Assendelft Challenge: Konung Gustav V:s Pokal in Zweden

8 mei 2020 09:51

In elk geval tot 1 september wordt er geen kortebaan verreden in Nederland. Toch willen wij jou in deze tijd drafsportplezier geven. Op de dag van elke kortebaan zetten we daarom een koersdag in het buitenland in de spotlights. We beschouwen de koers uitgebreid voor en na en bieden jou in samenwerking met Runnerz de online beelden. Als nieuwe klant van Runnerz kun je met een mooie welkomstbonus ook een weddenschap plaatsen en als Vriend van de kortebaan kun je meedoen aan de TipCompetitie. We trappen komende zaterdag af met de Koning Gustav V:s Pokal op de Zweedse drafbaan Aby.

Tijdens de coronacrisis wordt er in Zweden gewoon doorgekoerst, zonder publiek weliswaar. In Zweden is de drafsport enorm groot. De kortebaan kennen ze daar niet, maar de koersen over de langebaan trekken normaal vaak duizenden bezoekers. De drafbaan Aby in Mölndal (tien kilometer ten zuiden van Göteburg) is geopend in 1936 en behoort met Solvalla en Jägersro tot de drie grootste banen van het land. Hierdoor is in deze streek een ware drafsportcultuur ontstaan met vele stallen. Bovendien komen grote internationale trainers regelmatig voor grote koersen en het interessante prijzengeld koersen op Aby.

Vroeger had de 1.000 meterbaan scherpe bochten en een lange laatste rechte lijn. Een jaar of tien geleden is de baan een kwartslag gedraaid en ‘gemiddeld’ qua vorm. Bijzonder is de ‘open stretch’. Hierdoor hebben de paarden de mogelijkheid om in de laatste rechte lijn aan de binnenkant te passeren. Dit heeft invloed op de tactiek van de pikeurs en kan bepalend zijn voor de uitslag!

Twaalf koersen

Zaterdag staan er vanaf 14.45 uur twaalf koersen op het programma. De deelnemers vind je hieronder. Je kunt hier de gebruikelijke weddenschappen op plaatsen. Runnerz geeft aan nieuwe klanten een mooie welkomstbonus. Bij 50 euro aan spel krijg je 25 euro gratis! Klik daarvoor op onderstaande banner met de gratis beelden. Vanaf de vijfde koers start de V75. Dit duurt tot koers elf. Hiervoor kun je proberen om met jouw weddenschap de zeven winnaars te raden; een enorm populair spel met vaak hoge uitbetalingen! Er is voor zaterdag zelfs een jackpot van maar liefst 4.311.986 euro. De V75-tips vanuit Zweden en Runnerz vind je onderaan dit artikel.


Klik op bovenstaande banner, registreer je gratis bij Runnerz en je kunt de beelden bekijken. Bij 50 euro aan spel, krijg je bovendien 25 euro gratis!

De Konung Gustav V:s Pokal (koers 11), ook wel Kungapokalen genoemd, is het absolute hoogtepunt van deze dag en de koers die wij hieronder extra belichten. Dit is ook de koers waarvoor jij jouw tips (1,2,3 en 4) kunt doorgeven voor de TipCompetitie. Hiervoor moet je je wel eerst aanmelden als Vriend van de kortebaan. Dat dit een absolute topkoers is, blijkt wel uit de dotering. Voor de winnaar ligt bijna 100.000 euro klaar! Een aanrader is ook koers 7: de Drottning Silvias Pokal. Dit is de variant voor merries van onze hoofdkoers.

Series Konung Gustav V:s Pokal

De strijd om de Kungapokalen is een koers voor vierjarige hengsten en is internationaal uitgeschreven. Op 24 april zijn de drie series geweest. De eerste vier paarden plaatsten zich voor de finale die zaterdag om 18.42 uur staat gepland.

De beelden van de eerste serie op 24 april.

De beelden van de tweede serie op 24 april.

De beelden van de derde serie op 24 april.

Deelnemers

De series hebben geleid tot onderstaand deelnemersveld.

1. Osterc – Erik Adielsson
2. Aetos Kronos – Johan Untersteiner
3. Click Bait – Jorma Kontio
4. Power – Robert Bergh
5. Green Manalishi – Björn Goop
6. Don Fanucci Zet – Örjan Kihlström
7. Upset Face – Adrian Kolgjini
8. Karat Band – Ake Lindblom
9. Gaylord AM – Carl Johan Jepson
10. Exodus Brick – Jörgen Westholm
11. Admiral As – Ulf Ohlsson
12. Tabasco C.D. – Joakim Granlund

Voorbeschouwing

Voor de voorbeschouwing van de Kungapokalen hebben wij contact gezocht met Zweden-expert Bas Schwarz. Hij heeft ons mondeling zijn visie op de koers geschetst. Doe er jouw voordeel mee!

Alleen het benoemen van de favorieten is voor Schwarz geen optie. Hij vindt dat je het koersverloop moet analyseren en dat jij als wedder en / of tipper daar vervolgens jouw eigen keuze mee moet maken. Toch waagt hij zich aan het eind van de beschouwing aan een volgorde.

De strijd om de kop wordt direct interessant. “Ik vermoed dat Osterc (1) dit duel gaat winnen. Ik heb dit paard vorig jaar in Amerika gezien. Daar was hij het type te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken. In de serie leidde hij van start tot finish. Het verbaasde mij dat hij het volhield. Ik vermoed dat hij de kop afgeeft wanneer er zich een topper meldt. Wanneer hij op de rug van de koploper kan blijven, sluit ik niet uit dat hij verrast. Maar ik denk dat zijn motortje net niet groot genoeg is.”

