Archange de Jiel maakt Gronings feest compleet

8 augustus 2019 19:30

Archange de Jiel heeft donderdag de kortebaan van Beverwijk gewonnen. Jaap van Rijn reed de ruin vanaf de vierde omloop naar de bloemen, nadat pikeur John de Leeuw zichzelf had geloot. De overwinning was de bekroning van een topmiddag voor Stal de Groningers die met Harisiene (Rick Wester) en Chief One (De Leeuw) ook als respectievelijk derde en vierde waren geëindigd. Gaya Vip en John Dekker werden tweede voor de Super Vrienden van Kortebaandraverijen.nl.

De overwinning van Archange de Jiel was verdiend, want de Fransman had op de Breestraat zware ritten voor de kiezen gekregen. Na de springende Emi van Jip, dwong Fheria de Rheve de uiteindelijke winnaar in de tweede omloop tot een kamprit en een uiterste krachtsinspanning. Daarna knokte hij zich in drie ritten langs Hariesine (die vervolgens werd bijgeloot) en Chief One.

De winst op favoriet Chief One was opvallend, omdat pikeur John de Leeuw met beide paarden aan de middag was begonnen. De Leeuw koos er in de vierde omloop voor om achter Chief One te blijven zitten, maar dat bleek de verkeerde keuze. Archange de Jiel won gedecideerd in twee ritten en plaatste zich daarmee voor de finale.

Super Vrienden worden tweede

Hierin trof de troef van Stal de Groningers Gaya Vip, het paard dat wordt gehuurd door meer dan honderd liefhebbers via de website Kortebaandraverijen.nl. Zij beleefden met hun paard een topmiddag met overwinningen op Drogba Apache, Smart Dilli, Barbert en Hariesine. Met een galoppade vergooide Gaya Vip echter het voordeel van voordraaien in de finale, waarna in de tweede rit de krachten op waren om Archange de Jiel te achterhalen.

Archange de Jiel blijft Gaya Vip voor in de finale.

Hariesine zorgde voor een verrassende uitslag in het triospel door Chief One van het brons af te houden. De favoriet leek het beste al te hebben gegeven, terwijl de nog onervaren Hariesine het kortebanen naar mate de middag vorderde steeds beter begon te leren. In de kamprit van de troostfinale leek Chief One de strijd toch in zijn voordeel te beslissen, maar ging hij halverwege van de benen.

Mooie middag

De Harddraverij Stichting Prins Bernhard kan terugkijken op een geslaagde middag. De sport was mooi, het weer stralend en ook het publiek was in grote getale op het evenement af gekomen. Dit was ook te zien in de omzet bij de totalisator. Deze bleef steken op 63.160 euro. Vorig jaar was het bij regenachtig weer zo’n 9.000 euro minder.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.