Bo Sprengers zet vol in op leerlingkampioenschap

11 oktober 2018 16:17

De kortebaan van ´t Zand is traditioneel de afsluiter van het seizoen. Op de Keinsmerweg worden in de loop van de middag alle kampioenen in het zonnetje gezet. Maar dan moeten de winnaars van de verschillende klassementen eerst bekend zijn. Bij de twee nog te vergeven titels speelt Bo Sprengers een hoofdrol. Zelf kan de 22-jarige Sprengers het leerlingkampioenschap op haar naam schrijven. Daarnaast is haar paard Doc Holiday in een ongemeen spannende strijd verwikkeld met Eliot Charisma om de titel ‘paard van het jaar’.

Beide paarden voeren samen de ranglijst aan. Het is dan ook op z’n zachtst gezegd merkwaardig, dat Sprengers in ’t Zand met Doc Holiday start met vijf meter handicap terwijl de combinatie gewoon vanaf de basisafstand had kunnen deelnemen. Dat vraagt om een toelichting van de hoofdrolspeelster zelf.

Uitleg
Maar eerst een korte uitleg. Bij een winsomoverschrijding van 12.000 euro krijgt een paard bij zijn volgende deelnames normaliter vijf meter handicap. Die handicap vervalt echter, wanneer een leerling plaatsneemt op de sulky en het paard nog geen 18.000 euro heeft verdiend. Paarden die vervolgens de grens van 24.000 euro overschrijden, worden zelfs opgezadeld met tien meter handicap. Wanneer dan een leerlingpikeur wordt ingezet gaat daar weer vijf meter vanaf.

Doc Holiday start ‘verrassend’ vanaf 280 meter in ’t Zand.

Pikeurs mogen aan een kortebaan deelnemen met maximaal twee paarden. Een leerlingpikeur krijgt echter ontheffing voor slechts één van beide deelnemers. Sprengers rijdt in ’t Zand voor het eerst Donate Groenhof (huidige winsom 25.450 euro) voor de stal van trainer Cees Hetteling en voor haar eigen stal Doc Holiday (huidige winsom 14.100 euro). Donate Groenhof start op 280 meter en profiteert daarmee van de ontheffing van de leerlingpikeur. Doc Holiday moet daarom nu ook met vijf meter handicap starten. Dat is een bewuste keuze van Sprengers.

Kansen geslonken

In de strijd om de titel ‘paard van het jaar’ lijken de kansen voor Doc Holiday daarmee flink geslonken. Vanaf de basisafstand had de pupil van Stal Meiden van Assum vanzelfsprekend meer kans gehad op het bereiken van de vierde omloop en daarnaast het voorblijven van concurrent Eliot Charisma.

Zeker omdat de troef van trainer Mark de Jong, die ook in ’t Zand weer wordt gereden door de kersverse kampioen bij de pikeurs Lindsey Pegram, juist is opgezadeld met een starthandicap. Immers, Eliot Charisma overschreed met zijn overwinning in Nootdorp de winsomgrens van 12.000 euro. Een opmerkelijke keuze dus van Sprengers om ook Doc Holiday met een handicap te laten starten.

Slapeloze nachten

“Geloof me, ik heb er slapeloze nachten van gehad”, aldus Sprengers. “Natuurlijk zou het fantastisch zijn als Doc Holiday ‘paard van het jaar’ wordt. Doc is echter de laatste weken iets minder op dreef. Hij is nog wel goed, maar toch minder dan de periode ervoor. Dan merk je dat het een lang seizoen is geweest. Daarom kies ik voor mijn kansen om leerlingkampioen te worden. Met Donate Groenhof heb ik een extra troef om punten te pakken en zodoende Djimmy Schneider voor te blijven. Donate verkeert in supervorm. Dat was in Lisse duidelijk te zien. Djimmy heeft met Calistokingsdeep echter ook een sterk paard.”

Doc Holiday moet voor de titel in ’t Zand bij de eerste vier eindigen en boven Eliot Charisma.

“Maar een lastige afweging blijft het”, vervolgt Sprengers haar betoog. “Het was lang wikken en wegen, maar uiteindelijk ben ik na overleg tot deze keuze gekomen. Het leerlingkampioenschap is heel belangrijk voor mij. Nu heb ik de kans om die titel te pakken. Volgend jaar kan ik waarschijnlijk ook minder gemakkelijk vrij nemen voor de kortebaan. Daarom moet het dit seizoen gebeuren.”

Of het voor Sprengers in ’t Zand allemaal gaat lukken, valt nog te bezien. Ze heeft met haar paarden pittig geloot. Het is voor Sprengers niet te hopen dat ze op het verkeerde paard heeft gewed en straks met lege handen staat. Dat zou een klein smetje zijn op het meest succesvolle seizoen ooit van Stal Meiden van Assum op de kortebaan.

Tekst: Ruud de Groot

Doc is nog wel goed, maar minder dan de periode ervoor

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.