Beverwijk koerst als eerste kortebaan volgens nieuwe Grand-16

20 juni 2022 10:44

Beverwijk is donderdag de eerste kortebaan die koerst volgens het principe Grand-16, meldt de Kortebaanbond. Dit betekent dat met een maximum van zestien paarden de verliezers uit de eerste omloop strijden in een zogenaamde ‘verliezersronde’ voor de resterende vier tickets. Daarna wordt er gekoerst vanaf de tweede omloop, zoals gewoon tijdens een kortebaan met 24 paarden.

Al na vier kortebanen is het duidelijk: het paardenbestand heeft mede door de coronacrisis een dusdanige knauw gekregen dat het structureel onhaalbaar is met 24 starters te koersen. Zoals tijdens de jaarvergadering van de Kortebaanbond met algemene stemmen aanvaard, heeft het bondsbestuur daarom nu bepaald dat in principe voor de rest van het seizoen het aantal starters wordt beperkt tot maximaal zestien paarden. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat kortebaandraverijen elkaar kannibaliseren: meer paarden bij de één, betekent dan immers minder voor de ander.

Optimale winkansen

Er wordt bij de Grand-16 gedraafd voor zes geldprijzen om deelnemers optimale winkansen te bieden. Het wedstrijdschema is ontworpen met oog voor dierenwelzijn, zodat de paarden niet meer ritten lopen dan tijdens een reguliere koers met 24 paarden en ook voldoende rust krijgen tussen de omlopen. De verliezers uit de eerste omloop die zich alsnog kwalificeren voor de tweede omloop, krijgen daarin (via loting) de hoogste beschikbare even nummers. Het is mogelijk dat paarden die elkaar in de eerste omloop hebben geloot elkaar opnieuw treffen in de tweede omloop.

De invoering van Grand-16 heeft consequenties voor de totalisator. Voor het duo- en triospel, waar traditioneel op het ritnummer van de eerste omloop wordt gespeeld, geldt nu het individuele startnummer van het paard. Immers, via de herkansing kan een paard dat verliest alsnog doorgaan in de wedstrijd en dus in het duo of trio eindigen.

Regulier verloop

Kortebaanorganisaties die daar de voorkeur aan geven kunnen bij de uitschrijving ook kiezen voor een regulier koersverloop met zestien paarden, met een omloop minder. In dat geval zijn er gewoon vier geldprijzen te verdelen. Zwanenburg heeft al aangegeven op zaterdag 25 juni volgens dit principe te kortebanen.

Online wedden

Je hoeft donderdag niet in de rij te staan voor een weddenschap op de kortebaan in Beverwijk. Je kunt jouw weddenschappen ook online plaatsen via onderstaande banner. Als nieuwe klant maak je bovendien aanspraak op een welkomstbonus van 60 euro. Je kunt ook hier klikken!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.