AUDIO: ‘Links of rechts, hij vliegt van start’

30 augustus 2019 13:16

John de Leeuw is bezig aan een zeldzaam goed seizoen. Met Ronny Brandt boekte hij in Middenbeemster zijn zevende seizoenszege. Alleen in 2002 (9 overwinningen) en 2005 (8 overwinningen) deed hij het beter, maar met nog negen kortebanen te gaan  kan De Leeuw dit jaar zomaar eens de dubbele cijfers halen. Niet voor het eerst was de zesvoudig kortebaankampioen zeer te spreken over Ronny Brandt, die op de Rijperweg z’n vierde ereronde van het seizoen reed.

“Ten opzichte van vorig jaar is hij enorm verbeterd aan de start”, beschouwt De Leeuw na. “Toen had hij altijd een tussenpasje nodig waardoor je niet voluit weg kon rijden. Het maakt nu niet meer uit of je links- of rechtsom draait, hij vliegt van start. Daarbij maakt hij nooit een fout, wat veel vertrouwen geeft aan de rijder. Je hebt zat paarden die je eerst recht moet zetten voordat je weg kan rijden. Meestal ben je dan al te laat. Een goed paard is je dan in het startvak al voorbij. Dat geldt niet voor Ronny Brandt; met hem kan je direct wegrijden.”

Net zoals in Bemmel was de loting voor de finale bepalend. “Het voordraaien tijdens de finale gaf de doorslag”, gaf De Leeuw toe. “Wanneer John (Dekker, red.) had mogen voordraaien had hij denk ik gewonnen. Dat is nu eenmaal de loting. Daarom liet ik het tijdens de tweede rit lopen. Mijn paard was al vrij moe en die van John lag al zo ver voor dat het geen zin had om er achteraan te rijden. Dat is dan het voordeel van twee keer voordraaien; je hebt het heft in handen.”

Luister hier het hele interview met John de Leeuw terug.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.