Blackpearl Trans R op jacht naar records

28 augustus 2015 13:39

Blackpearl Trans R is momenteel de ongekroonde koningin van de kortebaan. De manier waarop ze op de Rijperweg in Middenbeemster de dienst uitmaakte, doet vermoeden dat haar honger nog lang niet is gestild. Met de drukke septembermaand voor de boeg heeft de zevenjarige merrie genoeg mogelijkheden om op jacht te gaan naar verschillende records.

De zege in Middenbeemster was alweer haar vierde overwinning van het seizoen. Al haar zeges boekte ze met een starthandicap. Slechts drie paarden wonnen de afgelopen twintig jaar vier of meer kortebanen in één seizoen met extra meters in het startvak. Mr Postman won in 2002 zelfs vijf kortebanen in één seizoen met een starthandicap, net zoals Mister Diamond dat een jaar eerder ook lukte. In 2003 won Mr Postman vier kortebanen in één seizoen met vijf meter extra in het startvak, waarna hij te maken kreeg met een volgende starthandicap; een nadeel waarmee Blackpearl Trans R sowieso niet te maken krijgt. Speedy Jace won in 1995 één kortebaan vanaf 305 meter en zelfs drie vanaf 310 meter. Destijds lagen de winsomgrenzen veel lager en startten er geen paarden vanaf 295 meter.

Wat betreft de titel ‘Kortebaner van het Jaar’ kan de pupil van trainer Aad Pools historie schrijven. Mister Diamond won het seizoenklassement in 1999 en 2001, opgevolgd door Mr Postman, die in 2002 en 2003 tot de beste sprinter van het jaar werd gekroond. Blackpearl Trans R heeft deze titel inmiddels ook twee keer gewonnen. Zowel in 2012 en 2013 was ze beste kortebaner van het jaar. Momenteel ligt ze flink op koers richting een derde titel, hoewel de weg nog lang is en de concurrentie (Donate Groenhof en Edo Venus) zich zeker ook nog kansrijk acht. Wanneer Blackpearl Trans R dit seizoen weer als de beste van het jaar besluit, schrijft ze simpelweg historie.

Meeliften

Danny Brouwer lift automatisch mee op het succes van de ‘vliegende zwarte parel’. De zeventienjarige leerlingpikeur boekte in Middenbeemster zijn tweede overwinning op de kortebaan. De laatste leerlingpikeur die twee kortebanen won in één seizoen was Christophe de Groote in 2011 (vorig jaar won Jan Thijs de Jong twee keer met de startontheffing van een leerlingpikeur met Yankee Attack, maar was officieel geen leerling meer). De Groote was samen met Jan Thijs de Jong in 2010 de laatste die als leerlingpikeur drie kortebanen in één seizoen won. Wanneer Danny Brouwer dit seizoen nog twee keer wint, in de huidige vorm van Blackpearl Trans R lijkt niets onmogelijk, komt hij op gelijke hoogte met Lindsey Pegram, Robin Bakker en Krista Timmer die in respectievelijk 2001, 2003 en 2005 als leerlingpikeur vier kortebanen in één seizoen wonnen.

Qua aantal overwinningen kwam Blackpearl Trans R donderdag op gelijke hoogte met kortebaanlegendes Ido Baldwin en Mister Diamond. Met twaalf overwinningen op zak en in de vorm van haar leven lijkt zelfs de veertien kortebaanoverwinningen van Mr Postman een haalbare kaart. Mr Postman en Blackpearl Trans zijn de enige paarden in onderstaande ranglijst die vanaf 310 meter wonnen. Ook Speedy Jace lukte dat, drie keer zelfs, maar toen lagen zoals eerder vermeld de winsomgrenzen anders.
Overwinningen sinds 1995

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.