Best of 2010-2019: nr. 3 Barbert

20 april 2020 09:45

Met het kortebaanseizoen van 2020 in het vooruitzicht is het tijd om terug te blikken op de afgelopen tien jaar. Welke sprinters waren de beste paarden van het decennium? We zetten ze voor je op een rijtje, gebundeld in een Top 50 op basis van het gewonnen prijzengeld in de jaren 2010 – 2019. In de twaalfde aflevering de nummer drie van de lijst, Barbert.

3. Barbert

Geboren: 23-05-2011
Geslacht: ruin
Vader: Angus Hall
Moeder: Chez Belle
Fokker: gefokt in Amerika
Eigenaar: Stall Courant AB, Stal de
Groninger, Stal de Groningers
Trainer: Henk Grift, Hans Bot,
Jan Thijs de Jong
Actief: 2015-heden
Overwinningen: 10
Vroomshoop (’15), Schagen (’15), Assendelft (’16),
Vroomshoop (’16), Sassenheim (’16),
Warmond (’16), Voorschoten (’16), Stompwijk (’17),
Hillegom (’17) en Assendelft (’18)
Prijzengeld: € 34.350,00
Ritten: 441 – 289 (65,5%)
Starts: 56
– Harry Pools (6)
– John de Leeuw (25)
– Finn Verkaik (13)
– Marco Spin (8)
– Rick Wester (4)

Michel Roggen won als de grote man achter Stal de Groningers op 6 september 2005 in Schagen zijn eerste kortebaan. Inmiddels staat de teller bijna op zeventig. Roggen heeft een neusje voor talent en is niet bang om een risico te nemen. De Groninger bracht de afgelopen jaren tientallen paarden in de baan die hem, maar ook vaste stuurman John de Leeuw en trainer Hans Bot het ene na het andere succes bezorgden. Ook op de langebaan kan Roggen bogen op een enorme lijst met overwinningen. Hij verscheen als eigenaar ruim driehonderd keer in de winnaarsring, met de winst van de Gouden Zweep, Sweepstakes, Fokkerstrofee en Duitse Derby als hoogtepunten.

Een favoriet kiezen tussen al die verschillende winnaars lijkt een onmogelijke opgave, maar Roggen heeft een duidelijke voorkeur: Barbert. De Amerikaan maakte in 2015 zijn debuut en gaf tijdens z’n eerste koers in Vroomshoop direct een fraai visitekaartje af door te winnen. Geholpen door een startvoorgift van vijf meter leek niets een mooie zomer in de weg te staan, maar Barbert bleek geen gemakkelijk heerschap.

Stompwijk

De winter deed Barbert goed. Het resulteerde in een waar schrikbewind tijdens de eerste weken van het seizoen van 2016. De Amerikaan won waar hij wilde winnen. Alleen in Hoofddorp wilde hij niets van draven weten, waardoor hij het record van vijf opeenvolgende zeges op naam van Gail Devers en Viva’s Limburgia aan zijn neus voorbij zag gaan. Die vijfde seizoenszege volgde uiteindelijk in Voorschoten, wat hem een starthandicap opleverde.

Die extra meters in het startvak leken hem niet te deren. In 2017 startte Barbert tien keer vanaf 280 0f 305 meter en liep elke keer (!) in het prijzengeld. In Stompwijk steeg hij ver boven zichzelf uit en liep wellicht de beste koers uit zijn carrière. Als enige van de 28 deelnemers startte Barbert die middag met een starthandicap, maar ondanks dat ongemak declasseerde hij tijdens de finale Nederlands kampioen Dutch Buitenzorg.

Vanaf 2018 kreeg Barbert het moeilijker. Na een succesvolle winterperiode waarin hij meerdere keren won over verschillende afstanden op het ‘Ovaaltje’ in Alkmaar kon hij na het bereiken van de volgende winsomgrens niet altijd meer rekenen op de steun van John de Leeuw en werden zijn prestaties minder. Daar kwam in 2019 geen verandering in, hoewel hij met enige regelmaat zijn klasse etaleerde. Dan vloog hij weer over zijn tegenstanders heen zoals tijdens zijn beste seizoenen, waar hij onderweg richting finish opeens een zesde versnelling leek te hebben. Die Barbert hopen de liefhebbers nog heel vaak te zien!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.