Appen: ‘Southwind kan zich geen mispas veroorloven’

4 september 2019 18:06

Welk paard wint de komende kortebaan? En hoe kun je de Winscore het beste invullen? Redactieleden Ruud, Benjamin en Mathieu hebben hier allemaal een mening over. En dan bemoeit kenner Leon zich er ook nog eens mee. Op Whatsapp bestoken ze elkaar met tips en meningen.

Benjamin: Ik had vier fout in de Winscore van Schagen, maar toch presenteer ik met enige trots de nieuwe stand in de WinscoreCompetitie! 1. Benjamin 145 pnt. 2. Leon 141 pnt. 3. Mathieu 139 pnt. 4. Ruud 137 pnt…. Even terugkomend op onze vorige editie van deze rubriek… Over de nieges gesproken, Appen een titel meegeven met ‘De Super Vrienden hebben het luchie….’ Ja, dan vraag je om twee snelle uitschakelingen! Als ik trouwens zo op Facebook de reacties lees, heeft Mark de Jong met Eliot Charisma zin in Heemskerk!

Leon: Dat heeft hij zeker…

Mathieu: Deelnemers staan online! Ik geef John de Leeuw en Lindsey Pegram met hun paarden wel een goede kans! Daar wil ik het verder bij laten wat betreft deze koers. Elke verrassing die je kunt bedenken wordt er door deze vier paarden afgelopen.

Benjamin: Daar sluit ik me bij aan. Maar van Leon mag ik niet zeggen dat het saai is…

Leon: Je mag alles zeggen, maar ik vind het niet saai…

Mathieu: Ben, hoeveel paarden hebben er dit seizoen in de prijzen gelopen? En hoe zat dat tijdens de vorige seizoenen?

Benjamin: Daar kom ik op terug!

Ruud: Het is in elk geval een eentonig seizoen. Een paar absolute toppers verdelen de hoofdprijzen, de rest doet mee om de kruimels. Doordat de winsomgrens van 750 euro is losgelaten, staan er minder paarden met ontheffing aan de start. Tel daarbij op dat er dit jaar geen vierjarige toppers zijn en de verklaring is snel gevonden. Voor het spelend publiek is de kans op een klapper met een outsider sterk gereduceerd. Voor mij is alleen het Winscore-spel nog aantrekkelijk. Anders is het hopen op een off-day van de favorieten.

Benjamin: Allemaal waar, maar ook weer niet. We hebben gewoon te maken met een extreem goede lichting kortebaners. Tien, vijftien jaar geleden betekende een starthandicap het einde van een loopbaan op de kortebaan. Saai is trouwens ook het verkeerde woord. Dat zou betekenen dat ik me niet vermaak, maar ik heb nog altijd prima naar mijn zin langs de hekken.

Ruud: Ik stel voor om leerlingpikeurs eerder achter deze paarden te plaatsen en de winsomgrens voor vijf meter ontheffing na drie starts op 400 euro te stellen. Dat brengt de spanning, en daarmee ook de variatie, voor een groot deel terug. Neem maandag Pompano Mick. Die leverde vanaf 270 meter een topprestatie en dat leverde mooie ritten op. Maar na die vierde plaats gaat dat paardje weer terug naar de basisafstand. Die zien we dit seizoen dus niet meer terug. Bij een grens van 400 euro zou hij nog eens met een startontheffing kunnen starten.

