Best of 2010 – 2019: nummers 50 t/m 46

18 december 2019 10:29

Met het kortebaanseizoen van 2020 in het vooruitzicht is het tijd om terug te blikken op de afgelopen tien jaar. Welke sprinters waren de beste paarden van het decennium? We zetten ze voor je op een rijtje, gebundeld in een Top 50 op basis van het gewonnen prijzengeld in de jaren 2010 – 2019. In de eerste aflevering de nummers 50 tot en met 46.

50. Chief One

Geboren: 24-04-2014
Geslacht: ruin
Vader: Cantab Hall
Moeder: Anacott Steel
Fokker: gefokt in Denemarken
Trainer: Jaap van Rijn
Eigenaar: Stal de Groningers
Actief: 2019-heden
Overwinningen: 2
Schagen (’19) en Hillegom (’19)
Prijzengeld: € 8.900,00
Ritten: 100 – 66 (66,0%)
Starts: 12
– John de Leeuw (9)
– Jaap van Rijn (2)
– Rick Wester (1)

Chief One deed in Wognum voor het eerst van zich spreken. Met trainer Jaap van Rijn op de sulky was hij de absolute smaakmaker en finishte moegestreden als vierde. Toch duurde het even voordat hij echt doorbrak. Zowel in Voorschoten als in Beverwijk leek hij in een zetel af te stevenen op minimaal een finaleplaats, maar gaf hij het tijdens de vierde omloop zomaar op. Het tij keerde in Schagen, waar hij tijdens de finale sterk afrekende met Calistokingsdeep. Amper twee weken later was het opnieuw raak, dit keer in Hillegom. In Enkhuizen liep hij weer een sterke koers, maar was hij tijdens de eindstrijd niet opgewassen tegen een ontketende Doc Holiday. Met een derde plaats in Lisse haalde hij voor de zesde keer op rij een halve finale, maar was een derde plaats het maximale resultaat. Tijdens de seizoenafsluiting in ’t Zand deed het lange seizoen zich voelen en werd hij roemloos tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Desalniettemin was Chief One één van de pijlers van het eerste trainerskampioenschap van Jaap van Rijn en zal hij ook in 2020 tot de toppers in het kortebaancircuit behoren.

49. Arctic Challenge
(Foto: Nico Visser)

Geboren: 14-06-2003
Geslacht: hengst
Vader: Buvetier d’Aunou
Moeder: Snowdeo Lynn
Fokker: gefokt in Finland
Trainer: Cees Imming
Eigenaar: Hans Depypere
Actief: 2011-2013
Overwinningen: 2
Purmerend (’11) en Enkhuizen (’11)
Prijzengeld: € 8.950,00
Ritten: 162 – 86 (53,1%)
Starts: 27
– Wim van der Mespel (15)
– Cees Imming (10)
– Denise Pennekamp (1)
– Lindsey Pegram (1)

Lieven de Groote was voor het seizoen van 2011 duidelijk: “Wanneer Arctic Challenge gaat deelnemen, zal de rest achter hem aan moeten lopen.” De Groote, op dat moment dankzij Gilbert C.R. en Le Dream de meest succesvolle trainer op de kortebaan, kende de Finse hengst uit België en had hoge verwachtingen. Deze werden niet meteen ingelost. De hengst van trainer Cees Imming toonde snelheid, maar had tijd nodig om te wennen aan het brute sprintgeweld. In Egmond aan den Hoef haalde hij de finale, maar moest het afleggen tegen een buitenaardse Viva’s Limburgia. In IJmuiden finishte hij als derde, gevolgd door een vijfde plaats in Helmond. In Purmerend loste hij eindelijk zijn belofte in. Met een messcherpe Wim van der Mespel op de sulky versloeg hij alles en iedereen en boekte zijn eerste overwinning. Een week later was hij in Enkhuizen opnieuw opperbest en won na een knalharde strijd tijdens de vierde omloop zelfs van Le Dream, de beste sprinter van dat jaar. Helaas kwam Arctic Challenge gehavend uit de strijd en moest het slot van het seizoen aan zich voorbij laten gaan. Na zijn rentree pikte de hengst hier en daar een ereplaats mee, maar zo groots zoals hij in 2011 was, werd hij nooit meer.

