Black Beauty Venus terug voor een revanche

30 mei 2013 11:01

Voor Black Beauty Venus ging het vorig jaar net mis tijdens de vierde omloop in Amsterdam-Noord, maar de ruin van Peter Aleman en Adri van Wijngaarden is dit jaar terug voor een revanche. Na zijn indrukwekkende zege in Assendelft is de Oostenrijker in training bij Aad Pools zaterdag de logische favoriet voor de overwinning op de Van der Pekstraat.

Tijdens de editie van vorig jaar in Amsterdam-Noord maakte Black Beauty Venus een prima indruk. Hij versloeg onder andere Attila en niets leek de ruin van de zege af te houden. Toch liep het anders. Tijdens de kamprit  tegen Zephir nam hij de startpaal mee en sprong in galop. De combinatie met Aad Pools is dus uit op een revanche. Gezien zijn perfecte optreden tijdens de seizoenouverture in Assendelft is de Oostenrijker op de Van der Pekstraat de grote favoriet. Een eventuele zege heeft wel consequenties voor de ruin. Bij een overwinning krijgt Black Beauty Venus tijdens een volgende deelname te maken met een starthandicap, bij een tweede plaats nog net niet.

Juiste snaar

Ook Umberto moet op zijn tellen passen. De winnaar van vorig jaar mag nog 1.545 euro verdienen voordat hij definitief te maken krijgt met vijf meter extra in het startvak. De trots van eigenaar en trainer Bert de Boer won vorig jaar twee kortebanen en maakte dit seizoen in Wognum een sterke indruk. Slechts de uiteindelijke winnaar Co Swagerman was te sterk. Mitchell Voshol neemt voor het eerst plaats achter deze vijfvoudig kortebaanwinnaar. De leerlingpikeur deed al eerder kortebaanervaring op met onder andere Willie Luciano.

Stal de Groningers reist met een sterk gezelschap paarden af richting Amsterdam. Yankee Attack lijkt de grootste kanshebber voor een goede klassering. Tijdens zijn laatste start in Wognum kende hij geen vlekkeloze dag, maar knokte zich op karakter naar een vijfde plaats. Hij wist zelfs een rit van de latere winnaar af te snoepen. Wanneer de achtjarige ruin iets soepeler het startvak verlaat, kan hij favoriet Black Beauty Venus serieus tegenstand bieden. Benieuwd zijn we naar de nieuwe combinatie Victory Boy S en Wim van der Mespel. De tienjarige ruin heeft genoeg snelheid, maar liet het voorheen te vaak afweten bij de start. Van der Mespel staat juist bekend als een uitstekende starter en weet wellicht de juiste snaar te raken bij de winnaar van de kortebaan in Stompwijk van vorig jaar.

De enthousiaste eigenarengroep brengt met Origan du Bois en Timmy H ook twee debutanten aan de start. Laatstgenoemde is een product van Diamond Way, het beste ‘kortebaanvaderpaard’ allertijden. Origan du Bois, die werkte in Venhuizen, liep een slordige 160.000 euro bij elkaar op de Franse langebanen en heeft een record van 1.13.  Andere debutanten op de kortebaan in Amsterdam-Noord zijn de vierjarigen Champ de Legume en Celtic Boko, Zorro Apache en Zenito Hanover. Laatstgenoemde kende enkele jaren geleden met Gerrit Gommans een prachtige carrière op de langebaan en bouwde met name in Duitsland een indrukwekkende palmares op. Helaas heeft de nieuwe aanwinst van Emile Bousie loodzwaar geloot met Black Beauty Venus als tegenstander.

Bewezen

Zero Option Lane en Zephir hebben zich in het verleden al meerdere keren bewezen op de Van der Pekstraat. Zero Option Lane luisterde in 2010 zijn debuut op de kortebaan op met een tweede plaats en werd een jaar later vanaf de basisafstand wederom tweede. De vijfvoudig kortebaanwinnaar moest het toen afleggen tegen Zephir, die vorig jaar op zijn beurt de finale verloor van Umberto. Na zijn overwinning eerder dit seizoen in Helmond is de pupil van trainer Cees Imming inmiddels opgezadeld met een starthandicap. Tegenstander tijdens de eerste omloop is de sterke Tusee JL, die in het Brabantse land beslag legde op de tweede plaats. De twaalfjarige Belg debuteerde drie jaar geleden in Amsterdam en is inmiddels uitgegroeid tot een absolute kortebaantopper. De rit tussen deze twee klasbakken is het hoogtepunt van de eerste omloop.

Attila kwam dit seizoen al twee keer eerder in actie. De trots van eigenaar Fabian Bakker finishte als vijfde in Assendelft en werd vierde in Wognum. De starthandicap waar de pupil van trainer Cees Hetteling sinds dit seizoen mee te maken heeft, bemoeilijkt de zaken aanzienlijk, waardoor Attila, net zoals de andere deelnemers die starten vanaf 305 meter, afhankelijk is van een gunstige loting.

Ziyi was de verrassing van de kortebaan in Venhuizen. De zevenjarige merrie liep een uitstekende koers en pakte even onverwacht als sterk de tweede plaats. In dit op papier sterkere veld zal ze zich wederom moeten bewijzen, maar dat Ziyi kortebaankwaliteiten heeft, hebben de vaste volgers van het kortebaancircus allang in de gaten.

ONZE TIP: 1. BLACK BEAUTY VENUS 2. TUSEE JL 3. YANKEE ATTACK 4. ZERO OPTION LANE
Outsiders: Victory Boy S, Umberto en Attila

Bekijk het deelnemersveld

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.