Blackpearl Trans R op weg naar zege nummer 7

12 oktober 2012 09:35

Na een overvol seizoen, de draverij in ’t Zand is nummer 31 van dit jaar, zijn de kortebaanpaarden toe aan een welverdiende winterpauze. Toch moeten 26 paarden nog eenmaal vol aan de bak, want het deelnemersveld in ’t Zand is om van te smullen! Talloze seizoentoppers verschijnen aan de start, met Blackpearl Trans R (foto), de absolute kortebaankoningin van 2012, als het te kloppen paard.

Na haar overdonderende en winnende debuut in Zwanenburg is Blackpearl Trans R in haar daaropvolgende zeven starts altijd gestart als favoriete. Nooit beschaamde ze dat vertrouwen en op imponerende wijze legde ze de concurrentie keer op keer haar wil op. Het leverde haar dit seizoen in totaal zes zeges en twee tweede plaatsen op. Tijdens haar laatste start in Lisse liet ze zich kronen tot Nederlands kampioene en ‘Kortebaanpaard 2012’, twee titels die haar meer dan toe komen.

Slechts twee keer werd Blackpearl Trans R dit seizoen verslagen en beide keren was Andrea Swagerman verantwoordelijk voor deze stunts. De vijfjarige ruin van Andries en Frans van der Blonk kreeg echter na zijn tweede zege van het seizoen een loodzwaar koersprogramma voor zijn kiezen en leek het kortebanen tijdens zijn laatste start in Lisse, waar hij twee galoppades maakte, zat. Een Andrea Swagerman die er zin in heeft, kan het onze favoriete flink lastig maken.

Aan de bak

Nottedestate Rex zette haar laatste start in winst om. Haar zege betekende met een uitbetaling van bijna 95 tegen 1 de grootste verrassing van het seizoen. De startontheffing waarvan ze in Utrecht optimaal gebruik maakte, is ze in ’t Zand kwijt. Be the best Norg start wél vanaf 270 meter. De vierjarige ruin mag tijdens de eerste omloop vol aan de bak tegen Tusee JL, die ook zijn laatste start in winst omzette. Het karakterpaard van Aad Pools, op de Keinsmerweg gereden door Ruud Pools, moet echter maar liefst tien meter goed maken en dat lijkt iets te veel van het goede.

Met Black Beauty Venus houden we een slag om de arm. De zevenjarige Oostenrijker was dit seizoen een klasse apart in Wateringen en Noordwijk, maar was tijdens zijn laatste deelnames verschillende keren foutief. Wanneer hij galoppades achterwege laat, heeft hij de snelheid om mee te doen om de overwinning. De loting tegen Andrea Swagerman is loodzwaar, hoewel de pupil van trainer Aad Pools het voordeel heeft van het voordraaien.

Een laatste kortebaan van het seizoen betekent regelmatig ook het afscheid van verschillende deelnemers. Gilbert C.R. en Le Dream verschijnen zo goed als zeker voor het laatst aan de start, wat betekent dat de kortebaan afscheid neemt van twee klasbakken pur sang. Gilbert C.R. won twee jaar geleden in ’t Zand en was vorig jaar derde, terwijl Le Dream de afgelopen twee jaar als tweede finishte. Beide paarden moeten door hun starthandicap vol aan de bak om de volgende omloop te halen én daarmee hun naderende afscheid glans te geven.

Winsom

Attila was vorig jaar de glorieuze winnaar op de Keinsmerweg. De pas vijfjarige ruin won dit seizoen in Santpoort, Schagen en Enkhuizen en was een kleine maand geleden tweede in Roden. De trouwe kortebaner balanceert momenteel op de grens van een volgende starthandicap en mag nog slechts € 155 verdienen. Zephir en Umberto hebben nog iets meer ruimte richting de grens van € 18.000. Laatstgenoemde maakte een buitengewoon beste indruk in Lisse, maar was niet bij machte om tijdens de finale Blackpearl Trans R van haar troon te stoten. Denise Pennekamp, de pikeur van Zephir, heeft de punten hard nodig om Christophe de Groote nog te bedreigen  voor het leerlingklassement. Samen met Axel Cartouche zal ze ongetwijfeld een laatste poging ondernemen, maar de voorsprong van de huidige leerlingkampioen is wel zodanig groot, dat Pennekamp naast de punten, ook een wonder nodig heeft.

Josette Pools heeft haar plaats achter Viva’s Limburgia eenmalig afgestaan aan Dennis Minnema. Na haar ongelukkige valpartij in Utrecht, die overigens goed afliep, zal de al enkele maanden in verwachting zijnde leerlingkampioene van 2009 geen onnodig risico willen nemen. De veertienvoudig kortebaanwinnaar is een apart heerschap, dus Minnema moet vol bij de les blijven om Viva’s Limburgia optimaal te laten presteren. Dat gaat niet meevallen.

ONZE TIP:

***** Blackpearl Trans R
*** Attila, Be the best Norg en Andrea Swagerman

** Umberto en Black Beauty Venus
* Nottedestate Rex en Viva’s Limburgia

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.