Broers Pools zetten vraagtekens bij zweepgebruik

6 augustus 2012 07:09

Na anderhalf jaar mochten de pikeurs tijdens de kortebaan van Santpoort de zweep weer hanteren. Echter, alleen ter correctie van hun paarden in het startvak. Aad en Ruud Pools zijn enerzijds verheugd met de wijziging in het reglement, maar zetten hun vraagtekens bij het verdere gebruik van de zweep.

Ruud Pools nam zijn zweep in Santpoort pas mee tijdens de finalefase van de kortebaan. “Op dat moment troffen we de zwaardere tegenstanders. Het was tijdens de eerste omlopen nog niet nodig.” Broer Aad Pools had zijn zweep eerder wel bij zich op de sulky, maar gebruikte hem niet. “Black Beauty Venus was veel te druk. Ik heb het daarom maar niet geprobeerd.”

Halverwege de rit

Hoewel de zweep weer onderdeel mag uitmaken van de uitrusting van de pikeurs, zijn de broers nog niet tevreden. “Wat heeft het voor zin om de zweep enkel in het startvak te gebruiken?”, vraagt Ruud Pools zich hardop af. “Dan kan ik net zo goed mijn zweep halverwege de rit weggooien.” Aad Pools betwijfelt of de nieuwe maatregelen te controleren zijn. “Wanneer ik met de zweep in mijn hand mijn paard aanspoor met de leidsels, lijkt het net alsof ik mijn zweep gebruik. Daar kan je voor worden uitgeschakeld, terwijl ik op dat moment niets verkeerd doe. Ik vraag mij af of de keurmeesters het van grote afstand goed kunnen zien.”

De gebroeders Pools zien de regels dan ook liefst zo snel mogelijk aangepast. Ruud Pools: “Het kan toch geen kwaad om het paard halverwege de rit een lichte aansporing te geven? Wanneer je met de zweep vooruit rijdt, lijkt mij dat een normale reactie. Pikeurs die de zweep overmatig gebruiken moeten hard worden gestraft, dat lijkt mij een logische zaak. Ik denk dan aan maatregelen als de zweep afnemen en een zware boete. Dan leren ze het wel af. Maar de zweep alleen in het startvak heeft naar mijn idee geen enkele zin.” Aad Pools is het daarmee eens. “Het is een goede zaak dat de zweep weer terug is, maar we moeten nog maar eens rond de tafel om dit verder te bespreken.”

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.