het op de kortebaan niet altijd even lekker liep, heeft hij dit verdiend.”

Jammer dat hij nooit een kortebaan heeft kunnen winnen. Hij was er goed genoeg voor

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.