Assendelft: Doc Holiday favoriet in ijzersterk veld

9 mei 2019 15:57

De kortebaan van Assendelft kan een schitterende start van het seizoen gaan worden. Vrijwel alle toppers die vorig jaar schitterden, zijn op de Dorpsstraat van de partij. Dat veel van hen met een starthandicap starten, maakt het extra interessant. Kunnen de gerenommeerde paarden hun status bevestigen? Of is er een debutant die er met de winst vandoor gaat?

Die laatste vraag kan vrijwel zeker met een ‘nee’ beantwoord worden. Wie de uitslagen van de afgelopen jaren bekijkt, zal concluderen dat debutanten vrijwel nooit winnen in Assendelft. De laatste was United Spirit in 2009. Wie op zoek is naar een potentiële winnaar kan beter zoeken tussen de bewezen kortebaners; sprinters die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend.

Dutch Buitenzorg won vorig jaar in IJmuiden en De Lier en was in 2017 al de sterkste in Assendelft.

Dan kom je automatisch uit bij twee paarden die al eerder wisten te winnen in Assendelft. De eerste is Dutch Buitenzorg, de winnaar van de koers in 2017. De tweevoudig kampioen van Nederland moest vorig jaar door een blessure noodgedwongen het laatste deel van het seizoen aan zich voorbij laten gaan, maar is inmiddels weer volledig hersteld. Zijn pikeur Rick Wester stuurde hem vorig jaar naar de winst in IJmuiden, terwijl eigenaar Djimmy Schneider dat in De Lier nog eens dunnetjes overdeed. De negenjarige ruin moet overigens direct aan de bak tegen Boucher le Blanc, die vorig jaar won in Medemblik en liet zien uit het juiste hout gesneden te zijn.

Vlammen

Barbert wist zelfs twee keer te winnen in Assendelft. In 2016 versloeg hij Tamburini na een adembenemende finale. Vorig jaar gaf de dapper strijdende Cha Cha Cha minder partij en won de Amerikaan soepel. De pupil van trainer Hans Bot heeft -in tegenstelling tot vorig jaar- een betrekkelijk rustige winter achter de rug en is klaar voor het nieuwe seizoen. Barbert heeft in Assendelft weer de steun van de onttroonde kortebaankampioen John de Leeuw, die doorgaans het beste in de achtjarige ruin naar boven haalt.

Hoewel Blackpearl Trans R nog nooit won in Assendelft kent de wondermerrie de Dorpsstraat als haar broekzak. In 2013 tikte ze als derde aan, net zoals in 2016. In 2015 verloor ze de finale van een ontketende Zero Option Lane. De pupil van trainer Aad Pools is speciaal toegewerkt naar deze kortebaan, want Manon Pools wil vlammen met de twaalfvoudig kortebaanwinnares. Ondanks dat Blackpearl Trans R bijna vier jaar geleden voor het laatst een kortebaan won (in Middenbeemster met Danny Brouwer op de sulky) behoort ze in Assendelft tot de kanshebbers.

Basisafstand

Lindsey Pegram kijkt uit naar zaterdag, want in Assendelft mag ze voor het eerst de baan op met haar gouden kampioenshelm. Daarnaast heeft ze de beschikking over twee paarden die vorig jaar in grote mate bijdroegen aan haar eerste kampioenschap. De onberekenbare Calistokingsdeep kan op een goede dag ver boven de concurrentie uitstijgen, maar is opgezadeld met een starthandicap. Dat geldt ook voor haar tweede deelnemer Southwind Raptor, maar de pupil van eigenaartrainer Bert de Boer heeft zich al bewezen vanaf 305 meter. Naast een overwinning in Hoofddorp, tikte de Amerikaan als derde aan in Enkhuizen en Lisse en haalde hij vanaf 280 meter de finale van ’t Zand. Vorig jaar finishte Southwind Raptor vanaf de basisafstand als derde in Assendelft. Op basis van deze cijfers staat hij op het lijstje van topfavorieten op de tweede plaats.

Doc Holiday, hier na zijn zege op het gras van Stompwijk vorig jaar, start in Assendelft als de favoriet.

