Bert de Boer: ‘Altijd stappen, alle dagen, weer of geen weer’

11 oktober 2022 14:58

Man achter de successen van Southwind Raptor is Bert de Boer, de 84-jarige eigenaartrainer van de Amerikaan. Op geheel eigen wijze bracht hij de twaalfjarige ruin naar de top. Beter dan dit kan het niet meer worden, want met een imponerende overmacht veroverde Southwind Raptor in ’t Zand zowel de overwinning als de titel ‘Kortebaner van het Jaar’. Tussen z’n drukke werkzaamheden door vertelde De Boer na afloop van de seizoenapotheose over zijn aanpak.

Het trainen en verzorgen van een kampioen als Southwind Raptor bezorgt De Boer stress, vertelt hij na afloop van de huldiging. “Ik lees dan dat hij in ’t Zand kampioen kan worden. Daar slaap ik slecht van, want dat brengt spanning met zich mee. Terwijl wanneer hij het naar z’n zin heeft, hij niet te kloppen is. Maar hij springt ook graag. Voor de koers zeggen mensen dan ‘appeltje-eitje’, maar daar heb ik niets aan. Het paard moet het doen. Het is geweldig wat hij vandaag heeft laten zien. Ze hebben in Wolvega z’n achterbenen behandeld en het was weer voor mekaar.”

De Boer heeft zo zijn eigen aanpak om Southwind Raptor in vorm te houden. “Ik rij thuis nooit snel. Altijd stappen. Alle dagen, zaterdag of zondag, weer of geen weer. Morgen gaat hij ook gewoon weer voor de kar. Zo’n anderhalf uur tot vijf kwartier. En dat terwijl het geen plezierig paard is om uit te rijden. Je valt soms bijna in slaap en als ‘ie stopt, dan stopt ‘ie. Ik ben ook wel eens boos op ‘em geweest. Dat pakte ik hem aan, maar had ik ook niets. Dan na een dag of tien, twaalf alleen maar weer stappen had ik opeens weer resultaat. Het seizoen is weliswaar afgelopen, maar ik wil hem toch aan het werk houden. Rust roest, immers.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.