Attila gaat op voor nummer drie in Santpoort

30 juli 2013 09:38

In Santpoort komen donderdag 25 paarden aan de start. Attila (foto) is de blikvanger, nadat hij in 2011 en 2012 de kortebaan op de Hoofdstraat heeft gewonnen. Umberto lijkt op papier de grootste concurrent.

Bekijk het deelnemersveld.

Natuurlijk gaat Attila als favoriet van start in Santpoort. De klinkerspecialist won de twee voorgaande edities over de Hoofdstraat en is daardoor ongeslagen in Santpoort. Een derde zege op rij wordt overigens wel een zware opgave. In 2011 won de zesvoudig kortebaanwinnaar vanaf 295 meter en vorig jaar vanaf de basisafstand. Sinds dit jaar is de pupil van trainer Cees Hetteling opgezadeld met een starthandicap wat hem een achterstand van vijf of zelfs tien meter oplevert in het startvak ten opzichte van de concurrentie. Tijdens het Nederlands kampioenschap in Warmond bewees de combinatie met Ruud Pools echter prima overweg te kunnen met zijn handicap en finishte als tweede.

Ook Umberto wist al eens te winnen in Santpoort. De trots van eigenaar Bert de Boer zette tijdens de editie van 2009 zijn debuut direct in een overwinning om. Inmiddels staat de teller op vijf zeges, waarvan twee vorig jaar. Dit seizoen maakt de elfjarige ruin een buitengewoon sterke indruk, maar kwam hij nog niet aan winnen toe. Met derde plaatsen in Wognum, Zwanenburg en Hoofddorp bewees Umberto met de talentvolle leerlingpikeur Jeffrey Mieras toe te zijn aan een finaleplaats en is hij de grote uitdager van Attila.

Mogelijkheden

Zalvador Spendic was vorig jaar dicht bij de zege. De prachtige vosruin had tijdens de finale de pech achter Attila langs te moeten draaien in het startvak en was daardoor niet bij machte onze favoriet te kloppen. Dit seizoen presteert de ervaren rot in het vak, Zalvador Spendic komt in Santpoort voor de 47ste keer in actie op een kortebaan, wisselvallig. Na sterke optredens in Wognum (tweede plaats) en Sassenheim (vierde plaats) leek hij in Warmond en IJmuiden niet in goeden doen. Toch heeft Zalvador Spendic alles in zich om uit te groeien tot de lieveling van het ongetwijfeld massaal toegestroomde publiek in Santpoort.

De stal van Andries en Frans van der Blonk draait momenteel op volle toeren. Het trainersduo uit Assendelft, dit seizoen al goed voor vier overwinningen, vaardigt drie deelnemers met mogelijkheden af naar de Hoofdstraat. Andrea Swagerman won dit seizoen in Sassenheim en IJmuiden, maar loopt inmiddels met een starthandicap. De zesjarige ruin ging afgelopen maandag in Voorschoten twee keer van de benen, maar heeft te veel klasse om zomaar te vergeten. De lengte van de baan in Santpoort is in zijn voordeel; op een 275 meterbaan wist deze raskortebaner (nog) niet te winnen. Zenito Hanover en Bright Look kunnen voor een verrassing zorgen. Beide paarden starten vanaf 295 meter en toonden eerder dit seizoen aan over voldoende snelheid te beschikken. Helaas maken ze allebei te snel galoppades waardoor succes voorlopig uitbleef. Wellicht komt daar donderdag verandering in. Overigens hebben beide paarden niet gemakkelijk geloot. Bright Look moet het opnemen tegen Prince of Moor, de winnaar van de kortebaan in Venhuizen. De ruin was toen de sensatie van de middag, maar presteert de afgelopen weken teleurstellend. Zenito Hanover treft tijdens de eerste omloop Original Charm, die tijdens zijn laatste start in Hoofddorp juist een prima indruk maakte.

Afwachten

Origan du Bois zette zijn laatste start in een overwinning om. Startend met een startontheffing profiteerde de Franse ruin in Egmond aan den Hoef van een uiterst gunstig koersverloop. Of hij nu weer vanaf de basisafstand meedoet om de prijzen is afwachten. Dat geldt ook voor de paarden van Aad Pools. ‘Mister kortebaan’ heeft de beschikking over debutant Apoef des Chars en brengt namens Stichting Dravend Paard ook Amy Greenacre in de baan. Ook Alou van Camstra heeft nog alles te bewijzen. De ruin van Max van Tiggelen uit Santpoort start voor het eerst vanaf 295 meter en dat biedt mogelijkheden. Tijdens zijn laatste start in IJmuiden liep hij één strakke rit om daarna galopperend af te haken.

Het geluk lacht Every’s Wish niet toe. De merrie met John Dekker op de sulky verschijnt voor de vierde keer op de kortebaan en heeft opnieuw loodzwaar geloot. Na in Venhuizen de latere winnaar tijdens de tweede omloop te hebben getroffen, volgden in IJmuiden en Voorschoten respectievelijk meervoudig kortebaanwinnaars Black Beauty Venus en Blackpearl Trans R. In Santpoort moet ze het opnemen tegen wederom een topper in het sprintgenre: Umberto. Wanneer de loting gunstiger was geweest, hadden we haar wellicht getipt als outsider, kortebaantalent heeft ze, maar met Umberto als tegenstander lijkt het behalen van de tweede omloop een onmogelijke opdracht. Maar zoals de vaste volgers van de kortebaan maar al te goed weten: het blijft kortebanen!

ONZE TIP: 1. ATTILA 2. UMBERTO 3. ZALVADOR SPENDIC 4. ANDREA SWAGERMAN
Outsiders: Bright Look en Zenito Hanover

Foto: www.supersprinters.nl

Geen zin in de rij bij de totalisator in Santpoort? Maak een account aan op onderstaande link, profiteer van je welkomstbonus van 10 euro en zet vanaf donderdagmorgen online in.
Voorspel paardenraces en win bij Runnerz.nl, €10 welkomstbonus!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.