Best of 2010 – 2019: nummers 25 t/m 21

28 januari 2020 15:53

Met het kortebaanseizoen van 2020 in het vooruitzicht is het tijd om terug te blikken op de afgelopen tien jaar. Welke sprinters waren de beste paarden van het decennium? We zetten ze voor je op een rijtje, gebundeld in een Top 50 op basis van het gewonnen prijzengeld in de jaren 2010 – 2019. In de zesde aflevering de nummers 25 tot en met 21.

25. Chaman Rapida

Geboren: 22-03-09
Geslacht: ruin
Vader: Glidemaster
Moeder: I’m a Star
Fokker: gefokt in Zweden
Trainer: Aad Pools, Pieter Rutting
Eigenaar: Smit en de Wolf
Belastingadviseurs BV, Onroerend Goed
Mij. Cornelis de Witt BV, Piet Siderius
Actief: 2014-heden
Overwinningen: 3
Venhuizen (’16), Schagen (’17)
en Schagen (’18)
Prijzengeld: € 16.800,00
Ritten: 429 – 248 (57,8%)
Starts: 74
– Aad Pools (30)
– Ruud Pools (1)
– Manon Pools (1)
– Danny den Dubbelden (15)
– Wim van der Mespel (3)
– Rick Wester (1)
– Thomas Bos (12)
– Mats Wester (1)
– Krista Timmer (9)
– Sytske de Vries (1)

Henk Voormeer doet al jaren wat al lang en breed geïntroduceerd had moeten zijn op de kortebaan: hij houdt de tijden van de deelnemers bij. Gewapend met een stopwatch klokt hij de ritten en schrijft alles op. Wanneer je hem vraagt wie de snelste tijd van de middag heeft gelopen, is de kans groot dat hij Chaman Rapida noemt. De ruin is als geen ander in staat om al zijn vermogen in één rit te bundelen en enorm uit te halen. Om een kortebaan te winnen moet een deelnemer echter tien ritten winnen en daar heeft Chaman Rapida moeite mee. Goed voorbeeld was de tweede omloop van Sassenheim van vorig jaar waarin hij het moest opnemen tegen de latere finalist Ronny Brandt. Tijdens de eerste rit liet hij zijn tegenstander volkomen kansloos, maar tijdens de kamprit liet hij zich eenvoudig voorbij lopen. Het resulteert in een lange lijst met ereplaatsen en slechts drie overwinningen. De eerste boekte hij in Venhuizen voor Aad Pools, de andere twee in Schagen voor Danny den Dubbelden en zijn nieuwe eigenaar Piet Siderius. Met 74 starts behoort Chaman Rapida inmiddels tot het meubilair op de kortebaan en naar alle waarschijnlijkheid staat hij ook in 2020 weer aan de start.

24. Jagger Broline

Geboren: 02-06-06
Geslacht: ruin
Vader: Pine Chip
Moeder: Rapide H
Fokker: gefokt in Zweden
Trainer: Sjaak Snoek, Hans Bot
Eigenaar: Stal de Groninger
Actief: 2015-2017
Overwinningen: 5
Hoofddorp (’16), IJmuiden (’16),
Venhuizen (’17), Voorschoten (’17)
en Enkhuizen (’17)
Prijzengeld: € 16.880,00
Ritten: 235 – 153 (65,1%)
Starts: 31
– Christophe de Groote (1)
– Rick Wester (13)
– John de Leeuw (11)
– Finn Verkaik (6)

