Best of 2010 – 2019: nummers 30 t/m 26

20 januari 2020 09:10

Met het kortebaanseizoen van 2020 in het vooruitzicht is het tijd om terug te blikken op de afgelopen tien jaar. Welke sprinters waren de beste paarden van het decennium? We zetten ze voor je op een rijtje, gebundeld in een Top 50 op basis van het gewonnen prijzengeld in de jaren 2010 – 2019. In de vijfde aflevering de nummers 30 tot en met 26.

30. Obelix West

(foto: Nico Visser)
Geboren: 27-05-06
Geslacht: ruin
Vader: Fast Photo
Moeder: Volve
Fokker: gefokt in Denemarken
Trainer: Hugo Langeweg jr.,
Caroline Aalbers
Eigenaar: Joop Visser
Actief: 2015-2018
Overwinningen: 3
Beverwijk (’15), Zwanenburg (’17)
en Venhuizen (’18)
Prijzengeld: € 12.825,00
Ritten: 259 – 152 (58,7%)
Starts: 44
– Lindsey Pegram (3)
– Wim van der Mespel (3)
– Jan Thijs de Jong (1)
– John Dekker (28)
– Micha Brouwer (3)
– Thomas Bos (6)

Tijdens zijn debuutjaar werd Obelix West vakkundig door Wim van der Mespel naar een zege in Beverwijk gepiloteerd. Toch wilde hij daarna niet echt doorpakken. De Deense ruin leek niet op zijn gemak op de kortebaan en liet zich niet eenvoudig sturen. Dat veranderde toen Caroline Aalbers zich over hem ontfermde. Obelix West behield weliswaar zijn nauwelijks te beteugelen dadendrang, maar in combinatie met John Dekker op de sulky wist hij dit ook om te zetten in resultaat. Zo finishte hij als derde in Egmond aan den Hoef en haalde hij de finales van Santpoort en Schagen. Obelix West blonk vooral uit in het startvak, waar hij met een machtige draai en snelle eerste meters het verschil maakte. In 2017 begon hij uitstekend aan het seizoen. Na derde plaatsen in Assendelft en Venhuizen won hij in Zwanenburg. Enkele weken later werd hij opnieuw derde; nu in Voorschoten. In zijn daaropvolgende starts maakte hij weinig indruk, afgezien van een vierde plaats in ’t Zand. In 2018 liep hij in Venhuizen een weergaloze koers en klopte tijdens de finale zelfs Southwind Raptor. Door deze overwinning overschreed hij de winsomgrens en werden leerlingpikeurs ingezet. Zij wisten zich echter met Obelix West niet meer te onderscheiden.

29. Columbine Lep

Geboren: 06-04-2007
Geslacht: merrie
Vader: Skogans Orlov
Moeder: Coquette Lep
Fokker: gefokt in Zweden
Trainer: Cees Hetteling
Eigenaar: Kris Dekoninck
Actief: 2017-2018
Overwinningen: 2
Vroomshoop (’17) en Hoofddorp (’17)
Prijzengeld: € 13.034,00
Ritten: 201 – 122 (60,7%)
Starts: 26
– Lindsey Pegram (2)
– Ruud Pools (18)
– Sytske de Vries (4)
– Djimmy Schneider (2)

Columbine Lep was de onbetwiste smaakmaker van 2017. De merrie van trainer Cees Hetteling en eigenaar Kris Dekoninck kroonde zich weliswaar niet tot ‘Kortebaner van het Jaar’, maar drukte toch een dikke stempel op het seizoen. Columbine Lep kwam dat jaar veertien keer aan de start en wist zich maar liefst twaalf keer te klasseren. Twee keer finishte ze als vijfde, twee keer als vierde, de merrie won vier troostfinales en liep vier finales, waarvan ze er twee won. De eerste was in Vroomshoop, waar ze de vierjarige Diesel Scott tijdens de finale versloeg. In Hoofddorp zorgde ze tijdens de finaleritten voor spektakel door de toen debuterende Cattiva Byd met minimaal verschil voor te blijven. Na zo’n zwaar seizoen hebben paarden vaak moeite om een seizoen later de draad weer op te pakken. Dat gold ook voor Columbine Lep, hoewel ze het met vijfde plaatsen in Zwanenburg en Warmond het niet eens zo slecht deed. In Santpoort haalde ze na bijloting de finale, waarin een ontketende Calistokingsdeep te sterk was. Deze tweede plaats leverde een starthandicap op, waarna haar loopbaan als een nachtkaars uitging. Zonde, het paradepaardje van 2017 had een mooier afscheid verdiend.

28. Zenito Hanover

(foto: Nico Visser)
Geboren: 15-03-01
Geslacht: ruin
Vader: Nobleboy Hanover
Moeder: Ziska
Fokker: gefokt in Duitsland
Trainer: Heidi Appel, Andries van
der Blonk, Frans van der Blonk
Eigenaar: Stichting Dravend Paard,
Stal Assendelft
Actief: 2013-2016
Overwinningen: 2
Santpoort (’15) en Enkhuizen (’15)
Prijzengeld: € 13.405,00
Ritten: 371 – 191 (51,5%)
Starts: 62
– Emile Bousie (3)
– Heidi Appel (3)
– Andries van der Blonk (9)
– Frans van der Blonk (29)
– Wim van der Mespel (1)
– Thomas Bos (16)
– Denise Pennekamp (1) 

