Baanspecialisten: Warmond – Mr Postman

3 juli 2021 10:03

Elke baan heeft zijn verhalen. Anekdotes over onverwachte winnaars, te vroeg afgeschreven verliezers of dramatische nederlagen. Elke baan heeft ook een specialist. Een paard dat op die plek net even beter voor de dag kwam als ergens anders, een paard waar het lokale publiek op kon rekenen. Zo ook Warmond, waar Mr Postman in zes starts vier keer de halve finale bereikte.

(Foto boven: Mr Postman wordt tijdens zijn afscheid in Lisse gehuldigd als ‘Kortebaner van de eeuw’. Van links naar rechts: Robin Bakker, Marco Valentijn, verzorgster Chantal Mante, eigenaar Koos Minck en initiatiefnemers Robin Ganzinotti (Nakoersen) en Leon Zoetemelk (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten))

Mr Postman staat algemeen bekend als één van de beste kortebaners allertijden. Tijdens zijn afscheid op 29 september 2005 in Lisse werd hij zelfs gehuldigd als ‘Kortebaner van de eeuw’, een initiatief van Leon Zoetemelk en de website Nakoersen. De cijfers van Mr Postman zijn dan ook duizelingwekkend. De Zweedse hengst haalde in totaal 27 finales, waarvan hij er veertien won. Hij kwam tussen 1999 en 2005 124 keer in actie en draafde in totaal € 50.585,00 bij elkaar.

De pupil van trainer Jacques Geluk kon overal uit de voeten en is vrijwel op elke erelijst van welke kortebaan dan ook terug te vinden. Mr Postman boekte zijn veertien overwinningen op twaalf verschillende banen en won net zo gemakkelijk op de snelle asfaltbanen van IJmuiden (toen nog langs de jachthaven op de Kennemerboulevard) of Hoogkarspel als op de zware klinkerbanen van Santpoort, Hoorn en Medemblik.

Ondanks een starthandicap van tien meter bleef Mr Postman (links) in 2005 over z’n tegenstanders heen denderen. Hier is Navy Blue met Andries van der Blonk het slachtoffer. Mr Postman haalde op de Westerbuurt in Venhuizen uiteindelijk de finale. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

In Warmond was Mr Postman een vaste klant in de halve finale. Alleen in 2004 en 2005, toen hij te kampen had met een starthandicap van tien meter, werd hij vroegtijdig uitgeschakeld. Tijdens zijn eerste start op de Herenweg in 2000 boekte Mr Postman zijn beste prestatie, maar was toen bepaald niet ongelukkig met het koersverloop. In eerste instantie kon de hengst, toen nog getraind en gereden door Andries van der Blonk, het tijdens de derde omloop niet bolwerken tegen Adonis Guard. Mr Postman werd teruggeloot en moest het tijdens de finale opnieuw opnemen tegen de pupil van Aad Pools. Deze vergiste zich tijdens de kamprit in de juiste gangen, waarna Mr Postman fortuinlijk de zege pakte.

Revanche

Tijdens de wintermaanden verhuisde de Zweed naar de stal van Jacques Geluk. Bij Van der Blonk had Mr Postman met zes finaleplaatsen (twee overwinningen) al prima gepresteerd, maar bij Geluk groeide hij tot ongekende hoogten. In 2001 kwam hij zestien keer aan de start en liep tien keer in de prijzen. Ook in Warmond was hij weer sterk op dreef. Met Jacques Geluk op de sulky bereikte hij de vierde omloop, maar was daarin niet opgewassen tegen Mister Diamond (Harry Pools). Tijdens de troostfinale was Mr Postman vervolgens te sterk voor Adonis Guard, die het zowel tijdens derde als de vierde omloop moest afleggen tegen de latere winnaar Ido Baldwin (Debbie van Gent).

In 2002 liet Mr Postman zich opnieuw van zijn beste kant zien op de Herenweg. Peanut Joe (Rob de Vlieger), Milord Boko (Ruud Pools), Golden Jacket (Aad Pools) en Garlisko (Harry Pools) werden zonder pardon opzij gezet, waarna hij de finale bereikte. Daarin wachtte Mister Diamond (Debbie van Gent), die een jaar eerder tijdens de vierde omloop te sterk was geweest. Met het gunstige oneven nummer leek een revanche in de maak. Mr Postman won met een klein verschil de eerste finalerit en stevende ook tijdens de tweede rit met voorsprong op de finish af. De combinatie met Jacques Geluk op de sulky liet zich echter voorbij lopen waardoor Mister Diamond de stand gelijk trok. De kamprit verliep voor Mr Postman teleurstellend. De hengst liet zich in het startvak door het licht duwen en ging te vroeg van start. Een flinke smet op een verder glanzend optreden.

De editie van 2003 begon voor Mr Postman met een merkwaardig incident. De hengst, na het oplopen van een starthandicap gereden door leerlingpikeur Paulien Smit, moest het tijdens de eerste omloop opnemen tegen de taaie Ido Baldwin (Paula Bakker). Beide paarden gaven elkaar geen duimbreed toe, waardoor de eerste rit in een dead-heat eindigde. Destijds werden bij zo’n situatie beide paarden tot winnaar van de rit uitgeroepen, waarna ze zich op konden maken voor een kamprit. Beide deelnemers vergaten echter van baan te wisselen, waardoor de ritwinst van Mr Postman die volgde feitelijk ongeldig was. Omdat Mr Postman tot winnaar van de rit werd uitgeroepen, kwam het protest van Cees Imming te laat en kon de beslissing niet meer worden teruggedraaid.

Mr Postman maakt z’n laatste meters over de Herenweg in Warmond, waar hij maar liefst drie keer de finale haalde. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Mr Postman stootte vervolgens door tot de finale, z’n derde in vier jaar, maar was daarin niet opgewassen tegen Lino Hawai. De ruin werd die middag oorspronkelijk gereden door Aad Pools, maar nadat Mister Kortebaan met z’n twee paarden tegen elkaar lootte, gaf hij z’n tweede man Bert Post de gelegenheid om te kiezen. Die koos uiteraard voor Lino Hawai, die vervolgens te sterk was voor stalgenoot Roxy Shoeing en uiteindelijk ook afrekende met Mr Postman.

Helse klus

Na een overwinning in Medemblik liep Mr Postman eind 2003 tegen z’n volgende starthandicap aan. Ondanks de aanwezigheid van een leerlingpikeur moest hij voortaan starten vanaf 285 of 310 meter. Een helse klus, maar zelfs toen bleef Mr Postman in de prijzen lopen. Sterker, in Bennebroek wist hij in 2004 zelfs te winnen. Z’n rol in Warmond was echter uitgespeeld. Tijdens de editie van 2004 won hij in de eerste omloop van Nelco Express (Cees Imming), maar moest daarna zijn meerdere erkennen in Super Can Read (Robin Bakker).

In 2005 wist hij opnieuw de eerste omloop op de Herenweg te overleven, de inmiddels twaalfjarige hengst was een maatje te groot voor Giant Guapa (Cees Imming), maar tijdens de tweede omloop kon Mr Postman geen vuist maken tegen Lino Hawai (Manon Pools). Mr Postman liep dat seizoen uiteindelijk in Medemblik zijn laatste kortebaan en werd daarna in Lisse, de woonplaats van eigenaar Koos Minck, uitgebreid in het zonnetje gezet. Meer dan terecht, Mr Postman was één van de grootste kortebaners ooit.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.