Blackpearl Trans R topfavoriete in Hoofddorp

22 augustus 2012 13:57

Zonder de andere deelnemers tekort te doen, maar tijdens de kortebaan van Hoofddorp is slechts één vraag van belang: gaat Blackpearl Trans R (foto) ook haar vijfde kortebaan op rij winnen? De vierjarige merrie loopt inmiddels vier op vier en is daarom de grote favoriet op de Kruisweg.

Wanneer Blackpearl Trans R het niveau benaderd van haar eerste vier starts, kan zij alleen maar van zichzelf verliezen. De vierjarige merrie won achtereenvolgens in Zwanenburg, Egmond aan den Hoef, Voorschoten en Beverwijk en deed dat met zo’n enorm vertoon van macht, dat de concurrentie bij voorbaat lijkt te moeten strijden om de tweede plaats. Zelfs haar pikeur en trainer Aad Pools, al decennia actief op de kortebaan en dus het nodige gewend, erkent zelden zo’n talent op stal te hebben gehad.  Ze draait soepel beide kanten op in het startvak en heeft onderweg een indrukwekkende versnelling. Niets of niemand lijkt Blackpearl Trans R in de weg te staan op weg naar zege nummer vijf op rij.

Kan Blackpearl Trans R dan niet worden verslagen? Natuurlijk wel, we hebben op de kortebaan immers te maken met paarden en niet met machines. Op de Breestraat in Beverwijk won ze weliswaar, na drie kortebanen gebruik te hebben gemaakt van het startvoordeel voor vierjarige paarden, vanaf de basisafstand, maar de loting verliep gunstig. Dit in tegenstelling tot haar tegenstander van toen tijdens de finale, Zalvador Spendic. De prachtige vosruin moest keer op keer diep gaan om de volgende omloop te bereiken, wat hem uiteindelijk opbrak. Tijdens zijn laatste start in Noordwijk ging Zalvador Spendic van start als favoriet, maar kon de verwachtingen niet waarmaken. Op de Kruisweg moet de pupil van trainster en pikeur Caroline Aalbers direct aan de bak, want tijdens de eerste omloop wacht een prima tegenstander: Giovanni. De beresterke hengst werd dit seizoen derde in Venhuizen en tweede in Stompwijk. Vorig jaar won de combinatie met Wim van der Mespel in Lisse. De winnaar van deze koninginnerit speelt ongetwijfeld een grote rol in het verdere verloop van de koers, maar heeft dan wel een flink ‘jasje’ uitgedaan.

Startvoordeel

Van der Mespel verschijnt ook met Arctic Challenge aan de start. De Finse hengst won vorig seizoen twee kortebanen, maar begon herstellend van een blessure aan dit seizoen. Met twee zwaarbevochten vierde plaatsen in Voorschoten en Nootdorp leek hij op de goede weg, maar in De Lier liet Arctic Challenge zich van een mindere kant zien. Zowel in het voorwerk als tijdens de eerste omloop kreeg hij de draf er niet onder en werd vroegtijdig uitgeschakeld. De winnaar van die kortebaan, Cash Hammering, verschijnt in een blakende vorm aan de start. De hengst op leeftijd heeft enige tijd nodig gehad om het kortebanen te leren, maar leek het spelletje, weliswaar met een startvoordeel van vijf meter, op de Hoofdstraat door te hebben. Afgelopen zondag liep hij een sterke koers in Alkmaar en finishte als tweede.

Speciale aandacht voor John de Leeuw, die in Hoofddorp een thuiswedstrijd rijdt. De 52-jarige catchdriver verschijnt met twee outsiders aan de start. Lions Ross maakte tijdens zijn debuut in Voorschoten een goede indruk, maar stelde tijdens zijn twee daaropvolgende starts teleur. De zevenjarige Italiaan start op de Kruisweg voor het eerst vanaf 295 meter. Original Charm leek tijdens zijn debuut rechtstreeks op de zege af te stevenen in Wognum, maar vergooide zijn kansen in de finale door twee galoppades. Dat deed hij ook tijdens zijn verdere deelnames, hoewel hij regelmatig, maar nog te weinig, laat zien over voldoende snelheid te beschikken. Wanneer De Leeuw de imposante Fransman goed van start krijgt, zijn er mogelijkheden.

Proefstarts

Yankee Attack startte vorig jaar in Hoofddorp als de favoriet bij het spelende publiek, maar was al na één omloop klaar. Dit seizoen heeft de eenmalig kortebaanwinnaar twee kortebanen in de benen, wat een vijfde plaats in Assendelft opleverde. Ipse Lb werd vorige week vijfde op de Boulevard in Noordwijk, nadat hij fraai stalgenoot Zalvador Spendic had verslagen. De Italiaan beschikt over klasse, maar komt steeds tekort om daadwerkelijk een kortebaan te winnen. Dat lukte Umberto inmiddels al vier keer, zoals dit seizoen in Amsterdam-Noord. De trots van eigenaartrainer Bert de Boer beschikt over een bliksemstart en heeft de snelheid en het karakter om het uit te zingen tot de finish. Wanneer Umberto bij de laatste vier eindigt, is hij vanaf zijn volgende kortebaan opgezadeld met een starthandicap van vijf meter.

Tenslotte Viva’s Limburgia. Deze ‘superkortebaner’ won dit seizoen in Venhuizen en Sassenheim en werd derde in Egmond aan den Hoef en Stompwijk. Wanneer hij er zin heeft, is de negenjarige kortebaanlegende niet te beschieten. Tijdens zijn laatste deelname in Beverwijk was dat helaas niet het geval en werd hij al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Vóór de eerste start van de middag is vaak al te zien of Viva’s Limburgia zo’n ‘superdag’ heeft. Traditiegetrouw maakt hij tijdens het voorwerk vijf proefstarts voor hij de baan verlaat. Vliegt hij vijfmaal soepel het startvak uit, dan kan de concurrentie zijn borst natmaken.

ONZE TIP:

***** Blackpearl Trans R
*** Viva’s Limburgia en Giovanni
** Yankee Attack en Zalvador Spendic
* Arctic Challenge en Original Charm

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.