Archange de Jiel verdedigt met succes zijn titel in Medemblik

20 september 2021 18:09

Archange de Jiel heeft de eerste reguliere kortebaan na de coronabreak gewonnen. De pupil van trainer Sjaak Snoek, in Medemblik bijgestaan door Rick Wester, rekende tijdens de finale af met Ronny Brandt en Mats Wester, de jongere broer van de winnende pikeur.

Coktail Bar, net zoals Archange de Jiel en Ronny Brandt in eigendom van Stal de Groningers, maakte het feest voor de enthousiaste liefhebbers compleet door het brons te pakken. Omdat pikeur Mats Wester in de halve finale tegen zijn andere paard lootte, nam John Dekker vanaf dat moment zijn plek op de sulky over. Hampshire F Boko (Aad Pools) finishte moegestreden als vierde.

Zware strijd

Archange de Jiel, ook in 2019 de winnaar op de Nieuwstraat, kreeg de zege allerminst cadeau. Tijdens de eerste omloop moest hij het opnemen tegen de voormalig nationaal kampioen Doc Holiday en ook tijdens de tweede omloop wachtte met tweevoudig kortebaanwinnaar Cesar Charisma een tegenstander van formaat. Het stilstaande nummer in de derde omloop kwam dan ook als geroepen.

Het verschil is bijzonder klein in de eerste finalerit tussen Archange de Jiel (links) en Ronny Brandt.

Tijdens de halve finale had Hampshire F Boko niets in de melk te brokkelen tegen de ruin met Rick Wester op de sulky en tijdens de eindstrijd moest ook Ronny Brandt, de beste sprinter van 2019, eraan geloven. Het was opvallend dat de paarden in de finaleritten in de verkeerde baan liepen. Op een bochtig parkoers als in Medemblik, waar kan worden geprofiteerd van een gunstige binnenbocht, was dat een pijnlijke misser van het draverijcomité.

Primeur

Harddraverijvereniging Prins Hendrik had in nauwe samenwerking met de gemeente Medemblik de primeur om voor het eerst sinds de coronacrisis een kortebaan op de straat te organiseren. Zij beleefden een prachtige middag. Naast de mooie sport was het ouderwets gezellig langs de baan, waar publiek alleen met een coronabewijs en geldig ID welkom was. Donderdag is Enkhuizen, met de kortebaan op de Paktuinen, als tweede aan de beurt.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.