Black Beauty Venus topfavoriet in Schagen

31 augustus 2012 21:05

Wederom een compleet deelnemersveld met bewezen kortebaanpaarden en verschillende debutanten. In tegenstelling tot de kortebaan van Middenbeemster was het kiezen van een favoriet voor Schagen niet moeilijk. Black Beauty Venus (foto) heeft alles in huis om zijn derde zege van het seizoen te boeken.

Na zijn galavoorstelling in Noordwijk kunnen we niet om Black Beauty Venus heen. De zevenjarige ruin startte in Santpoort en De Lier met rugklachten, maar verscheen op de boulevard weer helemaal fris aan de start. De pupil van trainer en pikeur Aad Pools imponeerde enorm en is daarom onze logische favoriet voor de zege in Schagen. Black Beauty Venus won eerder dit seizoen naast Noordwijk in Wateringen en werd tweede in Assendelft en Warmond. Het levert hem voorlopig de tweede plaats op in het klassement ‘Kortebaanpaard 2012’. Met een eventuele zege op de Nieuwstraat neemt hij de eerste plek over van concurrent en stalgenoot Blackpearl Trans R.

Naast Black Beauty Venus zetten nog twee paarden hun laatste start in een zege om. Wat betreft hun kansen op een topklassering zijn we echter voorzichtig. Andrea Swagerman maakte anderhalve week geleden in Hoofddorp eindelijk zijn belofte waar en won bijzonder sterk op de Kruisweg. En passant versloeg hij tijdens de finale Blackpearl Trans R, iets wat nog geen ander paard dit seizoen op de kortebaan is gelukt. Dat deed de vijfjarige ruin echter met een voorgift van vijf meter, terwijl hij in Schagen weer vanaf de basisafstand vertrekt. Volgens zijn pikeur Frans van der Blonk is Andrea Swagerman geen gemakkelijke starter en was het voordeel in het startvak hard nodig. Qua snelheid zit het wel goed. Wanneer hij goed van start komt, is Andrea Swagerman een deelnemer met mogelijkheden.

Vraagtekens

Ook Be the best Norg won tijdens zijn laatste optreden. Dat deed de vierjarige ruin in Bemmel met Wim van der Mespel op de sulky en daarom is het opvallend dat de huidige kortebaankampioen de voorkeur geeft aan twee andere paarden. Het staat buiten kijf dat Be the best Norg een talentvolle kortebaner is, die op de Nieuwstraat ook nog eens het voordeel heeft van zijn afstand van 270 meter. Het feit dat Van der Mespel hem in Schagen links laat liggen, roept echter vraagtekens bij ons op.

Van der Mespel komt nu in actie met Brazil Elegance en Power Hill. De Leidschendammer is erg te spreken over laatstgenoemde, maar tot dusver heeft Power Hill het vertrouwen van Van der Mespel nog niet omgezet in een klassering. Afgelopen donderdag werd hij in Middenbeemster vrij gemakkelijk verslagen door de latere finalist Zero Option Lane. Toch zien ook wij verbetering bij de vijfjarige hengst, die in tegenstelling tot eerdere starts in Middenbeemster wél vlak bleef. Daarnaast is Van der Mespel gespecialiseerd in snelle starts met paarden die met een startontheffing vertrekken en dat is op een 275 meter-baan een enorm voordeel.

Met Brazil Elegance staat Van der Mespel echter voor een loodzware opgave. Tijdens de laatste rit van de eerste omloop treft hij Attila, de winnaar van vorig jaar in Schagen. De vijfjarige ruin komt op de Nieuwstraat voor het laatst in actie vanaf de basisafstand met Ruud Pools op de sulky, doordat hij in Middenbeemster met een plek in de derde omloop de winsomgrens van € 12.000,00 overschreed. Omdat de inschrijving voor Schagen vóór de koers in Middenbeemster sloot, mag Attila nog eenmaal vanaf 275 meter starten. Pools zal dit buitenkansje ongetwijfeld ten volle willen benutten. De combinatie won eerder dit seizoen in Santpoort, waar hij tijdens de vierde omloop Black Beauty Venus wist te verslaan, en werd tweede in Egmond aan den Hoef. De titelverdediger is op papier de grootste concurrent van onze favoriet.

Gunstige loting

Qualva Nonantais profileerde zich in Middenbeemster. De achtjarige Fransman liep sterke ritten, maar vergooide zijn kansen door galoppades. In draf is hij een deelnemer om rekening mee te houden. Dat geldt ook voor Zephir en Videx SR. Laatstgenoemde won vroeg in het seizoen de kortebaan in Wognum, maar was daarna te onregelmatig om serieus om de podiumplekken mee te strijden. Vorig jaar leek de tienjarige ruin in Schagen het spelletje opeens door te krijgen, wat uiteindelijk resulteerde in een tweede plaats. Wellicht is dat maandag weer het geval. Zephir werd dit seizoen al vier keer tweede en is toe aan een overwinning. Tijdens zijn laatste starts zaten galoppades hem echter in de weg. Een baan van 275 meter is hem op het lijf geschreven. Met een gunstige loting kan hij ver komen, maar winnen lijkt met deze tegenstanders een zeer moeilijke opgave.

Aan debutanten geen gebrek in Schagen. Maar liefst zeven paarden komen op de Nieuwstraat voor het eerst op de kortebaan uit. Van Sapello hebben we enige verwachtingen. Zijn pikeur John de Leeuw werkte hem afgelopen donderdag in Middenbeemster en was te spreken over hem, maar hield ook een slag om de arm. De zesjarige vos is een prachtige en gespierde verschijning, maar zal zich inderdaad eerst nog moeten bewijzen, iets wat At Full Speed al heeft gedaan. In Bemmel vloog hij naar een tweede plaats, na onder andere Tusee JL te hebben verslagen. Wanneer het koersverloop meezit, iets dat eigenlijk voor alle deelnemers geldt, sluiten wij een verrassing niet uit.

ONZE TIP:

***** Black Beauty Venus
*** Attila
** Zephir, Andrea Swagerman en At Full Speed
* Qualva Nonantais, Power Hill, Be the best Norg en Sapello

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.