Het had maar weinig gescheeld of Jagger Broline had geen enkele kortebaan gewonnen. De Zweed kan in 2015 zelfs met een startontheffing geen potten breken en komt tijdens zijn eerste seizoen in Nederland niet verder dan drie derde plaatsen. Eigenaar Michel Roggen twijfelt tijdens de wintermaanden, maar besluit Jagger Broline toch aan te houden en hem bij Hans Bot te stallen. Een gouden zet, want Jagger Broline komt als herboren aan de start. Na een derde plaats in Sassenheim wint hij met Rick Wester op de sulky sterk in Hoofddorp en IJmuiden. Hij besluit het seizoen met derde plaatsen in De Lier en Heemskerk. Een jaar later gaat hij op dezelfde voet verder, maar nu met John de Leeuw –de eerste man van Stal de Groningers- als stuurman. Hij finisht in Wognum en Hoofddorp als derde en boekt overwinningen in Venhuizen en Voorschoten. Die laatste zege levert een starthandicap op, waarna leerlingpikeur Finn Verkaik de kans krijgt. Dat loopt in eerste instantie niet heel lekker, maar in Enkhuizen heeft de combinatie al het geluk van de wereld. De ruin wordt na de derde omloop bijgeloot en treft in zowel de halve finale als tijdens de eindstrijd een galopperende tegenstander. Na afloop van het seizoen neemt Jagger Broline afscheid van de kortebaan en verhuist naar het buitenland.

23. Zephir

(foto: Nico Visser)
Geboren: 06-05-2006
Geslacht: ruin
Vader: Pink Diamond
Moeder: Vodka N
Fokker: Cees Imming
Trainer: Cees Imming
Eigenaar: Cees Imming,
Ger Luigies, Cees Imming
Actief: 2010-2015
Overwinningen: 3
Amsterdam-Noord (’11),
Zwanenburg (’11) en Helmond (’13)
Prijzengeld: € 18.270,00
Ritten: 309 – 183 (59,2%)
Starts: 54
– Wim van der Mespel (30)
– Cees Imming (7)
– Denise Pennekamp (17)

Het rijden op de kortebaan brengt risico’s met zich mee. Zo ondervindt ook Wim van der Mespel, die op 28 juli 2010 in Voorschoten in botsing komt met een strobaal langs de baan en van zijn sulky wordt gelanceerd. Van der Mespel wordt met de ambulance afgevoerd, maar staat amper twee dagen later toch aan de start in Wateringen. Het wordt voor de geboren Leidschendammer een bijzondere dag, want hij brengt allebei z’n paarden naar de finale. Sir Kali wint de koers, maar de prestatie van Zephir is minstens net zo knap. De dan vierjarige hengst weet zich prima staande te houden tussen al het sprintgeweld en een overwinning lijkt een kwestie van tijd. Deze komt er pas in 2011. De vooral tijdens de eerste honderd meter razendsnelle Zephir wint na een tweede plaats in Utrecht in Amsterdam-Noord en Zwanenburg. De pupil van trainer Cees Imming wordt wat nukkig in het startvak, maar komt later dat seizoen nog tot finaleplaatsen in De Lier en Hoofddorp. In 2012 haalt hij opnieuw vier finales, maar hij moet wachten tot de eerste kortebaan van 2013 voordat hij eindelijk zijn derde koers wint. De daarbij opgelopen starthandicap weegt te zwaar, waarna het accent op de grasbanen wordt gelegd. Daar pakte hij tot voor kort regelmatig zijn prijsjes mee.

22. Evison

Geboren: 27-04-2006
Geslacht: ruin
Vader: Turbo Sund
Moeder: Evidencia
Fokker: gefokt in Zweden
Trainer: Cees Hetteling
Eigenaar: Holland TTS BV,
Stal de Groningers, Stal de Groninger,
Cees Hetteling
Actief: 2013-heden
Overwinningen: 3
Beverwijk (’13), ’t Zand (’14)
en Wognum (’16)
Prijzengeld: € 18.405,00
Ritten: 371 – 217 (58,5%)
Starts: 57
– Ruud Pools (36)
– Wim van der Mespel (1)
– John de Leeuw (12)
– Danny den Dubbelden (1)
– Sytske de Vries (1)
– Micha Brouwer (2)
– Manon Pools (1)
– Marco Spin (3)

