Baanspecialisten: Assendelft – Zero Option Lane

7 mei 2021 10:16

Elke baan heeft zijn verhalen. Anekdotes over onverwachte winnaars, te vroeg afgeschreven verliezers of dramatische nederlagen. Elke baan heeft ook een specialist. Een paard dat op die plek net even beter voor de dag kwam als ergens anders, een paard waar het lokale publiek op kon rekenen. Zo ook Assendelft, want over de languitgestrekte en bochtige Dorpsstraat steeg Zero Option Lane tussen 2012 en 2018 verschillende keren tot ongekende hoogte.

Zero Option Lane kan met recht de baanspecialist van Assendelft worden genoemd. De ruin kwam tussen 2012 en 2018 zes keer in actie op de Dorpsstraat, haalde vier keer de halve finale en won twee keer. Zijn eerste kennismaking met Assendelft leverde meteen een zege op. De toen zesjarige ruin werd die middag begeleid door Sven Schraal, de kersverse Europees kampioen bij de leerlingpikeurs. De combinatie had weinig te duchten van de concurrentie en haalde via Unreal Dragon (Jolanda van Strien), Nearque (Wim van der Mespel) en Cash Hammering (Lindsey Pegram) de vierde omloop.

Sven Schraal juicht. Hij bezorgt Zero Option Lane in 2012 zijn eerste overwinning in Assendelft. (Foto: Nico Visser)

Daarin wachtte de grillige Zalvador Spendic. De mooie vosruin met Caroline Aalbers op de sulky dwong weliswaar een kamprit af, maar vergooide zijn kansen met twee galoppades. Zero Option Lane stoomde dus door naar de finale, waarin hij het moest opnemen tegen de debuterende Black Beauty Venus met Aad Pools. Tijdens de eerste rit liet Zero Option Lane zich van zijn beste kant zien en gaf zijn tegenstander geen enkele kans. Een galoppade van Black Beauty Venus maakte van de tweede rit een vervroegde ereronde en zo had de pupil van trainer Jan van Dooyeweerd en de Vrienden van Wim van Schaik zijn eerste zege in Assendelft binnen.

Bekijk hier de ontknoping van Assendelft 2012.

Ook tijdens zijn tweede optreden in Assendelft haalde Zero Option Lane de finale. Op 27 april 2013 bereikte hij, dit keer vanaf 305 meter en met Lindsey Pegram op de sulky, via Quick du Vivier (Cees Imming) en Bright Look (Frans van der Blonk) de derde omloop, waarin hij het stilstaande nummer lootte. Vervolgens moest ook Yankee Attack (John de Leeuw) er aan geloven, maar had Zero Option Lane tijdens de finale niets in de melk te brokkelen tegen Black Beauty Venus (Aad Pools), dezelfde tegenstander als een jaar eerder. Met een tweede plaats kon zijn nieuwe trainer Cees Hetteling tevreden zijn.

Bekijk hier een samenvatting van Assendelft 2013.

Op 10 mei 2014 wist Zero Option Lane de eerste omloop in Assendelft niet te overleven. Op een kletsnat parkoers was Zenito Hanover (Frans van der Blonk) na een kamprit te sterk. Die misser maakte hij een jaar later helemaal goed. Op 2 mei 2015 haalde hij zonder moeite de tweede omloop, omdat zijn toen nog onbekende tegenstander Barbert zich voor de koers had teruggetrokken. Via Dre Starlake (Ruud Pools) en Tamburini (Jan Thijs de Jong) bereikte Zero Option Lane de vierde omloop.

De Vrienden van Wim van Schaik met hun Zero Option Lane na de de sterke overwinning in 2015.

In die halve finale had de inmiddels negenjarige ruin over geluk niet te klagen. Timmy H (John de Leeuw) was die middag met afstand de snelste deelnemer en won dan ook gedecideerd de eerste rit. Kortebanen is echter meer dan alleen snelheid en door twee galoppades van Timmy H haalde Zero Option Lane alsnog de finale. Daarin moest hij het opnemen tegen Blackpearl Trans R, de wondermerrie van Aad Pools. Dat Zero Option Lane deze finale in twee ritten wist te winnen, zegt alles over zijn klasse.

Bekijk hier de ontknoping van Assendelft 2015.

Op 30 april 2016 leek Zero Option Lane op weg naar zijn derde overwinning in Assendelft. Met groot gemak werden achtereenvolgens Deborah Flash (Harry Pools), Every’s wish (Wim van der Mespel) en Zenito Hanover (Frans van der Blonk) opzij geschoven. Tijdens de halve finale kwam de combinatie met Lindsey Pegram op de sulky na een harde rit op voorsprong tegen de bijgelote Tamburini (Jan Thijs de Jong), maar toen was ineens de pijp leeg. De ruin moest na een kamprit genoegen nemen met de troostfinale, die werd verloren van Blackpearl Trans R.

Bekijk hier de ontknoping van Assendelft 2016.

Door een zware blessure moest Zero Option Lane het hele seizoen van 2017 aan zich voorbij laten gaan, maar op 5 mei 2018 maakte hij in Assendelft zijn rentree. Nadat Elisa (Harry Pools) vakkundig opzij werd gezet, stuitte hij op Barbert (John de Leeuw). Zero Option Lane had de pech dat een fout van zijn tegenstander niet werd gezien en moest na een kamprit het edele hoofd buigen. Barbert won uiteindelijk vrij eenvoudig de koers; wat als Zero Option Lane tijdens de tweede omloop iets meer geluk had gehad?

Zero Option Lane raakte na deze kortebaan opnieuw zwaar geblesseerd en een moeilijk besluit werd onvermijdelijk. De ruin draafde uiteindelijk zijn laatste kortebaan op het parkoers waar hij vrijwel altijd uitstekend presteerde en historie schreef: de Dorpsstraat in Assendelft.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.