Benjamin: Daar komen ze hoor, de cijfers. Ik giet ze even in een tabel:

  2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010
Aantal paarden in het prijzengeld na 17 kortebanen 44 36 43 39 45 50 48 46 48 51
Aantal verschillende pikeurs die één keer of vaker wonnen 4* 10 10 11 15 13 13 13 13 11
Aantal verschillende paarden die één keer of vaker wonnen 8* 18 16 16 17 16 20 17 18 19
* = na zeventien van de vijfentwintig kortebanen

Ruud: Op dit moment hebben we vier verschillende pikeurs die een kortebaan hebben gewonnen en acht verschillende paarden. Dat zegt denk ik genoeg…

Leon: Ik voorspel voor september andere en verrassende winnaars! Mijn shortlist voor Heemskerk: Eliot Charisma, Doc Holiday,Panic Launcher, Southwind Raptor en Archange de Jiel. Daarachter een hele rij kanshebbers die met een goede loting ver kunnen komen. Mijn shortlist is eigenlijk een longlist geworden… Eliot, Doc en Southwind zijn de klasbakken in dit veld en kunnen met een goede loting ver komen. Ze zullen echter in topvorm moeten zijn om te kunnen winnen. Eliot heeft wat rust gehad, oogt weer fit en is klaar voor de drukke maand september.

Benjamin: De Eliot van Hoofddorp gaat door niemand worden geklopt, maar die Eliot heb ik Nootdorp en Bemmel niet gezien. Southwind Raptor kan zich met dit deelnemersveld geen mispas of voorzichtige start veroorloven. Daarom zie ik hem niet winnen.

Leon: Eliot heeft in Nootdorp de finale gehaald!

Benjamin: Toen zat de loting enigszins mee.. Ik ga daarom voor Panic Launcher en de paarden van John Dekker, Boucher le Blanc en Broer van Bremen.

Ruud: 1 – 4 – 5 – 7 – 10 – 11 – 14 – 15 – 17 – 20 – 21 – 23. Dit keer niet afkijken, Leon! Waar zijn onze paardjes gebleven? Kunnen we wel lekker relaxed langs de baan staan, voor zover dat mogelijk is in Heemskerk.

Leon: 1 – 4 – 5 – 7 – 10 – 11 – 14 – 15 – 17 – 20 – 21 – 24.

Ruud: Maar één verschil, Leon. Ook deze Winscore is niet zo gemakkelijk als hij lijkt. Maandag had ik zes ritten fout! Kan nu ook zomaar weer gebeuren…

Leon: Dat is zeker waar, zelfs met zes switchritten ben je niet zeker.

Mathieu: 1 – 4 – 5 – 7 – 10 – 11 – 14 – 15 – 17 – 20 – 21 – 24.

Benjamin: 2 – 4 – 5 – 7 – 10 – 11 – 13 – 15 – 17 – 20 – 21 – 24. Kiezen jullie allemaal voor Bronco Boko in plaats van Barbert?

Ruud: Dat heb jij scherp opgemerkt! Bronco is minstens zo snel als Barbert en heeft vijf meter voorsprong…

Benjamin: Dat Leon en ik kiezen voor Fullrich v Assum in de twaalfde rit vind ik niet zo gek. Wij hebben haar na haar uitschakeling in Bemmel tijdens het werk nog over de Teselaar zien vliegen. Mathieu heeft haar niet gezien, maar kiest haar wel. Waarom?

Ruud: Mathieu heeft gewoon de prognose van Leon gekopieerd.

Bronco Boko behoort tot de snelste paarden in het circuit, maar wist desondanks nog geen enkele keer te winnen.

Benjamin: Nou, inderdaad! Dat kliekje uit Voorschoten kan beter samen gaan spelen, het is niet de eerste keer dat ze hetzelfde insturen.

Mathieu:
Het is gewoon een lastige rit. Fullrich haal je niet zomaar in. En Bronco Boko is tijdens de eerste ritten niet te kloppen. Barbert daarentegen struikelde in de eerste omloop van Middenbeemster bijna over Dumarion Metjo, die overigens ook verbetering toonde met Lindsey.

Benjamin: Tot slot: noem allemaal één winnaar!

Mathieu: Archange de Jiel.

Leon: Eliot Charisma.

Ruud: Doc Holiday, maar ik hoop het publiek! Het wordt in elk geval minder nat en laat dan vorig jaar…

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Elke verrassing die je kunt bedenken, wordt er door deze vier paarden afgelopen

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.