Baanspecialisten: Venhuizen – Aad Pools

24 mei 2021 08:53

Elke baan heeft zijn verhalen. Anekdotes over onverwachte winnaars, te vroeg afgeschreven verliezers of dramatische nederlagen. Elke baan heeft ook een specialist. Een paard of pikeur die op die plek net even beter voor de dag kwam als ergens anders, iemand waar het lokale publiek op kon rekenen. Zo ook Venhuizen, waar Aad Pools als trainer en pikeur maar liefst tien keer won.

Voor Assendelft en Wognum kozen we als baanspecialist een draver, maar voor Venhuizen kunnen we niet om Aad Pools heen. De trainer uit Uitgeest won maar liefst tien keer in het dorpje in de gemeente Drechterland; zeven keer als pikeur en drie keer als trainer. Drie keer won hij op de grasbaan waar tot 1988 werd gekoerst en zeven keer reed hij een ereronde over de asfaltbaan van de Westerbuurt.

Op gelijke voet
Het had maar weinig gescheeld of Ruud Pools was de baanspecialist van Venhuizen geweest. De jongere broer van Aad Pools won namelijk ook zeven keer als pikeur in Venhuizen. In 1982 boekte hij er met Rising Fortuna zijn eerste overwinning. Daarna volgden zeges met Ido Baldwin (1996), Giovinetta (1999), Home Star (2000), Nightstar Yankee (2001) en Standby Zero A (2004). In 2010 boekte Pools met Yke Starlake (foto) zijn mooiste zege op de Westerbuurt tijdens het Nederlands kampioenschap.

Pools heeft sowieso een speciale band met Venhuizen, want op 27 mei 1969 won hij er zijn eerste kortebaan. De toen twintigjarige leerlingpikeur was destijds werkzaam bij Jacques Geluk en wilde -gestimuleerd door de successen van oudere broer Harry- Edelscott Six uitproberen op de kortebaan. Geluk zag daar aanvankelijk niets in, maar gaf Pools de vrije hand. Die had het op zijn beurt goed gezien en boekte zo zijn eerste kortebaanoverwinning. Enkele maanden later kroonde Edelscott Six zich in Stompwijk zelfs tot kampioen van Nederland.

Na een tweede plaats in 1974 met Haroldine, pakte Pools in 1977 opnieuw de winst in Venhuizen. Met Mira versloeg hij tijdens de halve finale met minimaal verschil Letino Quick (Jan Wagenaar) om daarna tijdens de finale af te rekenen met Mesquita (Manus Bouwhuis). In 1983 dacht Pools zelfs eerste én tweede te worden met Une de Petal en Uderka S, maar weigerde Stanley Norg (Bert van Dooyeweerd) mee te werken en greep het duo net naast de overwinning.

Donna Napoli is in 2009 veel te sterk voor Derek Effe en bereikt zo de finale van Venhuizen, die ze zonder al te veel tegenstand won van Vulcano Boshoeve (John Dekker). (Foto: Nico Visser)

In 1986 en 1997 sloeg Pools toe met een debutant. In 1986 won hij met de vierjarige merrie Zarah Alki, die daarna uitgroeide tot de meest succesvolle sprinter van de jaren ’80. Ook Jollification stond voor haar eerste start toen Pools met haar op de Westerbuurt won. Donna Napoli bezorgde Pools in 2009 één van zijn mooiste overwinningen in Venhuizen. Stal Pools draaide in 2008 een absoluut topseizoen, maar Donna Napoli wist niet te overtuigen. In dertien starts kwam ze niet verder dan een derde plaats in Voorschoten en drie vijfde plaatsen. Pools hield desondanks vertrouwen, zorgde dat de merrie goed overwinterde en plukte daar in 2009 de vruchten van. De merrie won overtuigend in Venhuizen en sloeg later ook toe in Egmond aan den Hoef en Bemmel.

Het verhaal van Edo Venus leek wel een beetje op dat van Donna Napoli. De ruin was in 2014 aangetrokken door eigenaar Peter Aleman, maar leek de verwachtingen -ondanks drie finaleplaatsen- niet in te kunnen lossen. Op de Westerbuurt liet hij in 2015 eindelijk zien wat hij huis had. Zonder één rit te verliezen bereikte hij de finale, waarin hij imponerend afrekende met Co Swagerman, de beste sprinter van het vorige seizoen.

Uit handen

Pools komt vaak met meer dan twee paarden aan de start en kan onmogelijk al zijn deelnemers rijden. Regelmatig moet hij kiezen en dan kan het voorkomen dat hij de winnaar uit handen geeft. Zoals in 1992 toen Stien Vos met Claudia’s Dream won in Venhuizen. Pools had een week eerder de finale van Wognum gehaald met de merrie, maar gaf op de Westerbuurt zijn plek over aan de amatrice. Die wist wel raad met dit buitenkansje en won de finale van de sterke Diamond Tonka (Manus Bouwhuis).

Le Bon Kievitshof met Bert Post tijdens zijn laatste start op de kortebaan, op 13 oktober 2003 in ’t Zand. Eerder dat jaar won de ruin met Post op de sulky in Venhuizen. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Ook in 2003 had Pools de winnaar op stal staan, maar was het iemand anders die daadwerkelijk de ereronde reed. Dit keer was Bert Post de gelukkige, op dat moment de vaste tweede man achter Pools. De pikeur uit Nootdorp kende met Le Bon Kievitshof een gelukkig koersverloop (een stilstaand nummer in de eerste omloop en bijgeloot na de derde omloop), maar maakte het karwei tijdens de finale sterk af door Super Can Read (Robin Bakker) te verslaan.

In 2012 hield Viva’s Limburgia in Venhuizen de eer van de familie Pools hoog. De ruin had op ‘Pinkster 3′ van dat jaar weer eens zo’n dag dat hij de concurrentie niet zag staan en op imponerende wijze de zege binnensleepte. Dat Pools die middag niet op de sulky zat was niet zo vreemd. In de 85 starts van Viva’s Limburgia zat Pools geen enkele keer op de sulky; het was voornamelijk zijn dochter Manon die samen met Viva’s Limburgia records brak en geschiedenis schreef.

Pools kwam in 2016 pas in Venhuizen voor het eerst dat seizoen in actie, maar bleek het kortebanen nog niet te zijn verleerd. Met Chaman Rapida pakte hij overtuigend de zege.

Voor de editie van 2016 was er sprake van een wisseling van de wacht. Manon Pools was vanaf dat seizoen de nummer één van de stal; vader Aad reed alleen nog maar wanneer het echt niet anders kon. Nadat hij de kortebanen van Assendelft, Wognum en Vroomshoop aan zich voorbij had laten gaan, kroop hij op de Westerbuurt toch weer op de kar. Manon ging op pad met Doctor Melfi en Sammarco, waardoor Pools zich over Chaman Rapida ontfermde. Hij bleek het kunstje nog niet verleerd. Met verschillende bliksemstarts liet hij de concurrentie keer op keer kansloos en tijdens de finale moest zelfs de ongenaakbare Zero Option Lane er aan geloven.

Pools won na deze zegetocht met Chaman Rapida geen enkele kortebaan meer. Dat betekent vooralsnog dat hij in Venhuizen zowel zijn eerste als zijn laatste kortebaan won. Hoewel -met alle respect- de jaren beginnen te tellen, sluiten wij een nieuwe overwinning zeker niet uit. Hoe het ook verder mag aflopen, Aad Pools mag zich met recht de baanspecialist van Venhuizen (en ‘Pinkster 3’) noemen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.