Van der Blonk: ‘Achterom snapt ze er nog weinig van’

21 juni 2017 15:59

Zonder verliezers zijn er geen winnaars. De redactie van Kortebaandraverijen.nl besteedt daarom ook aandacht aan de paarden die (nog) niet tot de toppers behoren. Wat zijn hun verrichtingen? Wat waren de verwachtingen en wat is de prognose? Wellicht biedt een ontheffing van vijf meter het extra zetje dat nodig is om de volgende stap te kunnen maken.

Net als collega Harry Pools (op 10 juli) hoopt Andries van der Blonk (op 22 november) dit jaar zijn 75e verjaardag te vieren. Beide trainers en pikeurs mogen zich daarom de nestor van de kortebaansport noemen. Zij hebben in hun rijke historie vele paarden zien komen en gaan. Ruby Tuesday is zo’n nieuwkomer op de kortebaan. De zevenjarige merrie is, net als Nederlands kampioen Dutch Buitenzorg, in eigendom van Djimmy Schneider en staat in training bij entrainement Van der Blonk.

Hetzelfde laken een pak

In Assendelft maakte Ruby Tuesday, met Andries van der Blonk op de sulky, direct indruk door lopende een rit af te snoepen van favoriet Quiz de Ginai met Ruud Pools. In de eerste en derde rit ging de merrie echter van de benen.

In Wognum van hetzelfde laken een pak. Tegen Every’s wish met Wim van der Mespel gaf ook nu het even startnummer de doorslag. De tweede rit werd lopende gewonnen, de beide andere ritten achterom eindigden in galoppades. In Venhuizen zat de loting voor wat betreft de banen niet tegen. Ditmaal gereden door de jarige Frans van der Blonk, wist Ruby Tuesday door de rechterbaan Quiz de Ginai met Lindsey Pegram (en een starthandicap van vijf meter) tweemaal te verschalken. De start in de linkerbaan eindigde wederom in galop.

In de tweede omloop stuitte Ruby Tuesday op de latere finalist Contador met Manon Pools. In de eerste rit door de rechterbaan toonde de troef van Djimmy Schneider waartoe zij in staat is. Daar bleef het bij, want de volgende twee ritten eindigden opnieuw in galoppades. “Ze snapt er nog weinig van”, is de korte maar duidelijke uitleg van Andries van der Blonk. “Vooral achterlangs wil Ruby niet wegdraaien. Maar wanneer ze het spelletje doorkrijgt, dan zit er zeker muziek in.”

Tijd nodig

En Van der Blonk kan het weten. Wie herinnert zich niet zijn Navy Blue, die in eerste aanleg grossierde in galoppades maar er plotseling stond. Of meer recent natuurlijk stalgenoot Dutch Buitenzorg, die vorig jaar vanuit het niets beslag legde op de Nederlandse titel. Ook met vijf meter ontheffing trouwens. “Soms heeft een paard wat meer tijd nodig, of moet je doordouwen”, aldus van der Blonk. “Dat laatste gold trouwens ook voor Co Swagerman. Die stond er ook niet gelijk.”

Achterom draaien is nog een probleem voor Ruby Tuesday.

“Er moet wel een basis zijn”, vervolgt Van der Blonk zijn betoog. “Dat is het grote verschil tussen Scoubidou en Ruby Tuesday. Ruby blijft wel heel rustig. Daarnaast kan ze onderweg echt hard lopen, vooral op het laatste stuk. Lastig blijft dat het kortebanen haast niet is te trainen. Thuis hebben we de startprocedure wel eens nagebootst met een mobiele telefoon waarop de startplaat is te horen. Maar paarden weten dondersgoed of ze thuis zijn of op de baan. Op de baan is het toch heel anders.”, aldus Van der Blonk.

“Belangrijker dan de vijf meter ontheffing is dat ze het spelletje doorkrijgt. Dan kunnen we nog veel plezier aan haar beleven.” Van der Blonk verwacht dat Ruby Tuesday in Zwanenburg weer aan de start verschijnt.

Tekst: Ruud de Groot

Thuis hebben we de startprocedure wel eens nagebootst met een mobiele telefoon waarop de startplaat is te horen

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.