Co Swagerman en Barbert favoriet op gras

29 juni 2015 15:25

Het kiezen van een winnaar was in de afgelopen weken al een heidens karwei. Het voorspellen van een winnaar voor de kortebaan van Duindigt is opnieuw geen gemakkelijke opgave. De meeste deelnemers hebben hun sporen op de kortebaan al ruimschoots verdiend, maar kunnen ze ook uit de voeten op gras?

Van Co Swagerman weten we twee dingen zeker: hij kan sprinten als de beste en doet op de lange grasbanen keer op keer mee om de overwinning. De beste kortebaner van het vorige seizoen is dit seizoen redelijk begonnen met een vijfde plaats in Vroomshoop en een tweede plaats in Venhuizen. Afgelopen zaterdag werd hij tijdens de eerste omloop gedecideerd geklopt door Edo Venus en vormt zijn galoppade tijdens de kamprit wellicht een puntje van zorg. Desondanks start de zevenvoudig kortebaanwinnaar als onze favoriet. In de eerste omloop krijgt hij wel direct lastig tegen Easy Arrow. In Venhuizen maakte de merrie een prima indruk en haalde de derde omloop. Ze verloor toen van Co Swagerman (foto). Toen kreeg ze ‘slechts’ vijf meter voorgift. Nu is het verschil tien meter.

Maar wat als de paarden van John de Leeuw de geest krijgen? Zowel Barbert als Timmy H hebben vrijwel geen ervaring op gras, maar zijn Co Swagerman normaal gesproken, fouten daar gelaten, op snelheid de baas. Beide paarden verkeerden echter tijdens hun laatste start niet in beste doen. Timmy H kwam moeizaam van start in Venhuizen en verviel tijdens de kamprit tegen Orgoglio del Nord in een bekende fout: een galoppade. Barbert leek in Sassenheim in niets op de imponerende winnaar van Vroomshoop. Dat hij op de Teylingerlaan de derde omloop bereikte zonder ook maar één rit op snelheid te hebben gewonnen, mocht een klein wonder heten. Wellicht hebben beide paarden baat van het feit dat het publiek nu verder van de baan afstaat en zij ongestoord hun ‘werk’ kunnen doen.

Outsiders

Barbert moet overigens direct aantreden tegen een gevaarlijke outisder: Howings Kumpel. De Duitse ruin won twee jaar geleden zijn thuiswedstrijd in Stompwijk, bekend om zijn grasbaan. De pupil van trainer en pikeur Wim van Buytene is dit seizoen goed begonnen, maar loot steevast het ongunstige ‘even-nummer’ tijdens de eerste omloop. Met een derde plaats in Venhuizen toonde de dertienjarige ruin aan dat het met de vorm wel goed zit. Dat geldt ook voor Blackpearl Trans R. De ‘Kortebaner van het Jaar’ van 2012 en 2013 gaf een ware drafdemonstratie weg in Sassenheim en snelde imponerend naar de overwinning. Dit keer start de negenvoudig kortebaanwinnares vanaf de kolossale afstand van 310 meter. Dit lijkt, zeker in combinatie met de voorspelde tropische omstandigheden, een vrijwel onmogelijk karwei, maar als er één deelnemer het kan, winnen vanaf 310 meter, is het de Duitse merrie wel.

Ook Andrea Swagerman en Zero Option Lane starten met een starthandicap, zei het niet zo’n enorme als Blackpearl Trans R. Zero Option Lane won eerder dit seizoen de kortebaan van Assendelft, maar kwam in zijn daaropvolgende drie starts niet door de eerste omloop heen. Wanneer hij er echter zin in heeft, kan hij iedereen de baas. Tegenstander Zalvador Spendic is een grasspecialist en toonde goede vorm met de tweede plaats in Sassenheim. Galoppades gooiden toen, zoals zo vaak, roet in het eten.

andrea barbertAndrea Swagerman begon enigszins aarzelend aan dit seizoen, maar bewees in Sassenheim op de weg terug te zijn. De zesvoudig kortebaanwinnaar was zelfs verantwoordelijk voor de eliminatie van Barbert (foto), maar moest het daarna afleggen tegen Blackpearl Trans R. Beide paarden hebben ervaring op de grasbaan en wisten zelfs langebaankoersen te winnen. We rekenen erop minstens één van deze twee topsprinters bij de laatste vier te kunnen begroeten.

Interessant is de deelname van Barbara. De zevenjarige merrie is waar een fenomeen op gras en kent de grasbaan van Duindigt op haar duimpje. Afgelopen zondag was ze nog de snelste op het ‘heilige’ gras in een koers over 1900 meter. In 2013 kwam ze één keer aan de start op de kortebaan en kwam toen niet door de eerste omloop heen. Daarnaast heeft ze het niet getroffen met de loting. Chaman Rapida kwam dit seizoen twee keer aan de start en bewees beide keren enorm te zijn verbeterd ten opzichte van het vorige seizoen. In Vroomshoop tikte de ruin als derde aan en in Sassenheim wist hij zelfs een rit van de latere winnares en stalgenoot Blackpearl Trans R af te snoepen. Echter, zijn ervaring op gras is minimaal. Het blijft een moeilijke puzzel!

Winnend: Barbert en Co Swagerman
Plaats: Andrea Swagerman en Chaman Rapida

Ben je er niet bij op Duindigt, maar wil je wel inzetten (inclusief het spel Winscore)? Of heb je geen zin in de rij bij de totalisator? Maak dan een account aan bij Runnerz.nl via onderstaande link, krijg 10 euro gratis en maak vanaf woensdagmorgen je weddenschappen!

Voorspel paardenraces en win bij Runnerz.nl, €10 welkomstbonus!

Haute equipe LOGOa 600

Toonaangevend adviesbureau binnen de publieke sector op het terrein van complexe organisatorische, juridische, ruimtelijke en financiële vraagstukken.
www.haute-equipe.nl[email protected]

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.