Archange de Jiel neemt afscheid in stijl met winst in Roden

28 september 2022 18:53

Archange de Jiel heeft woensdag zijn laatste start omgezet in een overwinning. In Roden was de ruin samen met pikeur Demi Veenstra veel te sterk voor de concurrentie en kwam geen moment in de problemen. In de finale kon ook Bankrobber met Jan Thijs de Jong daar geen verandering in brengen.

Voorafgaand aan de kortebaan op de gezellig drukke Norgerweg, waar een nieuw record bij de totalisator werd geboekt, had Stal de Groningers al besloten dat Archange de Jiel voor de laatste keer in actie zou komen. De Franse twaalfjarige ruin heeft een mooie carrière gehad en verdient een goede oude dag. Een mooi besluit, al is het voor de kortebaan natuurlijk jammer dat het een van zijn smaakmakers verliest.

Op dreef

Ook in Roden was Archange de Jiel geweldig op dreef. Achtereenvolgens versloeg hij zonder problemen Floalts Cicciolina, Jet Bianco en Chief One. In de halve finale wachtte een confrontatie met mede-favoriet Cassidy Byd. Dit liep helaas uit op een anti-climax. De ruin, gereden door John Dekker, ging twee keer in galop en vergooide daarmee zijn kansen.

Jammer voor Dekker die met Lois Lane ook de andere halve finale had verloren. De vierjarige merrie liep haar beste koers tot nu toe, maar was in de vierde omloop moegestreden. Ze moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. Cassidy Byd, in de troostfinale met trainster Caroline Aalbers op de sulky, eindigde als vierde.

Weer feest voor Stal de Groningers. Archange de Jiel won onaangevochten in Roden.

Fortuin

De finale werd geen moment spannend. Bankrobber was met wat fortuin in de eindstrijd gekomen via de verliezersronde en bijloting. Desondanks raakte hij gedurende de middag steeds beter op dreef en achterhaalde in de halve finale knap Lois Lane.

Toch was de troef van eigenaar Piet Siderius niet bij machte om Archange de Jiel te kloppen. De ruin vertrok samen met Veenstra steeds zo snel dat er voor Bankrobber geen houden aan was. Met grote voorsprong bereikte Archange de Jiel in beide ritten de finish. Na ruim drie jaar, vijf overwinningen en meer dan 24.000 euro aan winsom zit zijn carrière erop.

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.