Baanspecialisten: Wognum – Short Trip

13 mei 2021 07:45

Elke baan heeft zijn verhalen. Anekdotes over onverwachte winnaars, te vroeg afgeschreven verliezers of dramatische nederlagen. Elke baan heeft ook een specialist. Een paard dat op die plek net even beter voor de dag kwam als ergens anders, een paard waar het lokale publiek op kon rekenen. Zo ook Wognum, want over de klinkers van de steeds drukker wordende Kerkstraat was Short Trip in 2006, 2007 en 2008 niet te verslaan.

Waren het de klinkers of was Short Trip elk jaar tijdens zijn eerste start van het seizoen op zijn best? Feit is dat de troef van Koos Minck drie jaar achter elkaar heerste in Wognum. Opvallend, omdat de ruin bepaald geen seriewinnaar was. Vaste pikeur Ruud Pools en zijn trainers Jacques Geluk en later Jan van Dooyeweerd zaten regelmatig met hun handen in het haar omdat er met de klasbak weer eens niets te beginnen was. Direct na de start gooide hij vaak zijn kont tegen de krib, maakte een galoppade en de kansen waren verkeken.

De eerste overwinning van Short Trip hebben we onlangs uitgebreid beschreven in de rubriek ‘In één keer raak’. Samen met Krista Timmer won hij als vierjarige volkomen onverwacht in de stromende regen de koers over de Paktuinen in Enkhuizen. Op de thuisbaan in Lisse was hij vervolgens groot favoriet, maar met Robin Bakker op de sulky maakte hij in de eerste omloop direct twee galoppades.

Afwachten

Het was dan ook moeilijk om de kansen van Short Trip met Ruud Pools in te schatten op 26 mei 2006 in Wognum. De schrijver van de beknopte voorbeschouwing in het programmaboekje durft dan ook geen voorspelling te doen. “Won vorig jaar in Enkhuizen, moet afgewacht worden.”

De vijfjarige ruin blijkt bij zijn nieuwe pikeur Ruud Pools in goede handen. Nadat eerst Navy Blue en Hardy du Large eenvoudig opzij worden gezet, volgt vanaf de derde omloop het echte werk. Stalgenoot Tantiffy Oostland, een jaar eerder de beste vierjarige sprinter van het seizoen, wordt na een kamprit verslagen. Na bijloting staat dezelfde tweestrijd nog een keer op het programma en opnieuw maakt het voordraaien bij de start het verschil. De finale is een feit!

De mooie finale van 2006. Short Trip (links) verslaat Porst R. (Foto: Sasssen en Verstraaten)

Tijdens de eindstrijd wacht Porsto R, de niet te stoppen stoomlocomotief van Lindsey Pegram en een jaar eerder nog winnaar van het klassement ‘Kortebaanpaard 2005’. De twee maken er in het regenachtige Wognum een prachtige finale van. Porsto R komt in eerste instantie op voorsprong, maar de harde ritten van eerder die middag, waarin onder andere favoriet Hot Water wordt uitgeschakeld, eisen hun tol. Short Trip en Ruud Pools profiteren en laten de overwinning niet meer glippen.

Het begin van een prachtig seizoen is het niet. Elke kortebaan staat er een groot vraagteken achter zijn naam. Short Trip blijkt behoorlijk grillig. Vaak maakt hij galoppades, maar op een goede dag weet hij zich met zijn klasse toch te onderscheiden. Het levert nog een overwinning op in Egmond aan den Hoef en een derde plaats in Heemskerk.

Ontspannen kwikkelen

Op 18 mei 2007 komt Short Trip in Wognum voor het eerst uit voor het entrainement van Jan van Dooyeweerd. Al snel blijkt hij op de Kerkstraat één van zijn befaamde goede dagen te hebben en maakt geen enkele fout. Ruud Pools laat de ruin tussen de omlopen veel ontspannen kwikkelen op de baan en dat heeft effect. Alleen Timmy Haleryd en Aad Pools dwingen Short Trip in de halve finale tot een uiterste krachtsinspanning. Vanwege een dead-heat moeten de paarden één keer extra in de baan komen. Short Trip trekt uiteindelijk aan het langste eind. In de finale verslaat hij vervolgens eenvoudig Laros Welderman met Marco Valentijn.

Short Trip is in de eindstrijd van 2007 veel te goed voor Laros Welderman. (Foto: Sassen en Verstraaten)

Ruud Pools heeft na afloop een simpele verklaring waarom het nu wel lukte. “Het probleem zit waarschijnlijk in zijn hoofd. Hij heeft de hele winter rust gehad op het land in Frankrijk. Hij is nu weer happy.”

Het lek lijkt dus boven bij Short Trip, maar niets is minder waar. Opnieuw volgt een wisselvallig seizoen vol galoppades en frustratie, al heeft hij dit keer wel vaker een goede dag. Het levert ereplaatsen op in Egmond aan den Hoef, Zandvoort, Voorschoten, Hillegom en Lisse.

Nog één kans

In de winter verblijft Short Trip op het entrainement van Jan Wagenaar. Vanwege zijn wisselende prestaties overweegt Koos Minck om hem daar definitief te stallen. Hij geeft Van Dooyeweerd echter nog één kans. Die grijpt hij met beide handen. Op 2 mei 2008 maakt Short Trip de unieke hattrick compleet op de Kerkstraat. Hij blijft daarbij de debutanten Stick Bamboo (Aad Pools) en Volann d’Orange (Lindsey Pegram) voor.

Ruud Pools en Koos Minck vieren de derde overwinning in Wognum op rij. (Foto: Sassen en Verstraaten)

“Ze moeten hier vaker per jaar een kortebaan organiseren”, lacht Pools na afloop. “De baan ligt hem goed. Hij vliegt hier.” Door de derde overwinning op rij in Wognum loopt Short Trip tegen een starthandicap aan. Pools geeft echter aan dat hij nog steeds kansen ziet. “We gaan lekker met hem door. Ik vermoed alleen dat we niet vaker dan één keer per maand met hem moeten starten, anders wordt hij het zat.”

Ondanks deze woorden zien we Short Trip na deze koers niet meer terug. Deze pure klasbak neemt in stilte afscheid op de baan waar hij onklopbaar was.

Ze moeten hier vaker per jaar een kortebaan organiseren. De baan ligt hem goed. Hij vliegt

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.