Best of 2010 – 2019: nummers 45 t/m 41

29 december 2019 17:52

Met het kortebaanseizoen van 2020 in het vooruitzicht is het tijd om terug te blikken op de afgelopen tien jaar. Welke sprinters waren de beste paarden van het decennium? We zetten ze voor je op een rijtje, gebundeld in een Top 50 op basis van het gewonnen prijzengeld in de jaren 2010 – 2019. In de tweede aflevering de nummers 45 tot en met 41.

45. Qualva Nonantais

(Foto: Nico Visser)
Geboren: 14-04-2004
Geslacht: ruin
Vader: Dahir de Prelong
Moeder: Gently Nonantaise
Fokker: gefokt in Frankrijk
Trainer: Cees Hetteling
Eigenaar: Fabian Bakker
Actief: 2012-2014
Overwinningen: 2
Medemblik (’12) en Assendelft (’14)
Prijzengeld: € 9.270,00
Ritten: 137 – 88 (64,2%)
Starts: 22
– Ruud Pools (18)
– John Dekker (4)

Qualva Nonantais maakte halverwege het seizoen van 2012 zijn opwachting op de kortebaan. Na vier starts buiten het prijzengeld te zijn gebleven, vallen in Medemblik alle puzzelstukjes op hun plek. Geholpen door een startvoorgift van vijf meter blijft hij tal van topsprinters voor en verovert zijn eerste zege. Een mooie carrière ligt in het verschiet, maar de Franse ruin van Fabian Bakker heeft pech met blessures. In Wognum betrapt hij zichzelf en nadat hij in Warmond zijn rentree maakt, gebeurt het opnieuw. Daardoor gaat de Nederlandse titel aan zijn neus voorbij en maakt Ton Jeu na afloop van de koers een ereronde. In Medemblik maakt hij opnieuw zijn rentree en komt hij slechts ‘een neusje’ tekort om Iper Flying tijdens de finale te verslaan. Het seizoen van 2014 begint voortvarend. In Assendelft profiteert Qualva Nonantais van twee galoppades van Timmy H en wint hij zijn tweede kortebaan. In Stompwijk mist hij volgens trainer Cees Hetteling koersritme en finisht als tweede. Het blijkt zijn laatste noemenswaardige prestatie, want in zeven daaropvolgende starts komt hij nog tot een vierde en twee vijfde plaatsen. Na het seizoen wordt in stilte zijn kortebaanloopbaan beëindigd. Een loopbaan waar zonder blessures veel meer had ingezeten.

44. Panic Launcher

Geboren: 05-05-2010
Geslacht: merrie
Vader: Thai Tanic
Moeder: Alert Launcher
Fokker: gefokt in Zweden
Trainer: Hans Bot, Sjaak Snoek
Eigenaar: Stal de Groninger
Actief: 2018-heden
Overwinningen: 2
Warmond (’19) en De Lier (’19)
Prijzengeld: € 9.400,00
Ritten: 84 – 57 (67,9%)
Starts: 9
– Rick Wester (1)
– Mats Wester (1)
– John de Leeuw (7)

John de Leeuw had in 2019 op weg naar een onbedreigd kampioenschap de beschikking over verschillende echte kortebaantoppers, maar er kan er maar één de snelste zijn. Dat is zonder twijfel Panic Launcher. De merrie van Stal de Groninger is niet altijd de gemakkelijkste in de omgang, maar ontwikkelt onderweg naar de finish zodanig veel snelheid dat er weinig tegenstanders weerstand kunnen bieden. Denk aan de finale van De Lier, waar Panic Launcher tijdens de kamprit een enorm gat dichtliep op Calistokingsdeep. Het betekende haar tweede overwinning op de kortebaan, nadat ze eerder dit seizoen ook al met groot machtsvertoon had gezegevierd in Warmond. Haar loopbaan begon overigens een jaar eerder in Schagen, waar ze uit het niets naar een vijfde plaats liep. Een blessure hield haar daarna de rest van het seizoen aan de kant, maar in 2019 liet ze zien uit welk hout ze is gesneden. Naast twee overwinningen finishte ze als derde in Assendelft en Nootdorp en haalde ze de finales in Heemskerk en Purmerend. Na laatstgenoemde koers belandde ze opnieuw in de lappenmand. Het mag echter duidelijk zijn dat wanneer Panic Launcher helemaal is hersteld, Michel Roggen nog veel plezier gaat beleven aan deze merrie.

43. Howings Kumpel

(Foto: Nico Visser)
Geboren: 21-05-2002
Geslacht: ruin
Vader: Charmy Skeeter
Moeder: Ascona
Fokker: gefokt in Duitsland
Trainer: Wim van Buytene
Eigenaar: Hymia BV
Actief: 2013-2015
Overwinningen: 2
Stompwijk (’13) en Lisse (’15)
Prijzengeld: € 9.775,00
Ritten: 211 – 108 (51,2%)
Starts: 39
– Wim van Buytene (39)

