Best of 2010 – 2019: nr. 4 Southwind Raptor

11 april 2020 11:18

Met het kortebaanseizoen van 2020 in het vooruitzicht is het tijd om terug te blikken op de afgelopen tien jaar. Welke sprinters waren de beste paarden van het decennium? We zetten ze voor je op een rijtje, gebundeld in een Top 50 op basis van het gewonnen prijzengeld in de jaren 2010 – 2019. In de elfde aflevering de nummer vier van de lijst, Southwind Raptor.

4. Southwind Raptor

Geboren: 19-05-2010
Geslacht: ruin
Vader: Cantab Hall
Moeder: Southwind Redbud
Fokker: gefokt in de VS
Eigenaar: Bert de Boer
Trainer: Bert de Boer
Actief: 2017-heden
Overwinningen: 9
Beverwijk (’17), De Lier (’17), Utrecht (’17),
’t Zand (’17),  Hoofddorp (’18), IJmuiden (’19),
Nootdorp (’19), Heemskerk (’19) en Lisse (’19)
Prijzengeld: € 31.375,00
Ritten: 322 – 205 (63,7%)
Starts: 38
– Lindsey Pegram (36)
– Finn Verkaik (1)
– Bo Sprengers (1)

In zijn zoektocht naar een opvolger van Umberto kwam Bert de Boer uit bij Southwind Raptor. De Amerikaan was gespot tijdens een koers in België en De Boer waagde de gok. De eigenaartrainer zal geen moment spijt hebben gehad van zijn aankoop. Tijdens zijn eerste starts in 2017 toonde hij al zijn potentie en door slim inschrijven mocht Southwind Raptor zowel in Beverwijk als in De Lier met een startontheffing starten. Beide keren kwam hij als winnaar uit de bus. Na een finaleplaats in Enkhuizen won hij tijdens zijn eerste seizoen ook vanaf de basisafstand de kortebanen van Utrecht (Maliebaan) en ’t Zand.

Ook in de daaropvolgende twee seizoenen bleef hij scoren. In 2018 startte hij veertien keer en liep maar liefst tien keer in de prijzen. Hij haalde vier finales en won één keer; inmiddels met een starthandicap in Hoofddorp. In 2019 haalde hij opnieuw vier finales, die hij zonder uitzondering in een zege omzette. Geheim achter de successen is de aanpak van Bert de Boer, die zijn pupil buitengewoon veel aandacht schenkt en de Amerikaan dagelijks voor de kar heeft staan. Waar andere paarden na het verkrijgen van een starthandicap beduidend meer moeite krijgen om te presteren, lijkt Southwind Raptor juist op te bloeien. De ruin won inmiddels negen kortebanen, waarvan vijf vanaf 305 meter.

Wisselvallig

Toch kan ook De Boer niet voorkomen dat Southwind Raptor enorm wisselvallig is. Dat de ruin snelheid heeft, staat vast. Sterker, kenners beweren dat er momenteel op de kortebaan geen enkel paard sneller is dan de Amerikaan. Zijn zwakke punt is echter de startprocedure, een euvel dat te pas en te onpas de kop opsteekt. Hoe Lindsey Pegram haar bankpaard ook van start laat gaan, wanneer Southwind Raptor niet voordelig uitkomt in zijn passen, springt hij weg.

Dat had hem al de nodige overwinningen kunnen kosten, maar de ruin had de afgelopen seizoenen regelmatig het geluk te worden bijgeloot. Dat leverde hem al drie overwinningen op, meer dan welk paard dan ook. Echte puristen gruwelen van ‘bijgelote winnaars’; bijloten strookt immers niet met het knockout-systeem dat de kortebaan al eeuwenlang hanteert. Toch zullen ook zij een oogje hebben dicht geknepen wanneer Southwind Raptor weer eens won na te zijn bijgeloot na de derde omloop. Een paard met zo veel klasse en een garantie voor absolute topsport mag ook met enig fortuin een kortebaan winnen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.