Best of 2010-2019: nr. 2 Zero Option Lane

5 mei 2020 13:06

Met het kortebaanseizoen van 2020 in het vooruitzicht is het tijd om terug te blikken op de afgelopen tien jaar. Welke sprinters waren de beste paarden van het decennium? We zetten ze voor je op een rijtje, gebundeld in een Top 50 op basis van het gewonnen prijzengeld in de jaren 2010 – 2019. In de dertiende aflevering de nummer twee van de lijst, Zero Option Lane.

2. Zero Option Lane

Geboren: 07-05-2006
Geslacht: ruin
Vader: Kaliman
Moeder: Redder’s Wish
Fokker: Parklane Farm
Eigenaar: Wim van Schaik,
Entrainement Van Dooyeweerd,
Vrienden van Wim van Schaik
Trainer: Jan van Dooyeweerd,
Cees Hetteling, Hugo Langeweg jr.
Actief: 2010-2016 en 2018
Overwinningen: 11
Medemblik (’10), Lisse (’10), IJmuiden (’11),
Assendelft (’12), ’t Zand (’12), Roden (’13),
Egmond aan den Hoef (’14), Voorschoten (’14),
Assendelft (’15), Santpoort (’16) en De Lier (’16)
Prijzengeld: € 42.665,00
Ritten: 592 – 377 (63,7%)
Starts: 85
– Ruud Pools (13)
– Lindsey Pegram (30)
– Christophe de Groote (3)
– Sven Schraal (5)
– Jan Thijs de Jong (1)
– Dennis Minnema (2)
– Tanja Huisman (2)
– Jaap van Rijn (21)
– Denise Pennekamp (1)
– Sytske de Vries (7)

Het is Lindsey Pegram die aan de wieg staat van de loopbaan van Zero Option Lane. Wim van Schaik koopt de ruin als jaarling en stalt hem bij Pegram, die de ruin beleert. Nadat Pegram stopt met haar entrainement verhuist Zero Option Lane naar Jan van Dooyeweerd. Wanneer de ruin als driejarige een sprintkoers wint in Wolvega, voorspelt de trainer uit Zwaanhoek dat Van Schaik de beste kortebaner van 2010 in zijn bezit heeft. Het scheelde maar een haartje of de voorspelling van Van Dooyeweerd was uitgekomen.

Vanaf zijn eerste start op de kortebaan voelt Zero Option Lane zich als een vis in het water. Een overwinning laat even op zich wachten, maar tijdens vrijwel elke kortebaan toont hij aan uit het juiste hout te zijn gesneden. Wat Ruud Pools de gehele zomer niet lukt, lukt Pegram met een gastrit in Medemblik wel: winnen. Pools doet dat enkele dagen later in Lisse nog eens dunnetjes over. In ’t Zand loopt Zero Option Lane de winst van het klassement ‘Kortebaanpaard 2010’ met minimaal verschil mis. Ulliano Way sprokkelt één punt en dat is genoeg om Zero Option Lane op basis van het aantal geboekte overwinningen voor te blijven. Een smet op een verder geweldig debuutjaar.

Imponerend

In 2011 gaat Zero Option Lane onverdroten door. In IJmuiden ziet de ernstig zieke Wim van Schaik zijn pupil nog één keer winnen. Na zijn overlijden wordt Zero Option Lane overgenomen door de ‘Vrienden van Wim van Schaik’, een groep liefhebbers die zich dicht rond Van Schaik bevonden.

Vanaf 2012 krijgt Zero Option Lane het moeilijker. De ruin vertoont nog wel eens dwars gedrag en daar hebben de leerlingpikeurs -die noodzakelijk zijn geworden om hem nog vanaf de basisafstand te laten starten- het moeilijk mee. Ook onder Pegram is hij niet heel regelmatig, maar pakt hij toch z’n overwinningen mee in ’t Zand (2012), Roden (2013) en Egmond aan den Hoef (2014). Na die laatste overwinning neemt leerlingpikeur Jaap van Rijn het van Pegram over. Hij begeleidt Zero Option Lane naar een ijzersterke zege tijdens het Nederlands Kampioenschap in Voorschoten. De manier waarop hij over zijn tegenstanders heen vliegt, is keer op keer imponerend.

In Assendelft (2015) wint Zero Option Lane zijn laatste kortebaan met Lindsey Pegram op de sulky. In 2016 zet Sytske de Vries de kortebaanwereld op zijn kop door vanaf uit het niets met hem te winnen in Santpoort en De Lier. In 2017 raakt Zero Option Lane zwaar geblesseerd en moet het hele seizoen aan zich voorbij laten gaan. In 2018 maakt hij zijn rentree, maar na één start raakt hij opnieuw geblesseerd. Wel zodanig zwaar, dat een moeilijk besluit onvermijdelijk is geworden. Het einde van een tijdperk, een periode van alles of niets. Met Zero wist je het nooit.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.