Best of 2010 – 2019: nr. 1 Blackpearl Trans R

22 juni 2020 13:57

Met het kortebaanseizoen van 2020 in het vooruitzicht is het tijd om terug te blikken op de afgelopen tien jaar. Welke sprinters waren de beste paarden van het decennium? We zetten ze voor je op een rijtje, gebundeld in een Top 50 op basis van het gewonnen prijzengeld in de jaren 2010 – 2019. In de veertiende en laatste aflevering het meest succesvolle paard van het afgelopen decennium, Blackpearl Trans R.

1. Blackpearl Trans R

Geboren: 03-06-2008
Geslacht: merrie
Vader: General November
Moeder: Flame Song
Fokker: gefokt in Duitsland
Eigenaar: Gerrits Recycling
Group BV,
Smit en de Wolf Belasting-
adviseurs BV, Onroerend
Goed Mij. Cornelis de Witt
BV
Trainer: Aad Pools
Actief: 2012-heden
Overwinningen: 12
Zwanenburg (’12), Egmond aan den Hoef (’12),
Voorschoten (’12), Beverwijk (’12), Heemskerk (’12),
Lisse (’12), Bemmel (’13), Hillegom (’13), Sassenheim (’15),
Duindigt (’15), Bemmel (’15) en Middenbeemster (’15)
Prijzengeld: € 44.495,00
Ritten: 492 – 331 (67,3%)
Starts: 66
– Aad Pools (16)
– Manon Pools (32)
– Jeroen Offeringa (4)
– Christophe de Groote (1)
– Danny Brouwer (7)
– Micha Brouwer (1)
– Thomas Bos (5)

Het aantal meters voorsprong waarmee een paard een rit wint, is vanzelfsprekend een goede manier om te meten hoe goed een paard nu werkelijk is. Bij Blackpearl Trans R was het zeker tijdens haar eerste seizoen ook de moeite waard om de blikken van de pikeurs die tegen de vierjarige merrie moesten strijden te vangen. De wanhoop knalde door de (vaak) geblindeerde glazen heen. Blikken die alles zeiden. ‘Scherpe start, geen enkele misstap tijdens de eerste meters en rap op volle snelheid, maar toch lopen we geen meter op haar in. Sterker, die dekselse merrie loopt gewoon zonder moeite bij ons weg!’

De redactie van deze website is ruim negentig jaar de geschiedenis ingedoken, maar geen paard maakte zo’n entree als Blackpearl Trans R deed in 2012. Acht starts, acht finales welke zes overwinningen opleverden. Met een straat voorsprong eiste ze de titel ‘Kortebaner van het Jaar’ op en in Lisse kroonde ze zich tot kampioen van Nederland. De merrie van Aad Pools was nog geen tien keer gestart op de kortebaan, maar was toen al een fenomeen.

In 2013 ging ze, ondanks een starthandicap van vijf meter, gewoon door met presteren. In dertien starts kwam ze tot elf klasseringen met overwinningen in Bemmel en Hillegom. Ze won voor de tweede keer het klassement “Kortebaner van het Jaar”, iets wat enkel nog was voorbehouden aan kampioenen als Mister Diamond en Mr Postman. In 2014 was ze minder op dreef. In zeven starts kwam ze tot één vijfde plaats in Hoofddorp. Was de magie verdwenen?

Historische zege

In 2015 kwam ze ijzersterk terug, wellicht sterker dan ooit. Met een angstaanjagende overmacht won ze in Sassenheim. Daar knoopte ze een historische zege op Duindigt aan vast. Hoewel ze startte met een maximale starthandicap van tien meter liep ze al haar tegenstanders naar huis en pakte indrukwekkend de bloemen. Manon Pools stond daarna haar plek af aan de talentvolle Danny Brouwer, die met haar won in Bemmel en Middenbeemster.

Bekijk hier het NK in Lisse van 2012

Op het toppunt van haar roem sloeg in 2016 het noodlot toe. Na derde plaatsen in Assendelft en Vroomshoop raakte Blackpearl Trans R zeer zwaar geblesseerd. Ze stond bijna een jaar aan de kant en was na haar rentree niet meer de oude. Was een afscheid nabij? Op die vraag gaf de merrie in 2018 een duidelijk antwoord. Zowel in Sassenheim als in Warmond finishte ze als tweede, waarbij beide keren het koersverloop niet had meegezeten.

Vorig jaar was ze opnieuw dicht bij een zege, maar lag Viking Cehere tijdens de finale van Voorschoten dwars. De manier waarop ze Chief One tijdens de halve finale te kijk zette, liet zien dat ze nog heel veel in haar mars heeft. Of ze nu nog een keer wint of niet, Blackpearl Trans R verdient sowieso nog een laatste ereronde met een ovationeel applaus.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.