Best of 2010 – 2019: nummers 35 t/m 31

13 januari 2020 09:53

Met het kortebaanseizoen van 2020 in het vooruitzicht is het tijd om terug te blikken op de afgelopen tien jaar. Welke sprinters waren de beste paarden van het decennium? We zetten ze voor je op een rijtje, gebundeld in een Top 50 op basis van het gewonnen prijzengeld in de jaren 2010 – 2019. In de vierde aflevering de nummers 35 tot en met 31.

35. Zalvador Spendic

Geboren: 30-04-2006
Geslacht: ruin
Vader: Spendic
Moeder: Tilly Pioneer
Fokker: L. Vink
Trainer: Caroline Aalbers
Eigenaar: Vrienden van Wijk aan Zee
Actief: 2010-2015
Overwinningen:
Prijzengeld: € 11.715,00
Ritten: 362 – 189 (52,2%)
Starts: 68
– John Dekker (10)
– Caroline Aalbers (58)

Caroline Aalbers zal zich regelmatig hebben afgevraagd wat te doen met Zalvador Spendic. De prachtige vosruin was uitermate grillig en maakte gemakkelijk een galoppade. Toch hield de trainster uit Callantsoog het zes seizoenen met hem uit, want op een goede dag kon Zalvador Spendic zich met de allerbeste sprinters in het circuit meten. Dat hij geen enkele kortebaan won, Zalvador Spendic is de hoogst genoteerde niet-winnaar in deze lijst, is een klein wonder. Om een kortebaanfinale te winnen heb je een beetje geluk nodig met de loting. Dat geluk had Zalvador Spendic niet. De ruin liep vijf finales en trof telkens een grootheid als tegenstander. In Venhuizen (’12) was een buitenaardse Viva’s Limburgia te sterk, in Santpoort (’12) moest hij het opnemen tegen Attila die juist op de klinkers van de Hoofdstraat zich als een vis in het water voelde, Sassenheim (’15) ging naar de wondermerrie Blackpearl Trans R en in zowel Beverwijk (’12, Blackpearl Trans R) als in Wognum (’13, Co Swagerman) moest hij vijf meter geven aan de beste vierjarige deelnemer van dat seizoen. Dat Zalvador Spendic ondanks zijn wispelturige karakter toch een kleine twaalf mille aan prijzengeld bij elkaar heeft weten te draven, is een prestatie van formaat.

34. Ton Jeu

(Foto: Nico Visser)
Geboren: 18-05-07
Geslacht: ruin
Vader: Mon Jeu Diam
Moeder: Masiliana
Fokker: gefokt in Frankrijk
Trainer: Aad Pools, Martin Dam
Eigenaar: Martin Dam
Actief: 2012-2015
Overwinningen: 1
Warmond (’13)
Prijzengeld: € 11.775,00
Ritten: 334 – 174 (52,1%)
Starts: 54
– Manon Pools (44)
– Aad Pools (5)
– Wim van Buytene (2)
– John Dekker (2)
– Frans van der Blonk (1)

Als één paard het vorige decennium alles uit zijn mogelijkheden heeft gehaald, is het Ton Jeu wel. De kleine Fransman van eigenaartrainer Martin Dam had één ijzersterk wapen: z’n start. Van alle paarden die tussen 2010 en 2019 op de kortebaan in actie kwamen, was er zeer waarschijnlijk niet één sneller tijdens de eerste meters dan Ton Jeu. Dat leverde geen overvolle prijzenkast op, maar met Ton Jeu aan de start was spektakel gegarandeerd. Zijn eerste seizoen op de kortebaan verliep niet heel succesvol, een startontheffing van vijf meter leverde enkel een vierde plaats in Egmond aan den Hoef op, maar in 2013 kwam daar verandering in. Na een derde plaats in Amsterdam-Noord zette hij Warmond op z’n kop door kampioen van Nederland te worden. Ton Jeu bevestigde zijn goede vorm door enkele weken later in Stompwijk als tweede te finishen. Het kleine paardje was ineens uitgegroeid tot een grote meneer. Het seizoen van 2014 verliep wisselvallig, maar toch haalde hij nog de finales van Zwanenburg en De Lier. Ook in 2015 wist hij zich nog enkele keren te klasseren, maar met de winsomgrens in zicht besloot Dam zijn pupil een welverdiend pensioen te gunnen.

33. Timmy H

(Foto: Nico Visser)
Geboren: 27-04-03
Geslacht: ruin
Vader: Diamond Way
Moeder: Tex Victoria
Fokker: gefokt in Duitsland
Trainer: Piet Bron, Hans Bot
Eigenaar: Stal de Groningers
Actief: 2013-2015
Overwinningen: 3
Purmerend (’13), Heemskerk (’14)
en Roden (’14)
Prijzengeld: € 12.210,00
Ritten: 157 – 100 (63,7%)
Starts: 26
– Mitchel Voshol (1)
– John de Leeuw (20)
– Huib van den Heuvel (1)
– Danny den Dubbelden (3)
– Finn Verkaik (1)

