Best of 2010 – 2019: nr. 5 Dutch Buitenzorg

1 april 2020 10:28

Met het kortebaanseizoen van 2020 in het vooruitzicht is het tijd om terug te blikken op de afgelopen tien jaar. Welke sprinters waren de beste paarden van het decennium? We zetten ze voor je op een rijtje, gebundeld in een Top 50 op basis van het gewonnen prijzengeld in de jaren 2010 – 2019. In de tiende aflevering de nummer vijf van de lijst, Dutch Buitenzorg

5. Dutch Buitenzorg

Geboren: 13-03-2010
Geslacht: ruin
Vader: Royal Gull
Moeder: Ally Sign
Fokker: Jan Nas
Eigenaar: D. Schneider
Trainer: Frans van der Blonk,
Rick Wester, Appie Bosscha
Actief: 2016-heden
Overwinningen: 9
Nootdorp (’16), Beverwijk (’16),
Assendelft (’17), Middenbeemster (’17),
Purmerend (’17), Medemblik (’17),
IJmuiden (’18), De Lier (’18) en ’t Zand (’19)
Prijzengeld: € 30.755,00
Ritten: 306 – 190 (62,1%)
Starts: 45
– Frans van der Blonk (13)
– Andries van der Blonk (5)
– Djimmy Schneider (22)
– Rick Wester (5)

Op dinsdag 9 augustus 2016 zette Dutch Buitenzorg zich in één klap op de kaart. Tijdens zijn eerste drie starts op de kortebaan wist hij niet te overtuigen. Sterker, de ruin had zelfs geen enkele rit gewonnen. Geen wonder dat hij als een verre outsider startte tijdens het Nederlands kampioenschap op De Poort in Nootdorp. Ook tijdens het voorwerk van die koers wilde hij er weinig van weten, totdat Andries van der Blonk ingreep. Hij veranderde wat aan het hoofdstel en verwijderde zijn voorijzers. Met deze aanpassingen transformeerde hij Dutch Buitenzorg tot een ware kampioen, want de ruin van Djimmy Schneider liep die middag al zijn tegenstanders naar huis.

Slim inschrijven

Door slim inschrijven mocht hij twee dagen later in Beverwijk opnieuw met een startontheffing starten en wederom liet Dutch Buitenzorg zijn concurrenten kansloos. Een paard kan door slijtage van de hoef niet eindeloos koersen zonder ijzers, waardoor Frans en Andries van der Blonk voor een lastige puzzel kwamen te staan. Na vijf mislukte starts in 2016 vielen in 2017 de puzzelstukjes in elkaar. In acht starts haalde hij vier keer de finale en bleef slechts één keer buiten het prijzengeld. Keerzijde van het succes was het oplopen van een starthandicap. Deze werd door het inzetten van eigenaar Djimmy Schneider als leerlingpikeur eenvoudig omzeild. Geholpen door Thomas Bos in het startvak won de nieuwe combinatie drie keer, waaronder de nationale titelstrijd in Medemblik. Daarmee werd Dutch Buitenzorg de opvolger van Ronny Zora, die in 1958 de laatste was geweest die twee keer op rij het NK had gewonnen. Met een straat voorsprong schreef Dutch Buitenzorg ook het klassement ‘Kortebaanpaard 2017’ op zijn naam.

Tijdens de voorbereiding op het seizoen van 2018 verhuisde de ruin naar Rick Wester. Het bleek geen invloed te hebben op zijn prestaties, want ook vanaf 280 of 305 meter bleef Dutch Buitenzorg meestrijden om de zege. In september raakte hij echter geblesseerd en stond lange tijd aan de kant. Zijn rentree in 2019 verliep niet vlekkeloos. De ruin schoot regelmatig geweldig uit zijn slof en liep dan zijn tegenstanders fluitend voorbij, maar veel vaker schakelde hij zichzelf uit met galoppades. Ondanks vierde plaatsen in Heemskerk en Purmerend leek de loopbaan van de gewezen kampioen als een nachtkaars uit te gaan. Tot de laatste koers van het seizoen in ’t Zand. Hoewel vrijwel alle seizoentoppers aan het vertrek stonden, leek Dutch Buitenzorg zich zelden te hoeven inspannen en draafde ijzersterk naar de bloemen en liet eindelijk zijn ware gezicht weer eens zien. Wanneer Dutch Buitenzorg deze vorm in 2020 ook kan etaleren, zal hij nog regelmatig in de winnaarsring te bewonderen zijn.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.