Beverwijk: Blackpearl Trans R ongeslagen topfavoriet

8 augustus 2012 15:00

Het lijkt of vrijwel alle trainers hun beste paarden hebben bewaard voor de kortebaan in Beverwijk. Op de traditioneel bomvolle Breestraat verschijnt een geweldig deelnemersveld aan de start. Zes paarden waren dit seizoen al succesvol met een overwinning, in totaal negen deelnemers wonnen in het verleden één of meer kortebanen, dertien deelnemers behaalden tijdens hun carrière minstens één keer de finale en maar liefst negentien paarden liepen al eens in het prijzengeld. Het belooft een waar spektakel te worden!

Op de Breestraat zijn alle ogen gericht op Blackpearl Trans R. De vierjarige merrie verscheen dit seizoen driemaal aan de start en boog al haar deelnames om in een overwinning. Tijdens haar debuut in Zwanenburg ging ze, ondanks de zege, nog onwennig, maar in Egmond aan den Hoef en in Voorschoten was ze een klasse apart. In Beverwijk gaat ze voor haar vierde zege op rij, iets wat sinds de millenniumwisseling pas één ander paard is gelukt. Haar opdracht is er overigens niet gemakkelijker op geworden. Na haar zege in Voorschoten is Blackpearl Trans R opgezadeld met een starthandicap van vijf meter, zodat ze de rest van het seizoen vanaf de basisafstand start. De pupil van trainer Aad Pools moet dus regelmatig andere paarden voor laten gaan in het startvak, maar gezien de klasse die ze eerder dit seizoen etaleerde, mag dit geen probleem zijn.

Perspectief

Voor Attila is het in Beverwijk erop of eronder. Wanneer de ijzersterke winnaar van de kortebaan in Santpoort op de Breestraat de derde omloop haalt, krijgt de vijfjarige ruin tijdens zijn volgende start te maken met een starthandicap. Zijn pikeur Ruud Pools zal er daarom in Beverwijk alles aan doen om te winnen, want bij overschrijding van de winsomgrens wordt Attila waarschijnlijk voortaan gereden door een leerlingpikeur. Er bestaat dus een kans dat Pools op de Breestraat voor het laatst achter Attila plaats neemt. In zowel Egmond aan den Hoef, waar Attila tweede werd, en in Voorschoten had hij met Attila geen schijn van kans tegen Blackpearl Trans R. Pools hoeft echter niet te wanhopen. Beide paarden starten donderdag vanaf de basisafstand en dat biedt perspectief.

Viva´s Limburgia is dit seizoen aan een bijzonder sterke reeks bezig. De tweevoudig winnaar van de kortebaan in Beverwijk (in 2008 en 2009) won dit jaar in Venhuizen en Sassenheim en werd derde in Egmond aan den Hoef en Stompwijk. Wanneer deze klasbak zijn dag heeft, is hij niet af te stoppen. Ook voor deze in totaal veertienvoudig  kortebaanwinnaar is het gunstig dat Blackpearl Trans R vanaf de basisafstand start, zodat Viva’s Limburgia ‘slechts’ vijf meter achterstand heeft bij de start.

Outsiders

Normaal gesproken maken bovengenoemde drie paarden uit wie de koers in Beverwijk gaat winnen, maar daarmee doen we de overige deelnemers duidelijk te kort. Ipse Lb behaalde dit seizoen verschillende sterke ereplaatsen, maar leek tijdens zijn laatste start in Voorschoten niet in beste doen. Le Dream kwam afgelopen dinsdag nog in actie in Nootdorp en leek juist wél te zijn verbeterd. De beste kortebaner van vorig jaar kent een tot dusver mager seizoen, maar heeft te veel klasse om zomaar te vergeten. Victory Boy S en Videx SR wonnen dit seizoen respectievelijk de kortebanen van Stompwijk en Wognum, maar laatstgenoemde heeft met Viva’s Limburgia als tegenstander zwaar geloot.

Zalvador Spendic is een gevaarlijke outsider. De prachtige vosruin heeft de souplesse in het startvak, maar met name de snelheid om in Beverwijk te verrassen. De pupil van trainster Caroline Aalbers is dit seizoen duidelijk gegroeid wat resulteerde in tweede plaatsen in Venhuizen en vorige week in Santpoort. Wanneer de loting meezit en Zalvador Spendic houdt zijn hoofd bij het werk, geloven wij in een stunt.

Zero Option Lane liep in Santpoort een sterke koers, maar zijn starthandicap brak hem uiteindelijk op. Op de Breestraat moet hij direct tien meter geven aan Cash Hammering, een zeer lastige klus. Willie Luciano maakte tijdens zijn laatste start een goede indruk, maar leek op het moment dat het er om ging niet helemaal bij de les. Snelheid heeft de Nederlands kampioene van 2008 voldoende.

ONZE TIP:

***** Blackpearl Trans R
*** Viva’s Limburgia en Attila
** Ipse LB, Le Dream en Zalvador Spendic
* Victory Boy S en Willie Luciano

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.