48. Archange de Jiel

Geboren: 24-02-2010
Geslacht: ruin
Vader: Neoh Jiel
Moeder: Namoura
Fokker: gefokt in Frankrijk
Trainer: Jaap van Rijn
Eigenaar: Stal de Groningers
Actief: 2019-heden
Overwinningen: 2
Beverwijk (’19) en Medemblik (’19)
Prijzengeld: € 9.025,00
Ritten: 93 – 62 (66,7%)
Starts: 11
– Jaap van Rijn (4)
– John de Leeuw (7)

Eigenaar Michel Roggen van Stal de Groningers en trainer Hans Bot vormen al jaren een succesvol duo. Roggen schaft de paarden aan, Bot transformeert ze tot veelvuldig winnaars. Toch besloot de voorman van Stal de Groningers dit jaar twee van zijn nieuwste aanwinsten niet bij Bot te stallen, maar bij de jonge trainer Jaap van Rijn. Van die beslissing zal Roggen geen moment spijt hebben gehad. Naast de al eerder besproken Chief One kreeg Van Rijn ook Archange de Jiel onder zijn hoede en net zoals zijn stalgenoot drukte de ruin een dikke stempel op het seizoen van 2019. Na een tweede plaats in Venhuizen en een vijfde plaats in Egmond aan den Hoef won de negenjarige ruin sterk in Beverwijk. In De Lier, Heemskerk en Purmerend finishte hij daarna drie keer op rij als derde. De kers op de taart werd zijn prachtige zege in Medemblik. In Lisse en ’t Zand wist hij zich hij weliswaar niet te klasseren, maar dat was geen verrassing met respectievelijk Eliot Charisma en Dutch Buitenzorg als tegenstanders. Met zeven klasseringen in elf starts draaide Archange de Jiel een uitstekend eerste seizoen op de kortebaan en het kan niet anders dat hij in 2020 opnieuw een hartig woordje zal meespreken.

47. Ipse Lb

(Foto: Nico Visser)
Geboren: 27-04-04
Geslacht: ruin
Vader: Angus Hall
Moeder: Tarsia Lb
Fokker: gefokt in Italië
Trainer: Caroline Aalbers
Eigenaar: Kas Timmer
Actief: 2010-2012
Overwinningen:
Prijzengeld: € 9.135,00
Ritten: 193 – 121 (62,7%)
Starts: 26
– John Dekker (26)

Twee paarden in deze lijst van de vijftig beste sprinters van het afgelopen decennium wisten geen enkele kortebaan te winnen. Ipse Lb is er één van. De Italiaan had meer dan genoeg snelheid en maakte weinig fouten, maar vaak duurde de koers een omloop te lang. Daarnaast had hij de pech geblesseerd te raken juist op het moment dat hij met een startontheffing mocht starten. Dat was na de kortebaan van Warmond in 2010, waar hij met een derde plaats voor het eerst van zich deed spreken. In 2011 pakte de Italiaan de draad weer op. In Voorschoten liep hij een weergaloze koers, maar was het koersverloop te zwaar om het karwei af te maken. In Noordwijk kwam Ipse Lb het dichtste bij een overwinning. Met het voordeel van het voordraaien in de kamprit van de finale mocht het niet meer fout gaan, maar toch wist Yankee Attack zijn neus iets eerder tussen de finishpalen door te drukken. In 2012 presteerde hij nog beter, finales in Sassenheim en Enkhuizen, drie derde plaatsen en een vierde plaats, maar winnen zat er telkens net niet in. Desalniettemin was Ipse Lb een sieraad voor de sport en heeft hij zijn plekje in deze Top 50 meer dan verdiend.

46. Diesel Scott

Geboren: 23-06-2013
Geslacht: hengst
Vader: Diesel Don
Moeder: Tiffany Kievitshof
Fokker: gefokt in Duitsland
Trainer: Hans Bot
Eigenaar: Stal de Groningers
Actief: 2017-2018
Overwinningen: 2
Egmond aan den Hoef (’17) en Roden (’17)
Prijzengeld: € 9.200,00
Ritten: 149 – 82 (55,0%)
Starts: 25
– Rick Wester (5)
– John de Leeuw (20)

Vaak hebben vierjarige paarden tijd nodig het kortebanen onder de knie te krijgen. Diesel Scott stond er vrijwel meteen. De vierjarige hengst bracht het tijdens zijn debuut in Assendelft direct tot een vierde plaats en haalde tijdens zijn tweede start in Vroomshoop zelfs de finale. Na een mislukte start in Zwanenburg volgde een fraaie zege in Egmond aan den Hoef. In IJmuiden tikte hij als derde aan en in Beverwijk haalde hij opnieuw de finale, maar was Southwind Raptor –die middag net zoals Diesel Scott actief vanaf 295 meter- te sterk. In zijn drie daaropvolgende starts zat de loting niet bepaald mee, maar in Roden sloeg hij weer toe en bezorgde en passant zijn pikeur John de Leeuw het kampioenschap bij de pikeurs. Vanaf de basisafstand had Diesel Scott het een jaar later flink lastig. Na een vijfde plaats in Assendelft volgde een sterk optreden in Zwanenburg (2e plaats), maar het bleek een laatste oprisping. In zijn daaropvolgende tien starts haalde hij nog slechts één keer de derde omloop en strandde negen keer voordat de prijzen werden verdeeld. Helaas was er na het seizoen van 2018 geen plaats meer voor hem in het sterrenensemble van Stal de Groningers.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.