Black Beauty Venus: Pechvolle klasbak

24 december 2014 16:36

Na elk kortebaanseizoen nemen trainers en eigenaren, en dus ook het publiek, afscheid van hun sprinters. Dit jaar is dat helaas niet anders. Tot zover bekend keren drie absolute toppers niet meer terug op de kortebaan. Het gaat om Umberto, Yankee Attack en Black Beauty Venus. Als eerbetoon aan deze topsprinters drie portretten van deze klasbakken. In deel 3 (slot) Black Beauty Venus, de supersprinter die werd achtervolgd door pech.

De uit Oostenrijk overgekomen Black Beauty Venus kende een vlammende start in Nederland. Nog voor het begin van het kortebaanseizoen van 2012 liep hij zijn eerste rondjes op het Drafcentrum Alkmaar en maakte direct indruk. Zo won hij op de Kortebaandag zijn serie over 1100 meter en werd hij tijdens de finale derde. Het was duidelijk dat Aad Pools een (nieuwe) klasbak van de bovenste plank op stal had staan.

Eenmaal op de kortebaan duurde het enkele maanden voordat de ruin in eigendom van Peter Aleman zijn eerste overwinning boekte. De combinatie werd achtervolgd door pech. Tijdens zijn debuut in Assendelft liep hij een ijzersterke koers, reikte zelfs tot de finale, maar gaf het voordeel van het voordraaien galopperend uit handen, zodat de overwinning naar Zero Option Lane met Sven Schraal ging. Een kleine maand later liep Black Beauty Venus opnieuw een vlekkeloze koers, maar ging het dit keer mis tijdens de halve finale. De Oostenrijker kwam op voorsprong tegen titelverdediger Zephir, maar gaf een zeker lijkende finaleplaats door twee galoppades, waarvan de tweede na een aanrijding met de middelste startpaal, uit handen. De uiteindelijke derde plaats was slechts een troostprijs. Na een vijfde plaats in Sassenheim, waar een ontketende Viva’s Limburgia tijdens de derde omloop te sterk was, volgde een tweede plaats in Warmond. Appie Swagerman met Wim van der Mespel buitte de vijf meter voorgift in het startvak optimaal uit, waardoor Black Beauty Venus op het korte parkoers over 275 meter niet bij machte was om de rollen om te draaien.

In Wateringen was het eindelijk raak. Black Beauty Venus had dit keer de wind in de zeilen, won alle ritten die hij draafde en hoefde zich niet eens bovenmatig in te spannen om Aboriginalmirage (John Dekker) tijdens de finale achter zich te houden. In Santpoort gooiden galoppades weer roet in het eten, dit keer tijdens de halve finale, en viel een derde plaats hem ten deel. In De Lier werd hij tijdens de tweede omloop uitgeschakeld door de latere winnaar Cash Hammering. In Noordwijk nam hij echter revanche. Na een prima koers dwong hij Beat It met Wim van der Mespel tijdens de finale tot twee galoppades halverwege het parkoers en pakte hij zijn tweede overwinning. Het bleek zijn laatste wapenfeit van dat seizoen. In Schagen galoppeerde hij naar een bijgelote vierde plaats en in zijn laatste drie starts, in Medemblik, Lisse en ’t Zand, reikte hij slechts één keer tot de tweede omloop.

Voortvarend

Tijdens zijn tweede seizoen op de kortebaan ging Black Beauty Venus zeer voortvarend van start. Hij zette zijn eerste twee starts in een zege om. In Assendelft was hij Zero Option Lane (Lindsey Pegram)dit keer wel de baas en in Amsterdam-Noord versloeg hij na een adembenemende eindstrijd Yankee Attack (John de Leeuw). Zijn vierde zege betekende echter de onvermijdelijke starthandicap, maar met de klasse die hij tijdens zijn overwinningen had geëtaleerd leek de Oostenrijker ook met vijf meter extra een rol te kunnen spelen. Dat viel echter niet mee. In vier opeenvolgende deelnames reikte hij niet verder dan de tweede omloop. Na een (bijgelote) vierde plaats in Nootdorp stond Aad Pools zijn plek af aan dochter Josette, die als leerlingpikeur met Black Beauty Venus weer vanaf de basisafstand mocht starten. De leerlingkampioene van 2008 kon direct met hem overweg en finishte twee keer als tweede, in Schagen en Purmerend. Drie maal is scheepsrecht gold ook voor de nieuwe combinatie, want in Lisse boekten zij een sterke zege door de vierjarige Classic Groenhof met Lindsey Pegram tijdens de finale indrukwekkend opzij te zetten. Het betekende voor Black Beauty Venus zijn vijfde, en naar later zou blijken, laatste overwinning.

Nadat Josette Pools haar rijdersbrevet had ingeleverd kreeg Jeroen Offeringa dit jaar een kans achter Black Beauty Venus. Na een vijfde plaats in Sassenheim overschreed hij echter de winsomgrens van 18 mille en nam Aad Pools zelf weer plaats achter de negenjarige sprinter. De vijf meter extra in het startvak hingen echter als een molensteen om zijn edele nek. Tijdens de eerste omloop kon hij nog flink uithalen, maar na de zware ritten van het eerste bedrijf was hij niet meer in staat om die huzarenstukjes te herhalen. In Hoofddorp kende hij nog één laatste uitschieter. Met Manon Pools op de sulky liep hij als vanouds een sterke koers, maar had hij de pech dat hij tijdens de finale tweemaal achterom moest draaien tegen Andrea Swagerman, die deze dag de sterkste koers uit zijn loopbaan liep. Tijdens de laatste koers van dit seizoen in ’t Zand nam Black Beauty Venus in stilte afscheid. Een zware peesblessure maakte een moeilijk besluit onvermijdelijk.

Black Beauty Venus kwam in totaal 36 keer in actie op de kortebaan. Hij won er vijf en werd vijf keer tweede. In totaal verdiende hij € 19.250,00. Na Adonis Guard en Tusee JL was Black Beauty Venus het derde paard waar de gehele familie Pools mee heeft gereden. Aad zat 23 keer op de sulky, Josette Pools zes keer en Manon Pools vier keer. Verder startten Jeroen Offeringa (twee keer) en Rick Wester met de ruin.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.