Ook Click Bait (3) is volgens Schwarz een snelle starter. “Ik denk alleen niet dat Osterc (1) de kop aan hem afgeeft. Hij won weliswaar zijn serie, maar deze koers is in de breedte veel sterker bezet. Wanneer hij niet in het dodenspoor terecht komt, kan hij een prijsje meepakken.”

Absolute top

Schwarz denkt dat Osterc (1) de kop wel gaat afgeven aan Green Manalishi (5). “Die behoort in tegenstelling tot Osterc in Amerika wel tot de absolute top. In de serie was hij tweede, maar was hij niet snel weg. Toen liep hij met ijzers, nu zonder. Ook heeft hij een andere sulky, de Amerikaanse bike. Hierdoor lukt het wellicht nu wel om de kop over te nemen. Wanneer hij eenmaal vooraan zit, heeft hij de lucht om het af te maken.”

Schwarz vermoedt dat Green Manalishi de kop gaat overnemen van Osterc. Foto: Kanal 75

Aetos Kronos (2, foto boven) won zijn serie heel gemakkelijk en is daardoor de favoriet. “Hij bemoeit zich niet met de strijd om de kop. Vermoedelijk zoekt hij een rug op in het tweede spoor. Wanneer hij het vervolgens op zijn speed kan laten aankomen, is hij voor mij de favoriet. In de serie was Örjan Kihlström zijn pikeur. Hij heeft zachte handjes, ideaal voor Aetos Kronos (2) die nog wel eens driftig is achter de auto. Het is wel afwachten hoe hij nu met pikeur Johan Untersteiner is.”

Ook Power (4) is een kanshebber, al heeft hij nog niet de vorm van vorig jaar. In de serie kwam Click Bait (3) hem vlak voor de finish voorbij. “Dat was de Power van vorig jaar niet overkomen. Volgens zijn achterban had hij toen echter pas een paar werkjes gehad. Zij verwachten dat hij nu beter in vorm is. Zijn startsnelheid is een minpunt. Pikeur Robert Bergh wil bovendien in grote koersen als dit nog wel eens een offensieve tactiek hanteren. Wanneer hij de koers hard maakt, kunnen anderen daar van profiteren. De Power van vorig jaar heeft echter veel macht. Ook al komt hij in het dodenspoor terecht dan is er nog niets verloren.” Schwarz raadt aan om goed te luisteren bij het commentaar in de voorbeschouwing op de koers. “Ik denk dat dit paard gebaat is bij een trekhoofdstel. Wanneer zijn achterban daarvoor kiest, wordt hij gevaarlijk.”

Outsiders

Op zoek naar een outsider wijst de kenner op Don Fanucci Zet (6). “In de serie trapte hij een ijzer af waardoor pikeur Örjan Kihlström er niet vol aan kon rijden. Hij was dus beter dan dat het leek. Ook hij gaat met een Amerikaanse bike koersen. Dat geeft misschien net dat procentje extra. Het is wel belangrijk welke positie hij krijgt. Ik vermoed dat hij niet snel aan kop zal komen, waardoor er een kans is dat hij van te ver moet komen. Maar stel dat hij het derde paard is in het tweede spoor, dan sluit ik zelfs de winst niet uit.”

Don Fanucci Zet kan volgens Schwarz voor een verrassing zorgen. Foto: Kanal 75.

Ook Gaylord AM (9) kan verrassen. In de serie was hij bijna naast Osterc (1) gekomen, maar kwam er net niet voorbij. “Hij gaat nu ook zonder ijzers en met een Amerikaanse bike de strijd aan. Met een gunstig parkoers kan hij verrassend voor de dag komen. Een overwinning is denk ik te veel gevraagd, maar je moet hem niet onderschatten. Ik vermoed dat er niet veel spel op hem is. Dat maakt dit paard tot een leuke outsider.”

De overige paarden belicht Schwarz kort. “Upset Face (7) ging in de serie van kop af, maar werd voorbij gelopen door Aetos Kronos (2). Dit keer probeert hij het met een dicht hoofdstel. Met dit nummer krijgt hij het lastig. Karat Band (8) is een snelle vertrekker, maar komt in dit veld tekort. Exodus Brick (10) heeft veel winsom, maar dat komt vooral door een gelukkige derde plaats vorig jaar. Ook Admiral As (11) en Tabasco C.D. (12) staan voor een hele zware opgave. De laatste koerst nu wel zonder achterijzers en met een dicht hoofdstel.”

De tip van Bas Schwarz: 1. Aetos Kronos (2) 2. Green Manalishi (5) 3. Power (4)
Outsiders: Don Fanucci Zet (6) en Gaylord AM (9)


Klik op bovenstaande banner, registreer je gratis bij Runnerz en je kunt zaterdag de beelden bekijken. Bij 50 euro aan spel, krijg je bovendien 25 euro gratis!

V75 tips van Bjorn Better Runnerz:

Afd. 1: 2 Fleet Admiral
Afd. 2: 2,4
Afd. 3: 1,2,3,5,6
Afd. 4: 4 Zarenne Fas
Afd. 5: 1,2,4,5,7
Afd. 6: 1,2,5
Afd. 7: 1,2,4,5,6

Foto boven: Kanal 75

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.