Baanspecialisten Zwanenburg: Private Dancer en Zephir

11 juni 2021 12:26

Elke baan heeft zijn verhalen. Anekdotes over onverwachte winnaars, te vroeg afgeschreven verliezers of dramatische nederlagen. Elke baan heeft ook een specialist. Een paard dat op die plek net even beter voor de dag kwam als ergens anders, een paard waar het lokale publiek op kon rekenen. Zo ook Zwanenburg, waar twee verschillende locaties ook twee baanspecialisten opleveren: Private Dancer en Zephir.

Stal Lisse brengt tijdens de zomer van 2005 Private Dancer in de baan. In eerste instantie wil het niet echt vlotten met de vierjarige nazaat van Diamond Way. In Zandvoort, IJmuiden, Santpoort en Noordwijk wordt hij met Marco Valentijn op de sulky telkens vroegtijdig uitgeschakeld. De potentie is er, maar op de één of andere manier komt het er niet uit.

Valentijn adviseert daarom de eigenarengroep een meer ervaren pikeur achter Private Dancer te proberen. Ruud Pools of John de Leeuw, de pikeurs die Valentijn op het oog heeft, zijn echter niet beschikbaar voor de kortebaan van Zwanenburg op 26 augustus 2005. Omdat Valentijn zelf al twee andere ritten heeft gepland, wordt in allerijl een vervanger gezocht voor Private Dancer. De onervaren Wim van der Mespel blijkt nog beschikbaar. Dat was niet volgens plan, maar niet geschoten is altijd mis.

Private Dancer (rechts) heeft geen kind aan de op dat moment nog ongeslagen Deliberate Dust en gaat op weg naar de finale van Zwanenburg, die hij winnend zou afsluiten. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Op de IJweg ontrolt zich vervolgens een onwaarschijnlijk scenario. Van der Mespel blijkt het ontbrekende puzzelstukje te zijn en Private Dancer laat eindelijk zien wat hij in huis heeft. Met een verbluffend gemak haalt hij de vierde omloop waarin hij afrekent met de dat seizoen nog ongeslagen Deliberate Dust (John de Leeuw). Tijdens de finale heeft Private Dancer vervolgens een kamprit nodig tegen Lino Hawai (Manon Pools), omdat Van der Mespel zijn troef één keer te vroeg door het licht stuurt. Tegen een winnende uitbetaling van € 104,10 pakken Private Dancer en Van der Mespel de zege; voor allebei hun eerste op de kortebaan.

John de Leeuw neemt de plek van Van der Mespel na dit optreden maar wat graag over en stuurt de hengst vervolgens naar een tweede plek tijdens het Nederlands kampioenschap in Hillegom en overwinningen in Lisse en ’t Zand.

In 2006 lijkt het een kwestie van tijd totdat Private Dancer zijn vierde overwinning boekt, maar zo eenvoudig gaat dat niet. Hij loot telkens ongelukkig en komt niet verder dan tweede plaatsen in Sassenheim, Stompwijk en Noordwijk. Lang niet slecht natuurlijk, maar de hengst heeft meer in zijn mars en de winsomgrens komt steeds dichterbij.

John de Leeuw en Private Dancer in 2006 stijlvol in actie op de grasbaan van Stompwijk. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Uitgerekend in Zwanenburg krijgen Private Dancer en zijn trainer Jan van Dooyeweerd loon naar werken. Het koersverloop zit eindelijk een keer mee en met groot machtsvertoon rekent hij tijdens de finale af met Flirt d’Aunou (Harry Pools) en pakt voor de tweede keer op rij de bloemen. Nadeel van deze overwinning is wel dat hij te maken krijgt met een starthandicap, die indirect het einde van zijn loopbaan betekent.

Moedig

Private Dancer is meteen ook de laatste winnaar op de IJweg. Door een gewijzigde verkeerssituatie is er geen plek meer om te koersen. De organisatie geeft echter niet op en komt in 2011 met een prachtig alternatief: de wielerbaan van H.S.C. De Bataaf. Het is Zephir die zich met Wim van Mespel op de sulky tot de eerste winnaar op het nieuwe parkoers mag kronen. De pupil van trainer Cees Imming is na een tweede plaats in Utrecht en een zege in Amsterdam-Noord gestart als de grote favoriet, maar maakt een verre van vlekkeloze indruk. Met pijn en moeite bereikt hij de halve finale, maar vanaf dat moment gaat het beter. Sirius Bes (John de Leeuw) heeft niets te vertellen en vervolgens wordt ook Nero Sas (Aad Pools) tijdens de finale gedecideerd aan de kant gezet.

Zephir en Wim van der Mespel in actie in Zwanenburg, waar de combinatie na een stroeve start de zege pakte. (Foto: Nico Visser)

Een jaar later maakt Zephir in Zwanenburg voor het eerst kennis met Denise Pennekamp. De leerlingpikeur is noodzakelijk om Zephir vanaf de basisafstand te laten starten, want in korte tijd heeft de hengst de winsomgrens overschreden. Ook met Pennekamp kan Zephir uit de voeten. De hengst is flink rap in de eerste meters en uiterst behendig in het startvak; een voordeel in de smalle startzone van Zwanenburg. Desondanks kan een frontale aanrijding met Attila (Ruud Pools) tijdens de halve finale niet worden vermeden, maar door moedig optreden van Cees Imming en John Dekker worden ongelukken voorkomen.

Zephir en Denise Pennekamp snellen in 2013 door Helmond op weg naar de overwinning. (Foto: Nico Visser)

Deze botsing overschaduwde de prestaties van Zephir, die opnieuw sterk voor de dag kwam. Eerst werd Zalvador Spendic (Caroline Aalbers) verslagen, waarna ook Aboriginalmirage (John Dekker) en Zero Option Lane (Sven Schraal) aan de zegekar werden gebonden. Tijdens de finale had hij echter niets in de melk te brokkelen tegen Blackpearl Trans R, die deze middag haar debuut maakte. De tweede plaats was het hoogst haalbare. Zephir en Denise Pennekamp wonnen samen nog één kortebaan; in 2013 in Helmond. De hengst kreeg daarna al snel te maken met een volgende starthandicap, waarna zijn rol langzaam maar zeker uitgespeeld raakte.

Vanaf volgend jaar gaat het dorp op zoek naar een nieuwe ‘baanspecialist’. Vanaf 2022 keert de koers terug op de IJweg, maar nu bij Park Zwanenburg. Een mooie plek voor nieuwe winnaars met prachtige verhalen.

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.