Baanspecialisten: Sassenheim – Nandoe Enzelens

18 juni 2021 10:40

Elke baan heeft zijn verhalen. Anekdotes over onverwachte winnaars, te vroeg afgeschreven verliezers of dramatische nederlagen. Elke baan heeft ook een specialist. Een paard dat op die plek net even beter voor de dag kwam als ergens anders, een paard waar het lokale publiek op kon rekenen. Zo ook Sassenheim, waar Nandoe Enzelens een abonnement op de halve finale had.

(Kenmerkend beeld van de Teijlingerlaan. Nandoe Enzelens (links) komt dichtbij, maar is niet in staat om Hot Water te kloppen. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten))

Nandoe Enzelens won in 1999 op de langebaan één van de Derby-selecties, maar kon vervolgens geen potten breken toen de echte prijzen werden verdeeld. In 2000 maakte hij als vierjarige zijn debuut op de kortebaan. Hij haalde tijdens zijn derde start de finale in Heemskerk en won daarna in Hillegom. In 2001 kwam hij elf keer aan de start en liep acht keer in de prijzen, waaronder drie tweede plaatsen. Op het oog een prima palmares, maar de achterban van de ruin was niet helemaal tevreden. Nandoe Enzelens was dat seizoen de enige geweest die de ongenaakbare Mister Diamond op snelheid de baas was geweest, dus het ontbreken van een ereronde was een smetje op een verder feilloos seizoen.

Nandoe Enzelens in 2005 in actie op de Meerlaan in Hillegom, waar hij in 2000 zijn eerste kortebaan won. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Het volgende seizoen begon Nandoe Enzelens met wat hem een jaar eerder niet lukte: winnen. In Wognum bleek hij toch wel te kunnen vechten en was tijdens de finale de sterke Adonis Guard (Aad Pools) de baas. De pupil van trainer en pikeur Rob de Vlieger verscheen dus in een blakende vorm aan de start in Sassenheim, waar in 2002 voor het eerst sinds 1964 weer werd gekortebaand. Toen op de Parklaan, dit keer op de Teijlingerlaan. Als een grootvorst declasseerde hij op weg naar de finale Mighty Tonka, Planet Oldeson, My Lady A en Henri Kievitshof. Tijdens de eindstrijd wachtte opnieuw My Lady A, die na de derde omloop werd bijgeloot. Ondanks zijn overmacht verslikte Nandoe Enzelens zich nog bijna in de merrie met John de Leeuw op de sulky, want My Lady A wist brutaal de tweede finalerit te winnen. Tijdens de kamprit liet De Vlieger zich niet nog een keer verrassen en stuurde zijn pupil naar een dikverdiende overwinning.

Een jaar later speelde Nandoe Enzelens slechts een bijrol in Sassenheim. Belast met een starthandicap van vijf meter had hij tijdens de derde omloop niets in de melk te brokkelen tegen Licence Gher (John de Leeuw). Nandoe Enzelens werd bijgeloot, maar was vervolgens kansloos tegen de latere winnaar Super Can Read (Robin Bakker), die eerder die middag ook al Raindance Way en Ido Baldwin had geklopt. Dat Nandoe Enzelens uiteindelijk ten koste van Olga Laukko (Jacques Geluk) toch  als derde finishte, tekent zijn klasse.

Dankzij Nandoe Enzelens beleefde Wim van der Mespel een vliegende start van zijn kortebaanloopbaan. Hier is de combinatie in 2004 actief in Stompwijk. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

In 2004 beleefde Gerard Brouwer een droommiddag. De liefhebber uit Lisse was eigenaar van Nandoe Enzelens en kwam in Sassenheim ook met Maestro Vica aan de start. De imposante Belg was geen snelle starter, maar was eenmaal op snelheid amper te belopen. Brouwer beleefde op de Teijlingerlaan de ultieme kortebaan, want zijn beide paarden haalden de eindstrijd. Maestro Vica -dit keer gereden door John de Leeuw- won, maar de prestatie van Nandoe Enzelens was minstens zo fraai. De ruin kwam dat seizoen voor de derde keer in actie met leerlingpikeur Wim van der Mespel op de sulky en voor de derde keer haalde de combinatie de finale.

Nadat Nandoe Enzelens op miraculeuze wijze tot ‘Kortebaner van het Jaar’ werd gekroond (naast één overwinning stonden maar liefst zes tweede plaatsen), bereikte hij in 2005 voor de vierde keer op rij de halve finale in Sassenheim. Hot Water (Ruud Pools) versloeg Maestro Vica, maar Nandoe Enzelens hoefde niet in actie te komen om de eindstrijd te halen. Na Nuance Kades en Ne Me Quitte Pas te hebben geklopt, moest in de derde omloop ook Dave Lobell er aan geloven. Net zoals Nandoe Enzelens werd de pupil van trainer Cees Hetteling gereden door Krista Timmer, waarna Manon Pools achter Dave Lobell plaatsnam. Dave Lobell werd bijgeloot en werd opnieuw gekoppeld aan Nandoe Enzelens, maar vlak voor de halve finale werd Dave Lobell met een bloedneus teruggetrokken. Zodoende haalde Nandoe Enzelens betrekkelijk fris de eindstrijd, maar het was niet genoeg om Hot Water van zijn derde opeenvolgende overwinning te houden.

Krista Timmer met Nandoe Enzelens in 2004 in actie op de Nieuwstraat in Purmerend, waar de combinatie achter German Diabolo als tweede finishte. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

In 2006 liet Nandoe Enzelens Sassenheim aan zich voorbij gaan. Hij stond al flink aan zijn winsom en werd speciaal bewaard voor de kortebaan van Lisse, de thuisbaan van eigenaar Brouwer. Die missie mislukte, waarna Nandoe Enzelens met stille trom afscheid nam van de kortebaan. Dat was niet terecht. Mr Postman wordt alom bewierookt als één van de beste sprinters ooit, maar Nandoe Enzelens was niet heel veel minder. Hij won weliswaar ‘slechts’ zeven kortebanen (tegenover veertien van Mr Postman), maar het aantal finales dat beiden liepen is vrijwel gelijk (24 om 27 van Mr Postman). Een paard dat zulke cijfers kan overleggen, behoort tot de beste kortebaners ooit en verdient eigenlijk een eervolle vermelding langs de baan in Sassenheim.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.