De eerste plaats op dit lijstje wordt namelijk ingenomen door Doc Holiday. De winnaar van het klassement ‘Kortebaanpaard 2018’ toonde vorig jaar aan zelfs met een starthandicap te kunnen winnen. De pupil van trainster Natasja Sprengers mag met leerlingpikeur Bo Sprengers weer vanaf de basisafstand starten en dat biedt volop mogelijkheden. Puntje van zorg is zijn galoppade tijdens de Megasprint in Alkmaar, waar Doc Holiday zichzelf raakte en in galop sprong. Een volledig herstelde Doc Holiday heeft de klasse en de snelheid om dit veld zijn wil op te leggen.

Outsiders

Aan outsiders geen gebrek in Assendelft. De al eerder genoemde Boucher le Blanc heeft zich al ruimschoots bewezen, maar heeft met Dutch Buitenzorg als tegenstander een loodzware loting. Mocht het de pupil van trainer Jan-Henk Janssen lukken om de eerste omloop te overleven liggen er volop mogelijkheden. Contador was vorig jaar tijdens z’n eerste starts niet op zijn best, maar groeide in september uit tot een deelnemer om serieus rekening mee te houden. Tijdens de Megasprint toonde hij met een vierde plaats aan dat de vorm groeiende is. Cha Cha Cha haalde vorig jaar de finale in Assendelft. Een herhaling van deze prestatie zou een fikse verrassing zijn. De tienjarige ruin moet het in dit veld vooral hebben van zijn ervaring en moet profiteren van fouten van zijn (onervaren) tegenstanders.

Het is ook uitkijken naar de paarden van Michel Roggen, die met maar liefst vijf paarden aan de start verschijnt. Naast Barbert zijn dat Spirit Scott, Panic Launcher en de debutanten Calvadoss Chess en Chief One. Spirit Scott en Panic Launcher toonden vorig jaar aan over snelheid te beschikken, maar zullen het kortebanen nog onder de knie moeten krijgen. Dat geldt ook voor Utello des Vals van Piet Siderius, hoewel de Franse ruin vorig jaar al mooie dingen liet zien. In Roden had hij Fullrich v Assum in zijn zak, maar sprong hij op het beslissende moment door het stek. In ’t Zand wist hij zelfs Ronny Brandt achteromdraaiend te kloppen, maar vergat hij wederom het karwei af te maken. De troef van Danny den Dubbelden is er één om in de gaten te houden!

ONZE TIP: 1. DOC HOLIDAY 2. SOUTHWIND RAPTOR 3. DUTCH BUITENZORG 4. BARBERT
Outsiders: Calistokingsdeep, Boucher le Blanc en Blackpearl Trans R

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!


Erelijst Assendelft

1988YslandCees de Leeuw
1989AbacadabraAndries van der Blonk
1990Adonis VJacques Geluk
1991Danielle GuapaJan Wagenaar
1992Zorba ter LuneJan Wagenaar
1993Fieke UiterdijkWim Swart
1994Grisbi VitesseStuart Diab
1995Jim Jam RozzGuus Knijnenburg
1996Greet BuitenzorgGuus Knijnenburg
1997Rubin JHAad Pools
1998Faith PrincessAad Pools
1999Monet HanoverAad Pools/Harry Pools
2000Jackson DiamondHarry Pools
2001JollificationLindsey Pegram
2002Mr PostmanJacques Geluk
2003Lino HawaiAad Pools
2004Nandoe EnzelensJohn de Leeuw
2005Navy BlueAndries van der Blonk
2006Adonis GuardManon Pools
2007Timothy’s WayWim van der Mespel
2008Vien HRuud Pools
2009United SpiritJohn Dekker
2010WalkoverJohn Dekker
2011Viva’s LimburgiaManon Pools
2012Zero Option LaneSven Schraal
2013Black Beauty VenusAad Pools
2014Qualva NonantaisRuud Pools
2015Zero Option LaneLindsey Pegram
2016BarbertJohn de Leeuw
2017Dutch BuitenzorgFrans van der Blonk
2018BarbertJohn de Leeuw

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.