Diamond Way bracht vele regelrechte topkortebaners voort. Apache, Mister Diamond, Florida Way, Carette As en Ulliano Way; een greep uit een lange lijst van kortebaanwinnaars met Diamond Way als vader. Timmy H is de laatste uit dit rijtje. De flegmatieke ruin van Michel Roggen had in 2013 in drie starts geen enkele keer de eerste omloop overleefd en startte daarom –ondanks een startontheffing van vijf meter- als een verre outsider voor de koers in Purmerend. Met een allerminst fitte John de Leeuw op de sulky, De Leeuw was in Middenbeemster hard in aanvaring gekomen met de finishpaal en was in Purmerend nog zodanig aangeslagen dat hij niet eens z’n voeten in de beugels van zijn sulky kreeg, had de combinatie een wonder nodig om de koers te winnen. Aldus geschiedde. Daarmee was de koek nog niet op. In 2014 hielp hij zijn stuurman in het zadel op weg naar het pikeurskampioenschap door in Heemskerk en Roden te winnen. Nadat hij tegen een starthandicap aanliep kreeg Timmy H het moeilijker. Leerlingpikeurs konden niet zo met hem overweg zoals John de Leeuw dat kon en na het seizoen van 2015 nam hij afscheid van de kortebaan.

32. Prince of Moor

Geboren: 15-06-03
Geslacht: ruin
Vader: Prahler
Moeder: Elaine As
Fokker: gefokt in Duitsland
Trainer: Hans Bot
Eigenaar: Stal de Groningers,
Stal de Groninger
Actief: 2012-2016
Overwinningen: 3
Venhuizen (’13), Wognum (’14)
en Egmond aan den Hoef (’15)
Prijzengeld: € 12.675,00
Ritten: 269 – 143 (53,2%)
Starts: 48
– John de Leeuw (29)
– Richard Slijfer (1)
– Manon Pools (1)
– Jeffrey Mieras (1)
– Jan Thijs de Jong (4)
– Jaap van Rijn (1)
– Rick Wester (2)
– Marco Spin (4)
– Danny den Dubbelden (2)
– Thomas Bos (1)
– Finn Verkaik (1)
– Lindsey Pegram (1)

John de Leeuw is al jaren de catch-driver van Stal de Groningers en kreeg in die hoedanigheid tientallen paarden voor zijn kar. Geen paard is hetzelfde, maar toch wist De Leeuw met vrijwel al zijn paarden een uitslag te rijden. Met Prince of Moor wilde het daarentegen niet vlotten. Zelfs met een startontheffing wist de combinatie zich in 2012 niet te klasseren. Toen Manon Pools een jaar later met hem wist te winnen in Venhuizen leek het lek boven, maar het tegendeel was waar. Pas in ’t Zand, De Leeuw’s achttiende start met de ruin, leverde een finaleplaats op. In Wognum (2014) won Prince of Moor zijn tweede kortebaan, maar dit keer was het Wim van der Mespel die na afloop de ereronde reed. In 2015 vielen de puzzelstukjes eindelijk in elkaar. Prince of Moor won achtereenvolgens in Egmond aan den Hoef, finishte als tweede in Stompwijk en won de troostfinale van Nootdorp. Pech voor De Leeuw: nu het eindelijk begon te lopen, passeerde hij de winsomgrens. Plotseling leek ook Prince of Moor niet meer zonder De Leeuw te kunnen. Tien starts met iemand anders op de sulky leverde slechts nog één vierde plaats in Lisse op.

31. Edo Venus

Geboren: 09-03-09
Geslacht: ruin
Vader: Edu’s Speedy
Moeder: Windaisy
Fokker: gefokt in Oostenrijk
Trainer: Aad Pools
Eigenaar: Peter Aleman
Actief: 2014-2015
Prijzengeld: € 12.700,00
Overwinningen: 2
Venhuizen (’15) en Hoofddorp (’15)
Ritten: 179 – 114 (63,7%)
Starts: 22
– Aad Pools (19)
– Finn Verkaik (2)
– Manon Pools (1)

Edo Venus was in 2014 de nieuwste aanwinst van Aad Pools en eigenaar Peter Aleman. Wanneer Mister Kortebaan met een nieuwe troef op de baan verschijnt, zijn de verwachtingen automatisch hooggespannen. Toch liet een overwinning even op zich wachten. Niet dat Edo Venus tijdens zijn eerste seizoen niet voldeed, in tegendeel. Tijdens zijn eerste zeven starts wist hij zich vijf keer te klasseren en met opeenvolgende finaleplaatsen in Purmerend, Medemblik en Roden bewees hij een bovengemiddelde sprinter te zijn. In 2015 liet hij zich voor het eerst het zoet der overwinning smaken. In Venhuizen versloeg hij tijdens de finale de sterke Co Swagerman. Na een derde plaats in Zwanenburg liep hij in Hoofddorp een weergaloze koers. Desondanks leek hij de finale te verliezen van Barbert, maar met een machtige laatste jump pakte hij de vierjarige Amerikaan op de streep. Nadat hij tegen een starthandicap opliep in Nootdorp besloot eigenaar Aleman zijn zinnen te verzetten en stalde hij de ruin bij Tom Kooyman, die zich met Edo Venus toelegde op monté-koersen. Dat pakte uitstekend uit, want eind 2016 won hij in Frankrijk in amper twee maanden tijd ruim 26 mille aan prijzengeld. In de zomer van 2018 raakte de Oostenrijkse alleskunner zodanig zwaar geblesseerd, dat een moeilijk besluit onvermijdelijk was.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.