Het leek een onmogelijke opgave. Een paard aanschaffen wanneer het seizoen al is begonnen, voor het eerst laten starten in Warmond om amper drie weken later met een startontheffing in Stompwijk aan te kunnen treden tijdens de thuiswedstrijd van de eigenaren. Dat dit lukte was al een wonder op zich, maar Howings Kumpel maakte het sprookje tijdens die gedenkwaardige middag helemaal af door ook nog eens de koers te winnen. Een huzarenstukje van pikeur, trainer en mede-eigenaar Wim van Buytene, die zijn pupil enkele dagen later ook naar de finale van Voorschoten stuurde. Desondanks wilde Howings Kumpel daarna niet doorpakken. Aansprekende resultaten bleven lange tijd uit, totdat hij ruim een jaar later opnieuw in Voorschoten de finale haalde. De ruin had de smaak te pakken waarna een vierde plaats in Hillegom en een tweede plaats in Lisse volgden. Opnieuw zette de ruin niet door, want 2015 verliep in eerste instantie zonder hoogtepunten. In zijn eerste twaalf starts kwam hij slechts tot één ereplaats (derde in Venhuizen) en leek zijn loopbaan als een nachtkaars uit te gaan. In Lisse viel eindelijk weer eens alles op zijn plek en won hij knap en sterk zijn tweede kortebaan. Zo beëindigde Howings Kumpel zijn loopbaan net zoals hij begon: met een overwinning.

42. Ulliano Way

(Foto: Nico Visser)
Geboren: 08-04-02
Geslacht: ruin
Vader: Diamond Way
Moeder: Joan Straus
Fokker: gefokt in Duitsland
Trainer: Rob de Vlieger
Eigenaar: Gerard Brouwer,
Daphne van der Voort
Actief: 2006-2007 en 2010-2011
Overwinningen: 3 (6)
(Amsterdam-Noord (’07), Stompwijk (’07),
Noordwijk (’07),) Stompwijk (’10),
Voorschoten (’10) en Schagen (’10)
Prijzengeld: € 10.130,00 (€ 22.055,00)
Ritten: 105 – 70 (66,7%)
Starts: 11 (41)
– Jan Thijs de Jong (11)
(-Rob de Vlieger (12)
– John Dekker (18))

Ulliano Way maakte in 2006 als vierjarige zijn debuut en groeide vervolgens uit tot een prima kortebaner die na drie overwinningen in 2007 te maken kreeg met een starthandicap. Dit bleek hem te zwaar te vallen, waarna zijn loopbaan werd beëindigd en hij begon aan zijn tweede leven als rijpaard. Een reglementswijziging in 2010 blies zijn carrière nieuw leven in. Met een leerlingpikeur mocht hij weer vanaf de basisafstand starten, waarna Ulliano Way na drie jaar zijn rentree maakte. Dat heeft de concurrentie geweten. Was hij in 2007 afhankelijk van een goede dag, in 2010 was hij sterker dan ooit. “Vergelijk hem maar met die sprinters die de honderd meter lopen”, liet trainer Rob de Vlieger na zijn tweede overwinning in Voorschoten optekenen. “Dat zijn ook van die gespierde snuiters.” Na zijn derde seizoenszege in Schagen kreeg Ulliano Way moeite met het draaien in het startvak, maar wist hij zich in ’t Zand toch tot ‘Kortebaner van ’t Jaar’ te kronen. Een jaar later kwam hij in Assendelft nog één keer aan de start, waarna hij opnieuw van zijn pensioen kon gaan genieten. Tot op de dag van vandaag maakt Ulliano Way nog regelmatig een buitenrit met zijn eigenaresse Daphne van der Voort.

41. Hero Baldwin

Geboren: 13-05-2014
Geslacht: hengst
Vader: Yield Boko
Moeder: Tanja de Bruin
Fokker: A. Ebbinge
Trainer: Aad Pools
Eigenaar: Aad Pools
Actief: 2018-heden
Overwinningen: 1
Heemskerk (’18)
Prijzengeld: € 10.225,00
Ritten: 172 – 106 (61,6%)
Starts: 25
– Aad Pools (1)
– Manon Pools (23)
– Bert Post (1) 

Omdat in 2019 geen enkel vierjarig paard een kortebaan won, heeft Hero Baldwin voorlopig de twijfelachtige eer de laatste vierjarige deelnemer te zijn met een kortebaanzege. Deze boekte de hengst van trainer Aad Pools op 6 september 2018 in Heemskerk, een koers die bijna niet was doorgegaan. De regen veranderde de al vroeg aangelegde baan in een modderpoel, waarna de organisatie besloot de Marquettelaan schoon te maken en twee nieuwe zandpaden aan te leggen. Zodoende liep Hero Baldwin pas na half negen ’s avonds zijn ereronde en liet zo voor Manon Pools een langgekoesterde wens in vervulling gaan, namelijk winnen in Heemskerk. De zege was er één die er aan zat te komen. De hengst werd elke kortebaan beter en had met tweede plaatsen in IJmuiden en Stompwijk al nadrukkelijk aan het venster geklopt. In Lisse was Hero Baldwin opnieuw dicht bij een zege, maar was Donate Groenhof net even fitter. Voor het seizoen van 2019 waren de verwachtingen hoog, maar Hero Baldwin kon deze niet inlossen. Alleen in Enkhuizen kwam hij met een derde plaats tot een aansprekend resultaat. Wanneer Hero Baldwin volgend jaar iets vaker het hoofd bij het werk houdt, heeft de familie Pools de beschikking over een prima sprinter.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.