Evison lijkt op 22 juli 2013 in Stompwijk anoniem te debuteren op de kortebaan, maar wie verder heeft gekeken dan de finish heeft een potentiële gigant aan het werk gezien. De Zweed mist tijdens de derde omloop de start tegen de kersverse Nederlands kampioen Ton Jeu en begint met een onoverbrugbare achterstand aan de rit. Evison komt nog heel dichtbij, maar verliest de rit met minimaal verschil. Hij heeft echter zijn visitekaartje afgegeven. Dat blijkt enkele weken later in Beverwijk, waar hij na een zinderende koers en maar liefst vier kampritten de zege opeist. Een volgende overwinning laat lang op zich wachten. Evison heeft niet altijd zin in het nerveuze gedraai in het startvak en geeft er regelmatig snel de brui aan. Uitgerekend tijdens de finale van het seizoen in ’t Zand, waar zijn pikeur John de Leeuw moet winnen om de pikeurstitel binnen te slepen, slaat hij toe. In 2015 wint hij na een bizarre finale het Nederlands kampioenschap in Wognum, een titel die hij daarna moet inleveren. Erger is dat Evison zwaar geblesseerd is geraakt dat hij pas in 2016 weer in actie kan komen. Evison komt terug, neemt revanche in Wognum en finisht als tweede in De Lier. De daarbij opgelopen starthandicap kan hem op goede dagen weinig deren; dan behoort de prachtige vosruin tot de allerbesten die de afgelopen tien jaar op de kortebaan in actie kwamen.

21. Gilbert C.R.

(foto: Nico Visser)
Geboren: 27-02-2003
Geslacht: ruin
Vader: SJ’s Photo
Moeder: Lusteria
Fokker: gefokt in Italië
Trainer: Lieven de Groote
Eigenaar: Lieven de Groote
Actief: 2010-2012
Overwinningen: 4
Heemskerk (’10), ’t Zand (’10),
De Lier (’11) en Hoofddorp (’11)
Prijzengeld: € 18.495,00
Ritten: 269 – 175 (65,1%)
Starts: 33
– Robin Bakker (3)
– Marco Valentijn (1)
– Christophe de Groote (21)
– Lindsey Pegram (1)
– Wim van der Mespel (4)
– Dennis Minnema (1)
– Jan Thijs de Jong (2)

Wanneer tijdens de ‘Nacht van Kuurne’ Gilbert C.R. tijdens een sprintkoers die lijkt op een kortebaan topsprinter Neeroson verslaat, wordt eigenaar en trainer Lieven de Groote overspoeld met aanbiedingen uit Nederland. De Groote laat de Nederlandse interesse links liggen en besluit zich samen met zoon Christophe toe te leggen op de kortebaan. Vader en zoon kijken eerst het spelletje af van de grootmeesters en nadat Gilbert C.R. eerst door erkende kortebaanpikeurs is gereden, stapt Christophe in Wateringen zelf op de sulky. Na verschillende ereplaatsen wint de combinatie in Heemskerk. Inmiddels heeft ook Le Dream namens De Groote zijn opwachting gemaakt op de kortebaan, maar in de schaduw van deze grootheid blijft Gilbert C.R. uitstekend presteren. Sterker, in ’t Zand zet de vosruin met Wim van der Mespel op de sulky tijdens de finale zijn stalgenoot gedecideerd op z’n plaats. In 2011 lijkt alles wat de familie De Groote aanraakt in goud te veranderen. Le Dream kroont zich met een straat voorsprong tot ‘Kortebaner van het Jaar’, terwijl Gilbert C.R. zich in dertien starts tien keer weet te klasseren en uiteindelijk achter Attila als derde finisht in het klassement ‘Kortebaanpaard 2011’. In 2012 krijgt Gilbert C.R. problemen in het startvak, waarna z’n loopbaan na het einde van het seizoen wordt beëindigd.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.