Assendelft verliest icoon: Piet van Assema overleden

31 januari 2023 10:19

Piet van Assema is op zondag 22 januari overleden. Hij was jarenlang de drijvende kracht achter de kortebaan van Assendelft en werd vorig jaar verkozen tot erelid van de gloednieuwe harddraverijvereniging. Tussen 2008 en 2016 maakte hij ook deel uit van het bestuur van de Kortebaanbond. Van Assema werd 78 jaar.

Van Assema heeft zich vrijwel zijn hele leven ingezet voor anderen. Tijdens de jaren ’60 en ’70 was hij terug te vinden op de voetbalvelden van SVA waar Van Assema zich inspande voor de jeugd. Zijn ‘voetbalschoenen-uitleenservice’ was een begrip en was een steun in de rug voor nieuwe jeugdleden, die dankzij de schoenenkast van Van Assema even konden wachten met het aanschaffen van dure voetbalschoenen. In 1973 werd Van Assema door het toenmalige bestuur van SVA benoemd tot Lid van Verdienste.

Eind jaren ’70 stortte Van Assema zich op zijn werk in Café de Verwachting en stopte hij met zijn vrijwilligerswerk voor SVA. Zo ontstond tijd voor een andere hobby, de paardensport. In 1989 werd de eerste kortebaan van Assendelft georganiseerd en Van Assema ontwikkelde zich al snel tot één van de drijvende krachten achter dit evenement. De opbrengsten van de koers werden door het organiserende Rotary Zaanstad besteed aan een goed doel. Voor al zijn werk werd Van Assema benoemd tot Erelid van deze vereniging.

Piet van Assema: altijd bezig. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Voordat Van Assema deel uit ging maken van het bestuur van de Kortebaanbond, was hij een graag gehoorde spreker tijdens de jaarvergaderingen van de Bond. Hij was kritisch, maar niet te moeilijk. Toen tijdens de vergadering van 2007 bleek dat Wognum zijn koers van 2008 vóór de traditionele seizoenopener Assendelft wilde organiseren, protesteerde Van Assema in eerste instantie, maar liet direct weten dat de twee betrokken organisaties er met ‘een lekkere worst en een fles jenever’ wel uit zouden komen.

Mallorca

Van Assema maakte ook deel uit van Stal Assendelft. Op 13 september 2007 beleefde de eigenarengroep zijn absolute hoogtepunt door met Derek Effe in Purmerend het Nederlands kampioenschap te winnen. Van Assema verklapte na afloop het geheim van de Italiaanse hengst, die als grote outsider aan de strijd om de nationale titel was begonnen. “Hij is op audiëntie geweest bij de Paus, dat werkt goed voor Italianen.” Nadat Derek Effe twee jaar later won in Medemblik nodigde hij iedereen uit om met hem mee te reizen naar Mallorca.

Van Assema is in de wolken wanneer Derek Effe en Frans van der Blonk (rechts) worden gehuldigd als de kampioenen van Nederland. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

In 2019 organiseerde Rotary Zaanstad voor de laatste keer de kortebaan in Assendelft. De nieuwe organisatie Harddraverijverenging Assendelft moest vervolgens drie jaar wachten om zijn eerste koers te organiseren. Toen zij op 13 mei 2022 eindelijk aan slag konden, maakten zij direct van de gelegenheid gebruik om Van Assema te benoemen tot Erelid. Een zichtbaar geëmotioneerde Van Assema genoot vervolgens van een prachtige koers, die Assendelft later zelfs de prijs ‘Kortebaan van het Jaar’ opleverde.

De laatste jaren ging zijn gezondheid achteruit en tijdens zijn laatste maanden had Van Assema elk uur van de dag zorg nodig. Op zondag 22 januari verloor Assendelft een markant en bijzonder persoon. De redactie van Kortebaandraverijen.nl wenst al zijn nabestaanden sterkte toe met dit verlies.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.