Zenito Hanover had al een heel koersleven achter zich toen hij zijn debuut maakte op de kortebaan. De ruin was op de langebaan in Duitsland bijzonder succesvol geweest en dat was voor Emile Bousie reden om Zenito naar Nederland te halen. Bousie en trainster Heidi Appel probeerden de ruin aanvankelijk zelf, maar pas toen Andries van der Blonk zich met hem ging bemoeien, kwamen de resultaten. Een tweede plaats in Santpoort werd gevolgd door een overwinning in Bemmel, een zege die hem overigens na een uitspraak van de tuchtcommissie werd ontnomen. In 2014 klasseerde Zenito Hanover zich negen keer, maar een echte uitschieter zat daar niet tussen. In 2015 kwam de ruin op veertienjarige (!) leeftijd tot volle wasdom. Na een wat aarzelend begin van het seizoen werd hij vierde in Beverwijk, derde in Voorschoten en Heemskerk en won hij in Santpoort en Enkhuizen. Zenito viel vooral op door zijn niet aflatende strijdlust en groeide daarmee uit tot een publiekslieveling. Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd ging hij toch nog een jaartje door. Na een tweede plaats in Wognum overschreed hij de winsomgrens. Het was zijn laatste wapenfeit van betekenis, waarna hij het seizoen afmaakte en eindelijk van zijn pensioen kon gaan genieten.

27. Quiz de Ginai

Geboren: 09-05-04
Geslacht: ruin
Vader: Buvetier d’Aunou
Moeder: Desopilante
Fokker: gefokt in Frankrijk
Trainer: Cees Hetteling
Eigenaar: Holland TTS BV
Actief: 2016-2017
Overwinningen: 3
Schagen (’16), ’t Zand (’16)
en Wognum (’17)
Prijzengeld: € 13.800,00
Ritten: 149 – 101 (67,8%)
Starts: 20
– Ruud Pools (14)
– Lindsey Pegram (1)
– Micha Brouwer (5)

Net zoals de hierboven beschreven Zenito Hanover was ook Quiz de Ginai gepokt en gemazeld in de drafsport. Wat heet: de Franse ruin liep voordat hij op de kortebaan verscheen op de langebaan een ruime vier ton aan prijzengeld bij elkaar. Eenmaal in Nederland paste hij zich snel aan. Na een vijfde plaats tijdens zijn debuut in Stompwijk en een vierde plaats in Santpoort begon hij aan een bijzondere reeks met maar liefst zes finaleplaatsen op rij. Tijdens het Nederlands kampioenschap in Nootdorp moest hij de zege aan Dutch Buitenzorg laten. Ook in Bemmel (Casanova), Enkhuizen (Fleur Swagerman) en Lisse (Sander LB) moest hij zich tevreden stellen met een tweede plaats, maar in Schagen en ’t Zand sloeg hij onverbiddelijk toe. In het daaropvolgende seizoen had de krachtpatser van Cees Hetteling in Wognum al snel zijn derde zege te pakken. Met deze overwinning overschreed hij de winsomgrens van twaalf mille; daar had Quiz de Ginai slechts elf starts voor nodig gehad. Met leerlingpikeur Micha Brouwer op de sulky kwam hij nog tot een derde plaats in Zwanenburg en een vierde plaats in De Lier, maar startproblemen gingen een steeds grotere rol spelen. Daar kon zelfs Ruud Pools geen verandering meer in brengen.

26. Umberto

(foto: Nico Visser)
Geboren: 22-05-02
Geslacht: ruin
Vader: Golden Sund
Moeder: Nanne Shoeing
Fokker: Bert de Boer
Trainer: Bert de Boer
Eigenaar: Bert de Boer
Actief: 2009-2014
Overwinningen: 4 (6)
(Santpoort (’09), Lisse (’09),)
Warmond (’11), Amsterdam-Noord (’12),
Middenbeemster (’12) en Santpoort (’13)
Prijzengeld: € 15.355,00 (€ 20.455,00)
Ritten: 284 – 162 (57,0%)
(323 – 185 (57,3%))
Starts: 53 (59)
– Manon Pools (3)
– Ad Suykerbuyk (1)
– Wim van der Mespel (2)
– Dennis Minnema (1)
– John Dekker (16)
– Ruud Pools (1)
– Marco Valentijn (1)
– Frans van der Blonk (1)
– Luit de Vries (1)
– Lindsey Pegram (21)
– Tanja Huisman (5)
– Jeffrey Mieras (5)
– Mitchell Voshol (1)

Aanvankelijk wilde Bert de Boer zijn Umberto tussen de omlopen van de 250e kortebaan in Santpoort uitproberen. Umberto was op het ‘Ovaaltje’ in Alkmaar een klasse apart achter de startauto en wie weet school er wel een kortebaner in de ruin. Zes seizoenen en bijna zestig starts later kon die laatste vraag met een volmondig ‘ja’ worden beantwoord. In plaats van proberen schreef De Boer zijn troef gewoon in en aan het einde van de middag reed Umberto een ereronde over de afgeladen Hoofdstraat. Het was het begin van een grillige loopbaan, waarin Umberto nooit als een favoriet startte, maar op een goede dag hard kon uithalen. Zoals in Warmond (2011), waar Umberto tijdens de finale torenhoog favoriet Le Dream gedecideerd versloeg. Of in ’t Zand (2012), waar hij tijdens de tweede omloop wondermerrie Blackpearl Trans R achter zich wist te houden. Dat was eerder dat seizoen alleen Andrea Swagerman gelukt. Opvallend was dat het niet uit leek te maken wie Umberto reed. Weinig paarden zullen met vijf verschillende pikeurs een kortebaan hebben gewonnen. Het tekent de klasse en veelzijdigheid van de ruin, die in 2013 flink geblesseerd raakte. De Boer gunde zijn pupil een jaar later een nieuwe kans, maar opgezadeld met een starthandicap wist Umberto niet meer te imponeren.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.